Miniferie i Rendsborg – Cykelvandring langs kejser Wilhelms plovfure
FULDTEGNET - På denne miniferie i Rendsborg vil vi nyde de oceangående skibe på tæt hold i uvant landskab på Kielerkanalen, der også spøgefuldt kaldes ”Kejser Wilhelms plovfure”. Vi vil cykle op og ned langs kanalen og besøge bevarede sluseanlæg af den gamle Ejderkanal fra 1783. Vi har også indlagt en byvandring i Rendsborg.

Svævefærgen over NOK, foto: Birte Steg
Kielerkanalen (tysk: Nord-Ostsee-Kanal, NOK) der forbinder Østersøen ved Kiel med Nordsøen ved Brunsbüttel, og dermed sparer skibstrafikken den lange tur omkring Skagen. Kielerkanalen blev bygget til erstatning for den gamle Ejder-kanal fra 1783. Kanalbyggeriet blev igangsat af rigskansler Otto von Bismarck ud fra primært militære formål, idet den giver kort sejltid mellem flådehavnen i Kiel og Wilhelmshaven ved Nordsøen. Kanalen blev indviet den 20-21. juni 1895 af kejser Wilhelm 2. og fik navnet Kaiser-Wilhelm-Kanal. I dag kaldes den på tysk Nord-Ostsee-Kanal eller kort NOK.
Ejder-kanalen, Kluvensiek sluseanlæg, foto: Peter Steg
Vi mødes ved vores indkvartering fredag. Bruger fredagen på at finde vores værelser, tager på en byvandring i Rendsborg og finder lejecyklerne til dem der har behov. Lørdag cykler vi østpå langs Kielerkanalen til Sehested, tager færgen over kanalen og cykler ud til det gamle idylliske Ejder-kanal sluseanlæg ved Klein Königsförde. Herfra går det retur til Rendsborg langs kanalens sydside. Søndag cykler vi vest på langs kanalen til Gieselaukanalen, tager færgen over til Oldenbüttel og retur til Rendsborg, hvor vi tager svævefærgen over på kanalens nordside.
Bogen ”Ejderen” , foto: Peter Steg
Inspiration til turen har vi hentet fra bogen ”Ejderen” af højskolelærer Hans Tyge B. T. T. Haarløv, Rønshoved Højskole, og den tyske TV-dokumentar ”Unsere Geschichte – 125 Jahre Nord-Ostsee-Kanal – Verbindet die Meere, teilt das Land”. Derudover har vi cyklet i flere etaper fra Ejderens udspring ved Klasterteich syd for Bordersholm til udløbet i Vesterhavet ved Eidersperrwerk, Tønning.
Trafikken ved Nobiskrug, Rendsborg, foto: Birte Steg
Det administrative
Turene er henholdsvis på 51 km og 49 km. Terrænet er moderat fladt, egnet for en øvet cyklist. Ved leje af elcykel bør man være øvet i cykling på en elcykel.
Cykler kan lejes ved Rendsborg banegård eller ved hotellet (dog kun alm. cykler).
Pris: 2450 Kr. pr. deltager. Der er reserveret 10 dobbeltværelser og 5 enkeltværelser (25 deltagere).
Prisen indeholder: 3 dage (2 overnatninger) med 2 x morgenmad, 2 x 2-retters menu/buffet, 2 x kaffe to go og 2 flasker mineralvand. Der er køleskab på værelserne.
Ikke inkluderet: Transport, eventuelt cykelleje, drikkevare, smør-selv madpakker (prisindikation 15€ pr. madpakke), entré og café besøg. Så husk pas, blå sygesikringsbevis og euros.
Tilmelding åbner 1. marts 2025 kl.: 10:00 efter først til mølle-princip – På tlf. 21 91 57 92 til turleder Helga Mikkelsen.
Betaling af depositum på 1000 Kr. ved tilmelding. Tilmelding er først gyldig ved bekræftet betaling af depositum via MobilePay til turleder Helga Mikkelsen, for nemmest at holde styr på tilmeldingerne. Depositum tilbagebetales ikke ved afbud.
Restbeløbet betales senest 1. juli 2025 på konto: 9570 – 11864503 mærket Rendsborg.