Er det sundt at vandre?

Programmet "Deadline" på DR2 havde den 20. august et indslag om vandring. Men indslaget tog udgangspunkt i individuel vandring, altså at vandre på egen hånd, og det overså to væsentlige emner, nemlig natur og fællesskab.

Programmet “Deadline” på DR2 havde den 20. august et indslag om vandring. Det blev påpeget, at flere og flere danskere vandrer (bl.a. i Dansk Vandrelaug), og at mange oplever positive effekter ved at vandre:  “Det renser hovedet…”, “Man bliver mere modtagelig for andre ideer…”, o.s.v. Men indslaget tog udgangspunkt i individuel vandring, altså at vandre på egen hånd, og det overså to væsentlige emner, nemlig natur og fællesskab.

I september 2014 offentliggjorde en forskergruppe ved University of Michigan en omfattende undersøgelse af effekten af at vandre . Man havde i længere tid fulgt næsten 2000 personer i England, der vandrede regelmæssigt i naturen og sammen med andre, og sammenlignet med en helt tilsvarende kontrolgruppe, der ikke vandrede. Konklusionen var, at det at vandre har en gavnlig effekt i forhold til at reducere forekomsten af stress og depressioner, og at vandringen i øvrigt styrker den mentale sundhed og øger deltagernes velbefindende.

Det kommer jo ikke som en overraskelse, men det er godt at få bekræftet, at

  • at vandre er sundt
  • at vandre i naturen er endnu bedre
  • at vandre i naturen sammen med andre er det allerbedste

… og det er jo netop det vi gør i Dansk Vandrelaug!

-Ivan