Camønoen – Øen rundt til fods

Var du glad for Henrik Tarps vandreguide til Hærvejen, så er hans nye guide til Camønoen også lige noget for dig.  

Camønotur ved Møns Klint. Foto Tove Dinesen

Camønotur ved Møns Klint. Foto Tove Dinesen

Af Johanna Sardal 

Henrik Tarp er kendt som forfatter til en del vandreguider, medstifter og tidligere formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme, anerkendt og respekteret i vandrekredse. Nu har han bedrevet endnu en fin lille vandreguide om Camønoen, en vandrerute på Møn, Nyord, Bogø og Farø. Rutens 175 km er fordelt på 10 etaper.  

Tarp beskriver sin bog som en vandreguide og ikke en turistguide. Han har valgt, at rutebeskrivelser og praktiske oplysninger i forbindelse med dagsvandringerne fylder mest, og at der kun findes beskrivelser af seværdigheder langs ruten.    

Bogens størrelse gør, at den er lige til at komme i rygsækken på turen, ligesom den vil være god at have ved hånden i forberedelsesfasen. Den er indbydende med et flot foto af Møns Klint på omslaget. På indersiden af omslaget er et praktisk oversigtskort. Fotos er generelt velvalgte og indkapsler den smukke tur rundt om Møn på bedste vis.  

Henrik Tarp har skrevet denne bog efter selv at have vandret Camønoen. Han beskriver bl.a. den smukke rute med disse ord:  

Her er en rute der er publikums- og familievenlig. Hertil ikke at forglemme at man på Camønoen kommer gennem et dansk naturlandskab, der strækker sig fra indbydende og typiske danske strandarealer til kridtklinter, der ikke finder sin lige i andre dele af det danske rige. Man kommer derud, hvor landskab og himmel på forunderlig og uforklarlig vis ophøjes til et hele i en stilhed, der ikke findes i byerne, hvor du kun hører naturens lyde og dit eget åndedrag og en sagte følelse af dit hjerteslag.  

Mindre landområder med vand på alle sider har et skær, en lysintensitet, som har betaget specielt kunstnere. Møn har samme form for lysindfald, hvor vandenes genskin samles og forenes og giver farverne en særlig, usædvanlig klarhed.  

En vandring Møn rundt bringer dig derfor ud og ind i den danske natur med alt, hvad den kan byde på af interesse, ikke at forglemme kirkerne, bronzealder- og jernalderhøjene.

Fine detaljer  

Denne bog har samme overskuelige struktur som Tarps guide til Hærvejen, hvor du let finder rundt i dagsprogrammerne. I indledningen finder du råd til vandreudstyr, regler for overnatning, nyttig information om gratis bus i sommerperioderne samt en fortælling om Steges historie.  

Camønoen er blevet kritiseret for at have for mange kilometer på asfalt. Tarp giver for hver dagsetape antal km samt en fin oplysning om underlag i procent asfalt/blødt; et praktisk kort over etapen med angivelse af kilometer undervejs. Herefter følger en nøje beskrivelse af ruten blandet med et par historier om, hvad du møder på vejen og til slut information om mulige overnatningssteder, restaurant, cafe og indkøbsmuligheder med åbningstider.   

Flere mangler  

Der er ingen tvivl om, at Tarp er fan af de spanske caminoer. Han sammenligner flere gange ruten med Caminoen. Ordspillet, der gemmer sig i CAMØNOEN, lokkede også mig til Møn. Jeg savner dog, at han også forklarer grundstrukturen i Camønoen, historien om rutens tilblivelse og DNA. At ruten åbnede i 2016 under sloganet ”Kongerigets venligste vandrerute” og er et kommercielt og prisbelønnet initiativ med det formål at fremme turismen på Møn. Ildsjælene som ”venligste” refererer til, de temaopdelte dagsruter, rutenavnene, skiltningen af hovedrute og alternative ruter, tilknytningen til Møns Museum. Der står, at bogen er bygget op om det officielle Camønokort, men ikke noget om, hvordan man får fat i det. For enden af hver dagsetape findes en Camønopause, som er en pausebænk, et samlingspunkt med adgang til vand og overnatningsmuligheder indenfor rækkevidde. Mon ikke et sådant afsnit tilføjes i 2. udgave?  

Alternative etaper  

I Tarps bog er de 175 km fordelt på 15-20 km pr. dag, mens det officielle korts længste etape er 27,3 km. Og han lader etapen til Bogø og Farø være et appendiks på grund af «den temmelig trafikerede landevej fra Farø til Stege.« Han følger altså ikke Camønobureauets etaper til punkt og prikke og når således kun op på i alt 166,02 km, hvis man lægger kilometertallet i hans dagsruter sammen. Til gengæld er dagslængderne mere ens.  

Som vandrere er vi meget forskellige. Nogle har ikke behov for at vide det store om, hvad de passerer, andre finder glæde i at dykke ned i de lokale historier. Med denne bog får du enkelte fortællinger til hver dagsrute. Er du typen, som gerne vil undersøge historien bag det, du passerer på din vej, er min anbefaling også at anskaffe bogen ”Skønne Møn – Fra bro til klint” af Allan Huglstad.  

Jeg savnede selv en vandreguide, da jeg gik min første Camøno. Det var ikke let at få overblik, selvom jeg fulgte camønoen.dk’s flotte hjemmeside. Skiltningen undervejs var ikke altid optimal og Camønokortet fra Camønobureauet kunne være svært at aflæse. Derfor er jeg overbevist om, at du vil blive glad for at have ”Camønoen – Øen rundt til fods” med dig. Den er et værdigt supplement til camønoen.dk og appen ”Oplev Møn.” Her får du en letforståelig rutebeskrivelse. Det vil være perfekt for de fleste. 

Bogen Camønoen - Øen rundt til fods af Henrik TarpForfatter: Henrik Tarp 
Titel: Camønoen – Øen rundt til fods 
Omfang: 152 sider 
Forlag: Hovedland, 2022 
Pris: 199,95 kr.