Sicilien

Vandring på vulkanen Etna, Monti Nebrodi og Vulkano øen.

Rejsebeskrivelse

Vi tager dig med på en uges vandrerejse i Siciliens nordøstlige hjørne, hvor vi skal have de bedste vandreoplevelser, som denne skønne ø byder på. I Parco Naturale dei Nebrodi vandrer vi igennem

bjergområder, hvor den traditionelle hyrdekultur og levevis stadig dominerer.

Vi sejler til vulkanøen Vulcano, og varmer op med toppen af denne sagnomspundne keglevulkan, hvorfra der er en næsten magisk udsigt over Middelhavet og de andre Lipariske øer. Kongeetapen er trekket til selve toppen af Mt Etna, Europas højeste aktive vulkan – intet mindre!

Endelig vandrer vi fra Nordkysten mod Mt Etna, hvor vi oplever den smukke nordside af den gigantiske vulkan. Her findes nu verdensberømte vinmarker på de barske skråninger, modelleret af forhistoriens vulkanudbrud. Vi følges til toppen af Monte Venere, hvorfra man i klar sigt kan skimte Messinastrædet og Calabrien. På vandreturen ned passerer vi igennem de historiske borgbyer Castiglione di Sicilia og Castelmola.

Rejsen begynder ved nordkysten i den lille by Sant’ Agata Militello, hvor vi har 3 overnatninger på et 4 stjernet hotel, indrettet i et gammelt herskabs palæ, placeret i den gamle bydel tæt ved stranden. I Sant’ Agata vil vi opleve den ægte sicilianske sjæl ved kysten, og byen ligger centralt i forhold til vores udflugtsmål heroppe i nord.

Rejsen går videre til Etna Nord, hvor vi skal bo ved foden af Etna på det lille familie hotel "Feudo Vagliasindi", lige udenfor Normanner byen Randazzo. Hotellet er omkranset af egne vinmarker og olivenlunde, hvorfra værtsfamilien selv producer vin og olivenolie. Når vi vender tilbage fra vandreturene kan der slappes af i poolen eller fra balkonen, der begge er orienteret mod vulkanen.

En uges aktiv ferie, med unikke vandreoplevelser i uspolerede bjerge og på fascinerende vulkaner. Den

fascinerende sicilianske historie og kultur er altid nærværende, og vil blive formidlet til deltagerne. Endelig vil det traditionelle køkken baseret på lokale råvarer, og ledsaget af velsmagende vine fuldende rejseoplevelsen a Sicilia.

PRIS PÅ DENNE REJSE: 12.450,-

Tillæg for enkeltværelse: 1600,-

Dag 1. Ankomst til Sicilien.

Fra Catania lufthavnen til Sant' Agata Militello

Sant' Agata Militello er en forholdsvis lille kystby på Siciliens nordkyst, der har bevaret sin italienske charme uden stor kontamination fra masseturisme. Byen ligger langs det italienerne kalder for "Costa Sicana", opkaldt efter det gamle folkefærd, som levede her. Her bor vi strategisk placeret i forhold til vandreruterne i Nebrodi bjergene, som rejser sig lige i baglandet, og i forhold til vores udflugt til vulkanøen Vulcano.

-/-/-

Dag 2. Vandring fra San Marco d`Alunzio til Alcara Li Fusi.

Rocche del Crasto: Plateauet over Middelhavet. Vandring fra normanner borgen San Marco D’Alunzio til bjergbyen Alcara Li Fusi

Vores første vandretur på rejsen starter i San Marco d’Alunzio. Den lille borgby oprinder fra grækerne i det 4. årh B.C., og Normannerne bygger her deres første befæstede borg på Sicilien i 1061. Vi går en lille tur igennem den fascinerende lille by og ser ruinerne. Mod nord ser vi ud over Middelhavet, og mod syd ser vi Nebrodi bjergene, hvor vi skal vandre et par dage.

Efter besøget i San Marco d’Alunzio bliver vi kørt lidt længere op i bjergene. Med ryggen til Middelhavet starter vi vores vandring op mod plateauet, hvor får, geder og køer græsser i det fri. Er vi heldige ser vi måske gåsegribbe på himlen (Gyps Fulvus), som for år tilbage blev reintroduceret til området med stor succes. De opnår et imponerende vingefang på ca. 2,7 meter.

Vandreturen følger en bekvem rute over bjergene og leder os længere ind i bjergmassivet Rocche del Crasto, hvor hyrderne og deres dyr huserer. Heroppe spiser vi vores medbragte madpakker ved et udsigtspunkt. Eftermiddagens rute går ned til bjergbyen Alcara Li Fusi, som har mange interessante historier tilknyttet sin arabiske fortid.

Vi har gode venner i landsbyen, som har sørget for plads til os på et lille spisested, hvor vi kan sidde sammen med de lokale og opleve deres gastronomi. Her i Nebrodi bjergene, avler man en sort gris i det fri, hvis velsmagende kød vi skal smage sammen med andre lokale specialiteter.

Ud på aftenen køres vi retur til vores hotel ved kysten. M/F/-

Dag 3. Vandretur på øen Vulcano og sejlads rundt om øen.

Vulcano øen: Udsigt over de Lipariske øer fra topkrateret.

En lang og spændende dag venter forude. Vi starter med at køre til Milazzo, og derfra sejler vi videre til den lille ø Vulcano, hvor grækerne troede Hefaistos, Heras søn og gudernes smed, boede. Romerne kaldte den græske gud for Vulcano,, og deraf navnet på øen. Det sidste store udbrud daterer tilbage til 1880-1890, men der er altid vulkansk aktivitet. Både i havet, hvor det enkelte steder ”bobler” med varmt vand, og på overfladen af øen i form af varmt mudder og udledning af damp og gasser.

Fra det lille havn vandrer vi cirka 10 minutter til foden af ”Gran Cratere di Vulcano”. Herfra følger vi ruten opad, og efter ca. 40 min. begynder vi at nyde fantastiske udsigter over havet, som omgiver os. Den sidste strækning følger ruten kanten af krateret op til toppen i 386 meters højde. 360 graders udsigten inkluderer Nordkysten af Sicilien, og fra nordvest til nordøst har vi udsigt til de andre Lipariske øer Lipari, Salina, Panarea, Stromboli osv.

Vi spiser madpakken heroppe mens vi betragter det specielle landskab med dets stærke farver og kontraster. Vi vandrer ned til kysten igen, og her venter en båd på os, som vil sejle os rundt om øen, og vi vil undervejs stoppe op, for at bade i det blå blå hav. Ud på eftermiddagen sejler vi retur til Milazzo. Tilbage i Sant’ Agata Militello finder vi en god restaurant med fisk på menukortet fra Messina provinsen, hvis der er stemning for det.

Note:

Hvis vi imod forventning ikke kan sejle til Vulcano pga vejret eller andet, har vi et godt alternativ i baghånden. Det er en vandretur i et Natur Reservat i retning af Palermo, indeholdende en meget flot tur langs kysten oppe i terrænet.

M/F/-

Dag 4. Fra Alcara til Portella Fimmina Morta.

Fra Parco dei Nebrodi mod Etna: vandretur igennem Siciliens bjergrige nordøstlige hjørne.

I dag rejser vi mod Etnas nordside, hvor vores næste hotel ligger. Bjergkæden Nebrodi adskiller nordkysten fra det store område, som Etna er omdrejningspunkt for – både geografisk og økonomisk. Vi kører via Alcara Li Fusi til bjergene oven for landsbyen, hvor vi påbegynder dagens vandretur. Her i et af Parkens fjerneste hjørner er der tusindvis af ubeboede hektar dækket af skove og overdrev, samt den højeste top Monte Soro (1847 m). Området ligger midt på en af de vigtige migrationsruter for trækfugle mellem Europa og Afrika, så mange fugle slår sig ned og raster her.

Vi vandrer fortrinsvis af hyrdernes skovveje og holder højden mellem 1250 og 1600 meter, og kan indsnuse bjergluften uden større anstrengelser. Efter at have vandret ca. 18 kilometer, bliver vi kørt til vores næste logi, hvor 2. etape af Siciliens ferien venter os.

Vores næste base, Feudo Vagliasindi er en gammel siciliansk jugendstil herskabsvilla omkranset af egne oliventræer og vinmarker. Beliggende lige ved foden af Etna, og i nærheden af den

gamle Normanner by Randazzo. Efter en lang dag på vandrestierne kan vi nu nyde en velfortjent dukkert i poolen i haven.

Feudo Vagliasindi ejes og drives af vores venner, de 2 brødre Paolo og Corrado. Under vores ophold vil de vise os Villaens gamle vinkælder, samt fortælle om stedets og familiens interessante historie.

Vi runder dagen af med aftensmad på terrassen på 1.salen, med direkte udsigt til Etna vulkanen.

M/F/-

Dag 5. Monte Frumento delle Concazze og Monti Sartorius.

En rundtur på Etnas nordside: Monte Serrcozzo (2006 m.), udsigten over Valle del Bove, Monte Frumento delle Concazze (2151 m.) og kraterne ved Monti Sartorio (1770 m.)

Vi kører op til Rifugio Citelli (1746 m.) på nordsiden af Etna, hvor vulkanens vilde naturlandskaber og mangfoldighed særligt kommer til udtryk.

Ved Refugiet starter vores vandretur op igennem et relativt tæt vegetationsbælte, som tynder ud efterhånden, som vi nærmer os 1800 meters højde. Her er det kun de lave grønne puder af Astracantha Sicula, som bryder det mørke lava landskab. Ved Monte Serracozzo kan vi fra bjergryggen se ud over en kæmpe dal langt under os – Valle del Bove (Oksedalen). Det landskabelige spor efter den gamle vulkan, som var højere end Etna, og som kollapsede og gled i Middelhavet for

mange tusind år siden.

Vi går mod bjerget Monte Frumento delle Concazze, som er resultatet af et andet udbrud. Fra kraterkanten kan man se helt ned til østkysten og bjergene i horisonten. Heroppe i mere end 2000 meters højde, spiser vi frokost midt i det særprægede surrealistiske vulkan landskab.

Senere passerer vi flere små kratere, som også opstod ved det lange udbrud i 1865, som begyndte ved Monte Frumento delle Concazze i januar og sluttede i juni samme år. Navnet på denne sjove sekvens af små kratere stammer fra Sartorius Von Waltershausen, der som den første forsker relaterede Etnas mange bjerge i forhold til de mange historiske udbrud.

Vi vender tilbage til Rifugio Citelli og nyder en forfriskning med et kig udover Østkysten inden vores bus kører os tilbage til "Feudo".

M/F/-

Dag 6. Vandring til Etnas topkrater.

Til toppen af Europas højeste aktive vulkan: Etnas centrale kratere (ca. 3323 m.) og traversering af

bjerget fra syd til nord

I dag venter der en forrygende dag på Etna Vulkanen, hvor vi skal opleve den overraskende store landskabs diversitet, og fornemme "jordens indre" tæt på jordoverfladen. Vi vil vandre fra sydsiden af vulkanen op til de øverste kratere, for derefter at vandre ned ad den vilde nordside. En eksklusiv traversering, hvor vi oplever det smukkeste og mest interessante ved Etna.

Den lange dag starter med at vi kører til sydsiden af Etna og op i ca.1900 meters højde. Herfra tager vi liften op i 2500 meters højde, og videre med 4WD til "Torre del Filosofo" (Filosoffens tårn) i ca. 3000 meters højde. Her lå Etnas gamle Rifugio, som blev ødelagt under udbruddet i 2013.

Herfra påbegynder vi vandringen til de øverste kratere. Først over et plateau, og senere via en stejlere sti over lavagrus til selve kanten af de enorme kratere, som karakteriserer Etnas top. Ofte kan man se den magmatiske aktivitet 600-700 meter nede i kraterne. Damp og gas stiger til vejrs, mens vi zigzagger mellem kraterne for at nå kanten på nordsiden. Vulkanens aktivitet og naturens underjordiske kræfter er meget nærværende og fascinerende. Vores ven og vulkanologiske bjergfører Biagio, er selv oplært af sin far, der er en levende legender på Etna, som en af de første pionerer af bjergførere her. Med Biagio vil vi komme forsvarligt tæt på naturfænomenerne, og få en masse spændende information om vulkanen og dens historie.

Vores rute ned ad er overvejende i det mørke lavagrus, som dækker mange af kløfterne på nordsiden. Målet er Piano Provenzana i 1800 meters højde, og vi "smider" hurtigt mange højdemeter, ned gennem lavagruset. Snart når vi ned til de store fyrretræs skove omkring Piano Provenzana, hvor vi fejrer Etna traverseringen med en kølig drink. Herfra har vi kun 40 min med bussen til hotellet og den dejlige pool blandt oliventræerne.

Note: Etna er Europas højeste aktive vulkan, som rejser sig midt i Middelhavet på Sicilien, og aftvinger naturlig respekt. Etnas aktivitet og vulkanske udvikling generelt, moniteres døgnet rundt året rundt. Med baggrund i fakta og erfaring, er det myndighederne og de lokale bjergførere, der suverænt bestemmer, om Etna kan bestiges på forsvarlig vis på en given dag. Hvis topturen imod forventning ikke kan gennemføres pga sikkerhedsspørgsmål, har vi som alternativ udviklet et flot trek med vores bjergguide Biagio i forsvarlig højde. Ruten er meget interessant og passerer forbi flere af Etnas vulkanske highlights, såsom "Grotta dei Lamponi" (Hindebær grotten), skabt af en lava flod. Vi er forberedt på, at give dig en super oplevelse på Etna under alle omstændigheder.

M/F/-

Dag 7. Vandretur til Monte Venere, Castiglione di Sicilia og Castelmola.

Fra Monte Venere til Castelmola og Castiglione di Sicilia, – Østkystens perler

Vi kører i retning af kysten i dag, og vores mål er bjerget Monte Venere, som ligger oven for to af Siciliens smukkeste borgbyer Castelmola og Taormina.

Vi bestiger bjerget fra den vestlige side, og når snart frem til de første udsigtspunkter. Efter at have passeret den sidste skråning, åbner udsigten sig over hele Østkysten med Giardini

Naxos og Taormina under os. Vi kan selvfølgelig også se Mt Etna i sin mægtighed mod syd, og på de klareste dage, kan man se Messina Strædet og Aspromonte bjergene i Calabrien herfra! Vandrestien zigzagger ned ad bjergskråningen, og fører os til den gamle Middelalderlige borgby Castelmola, hvis historie dateres helt tilbage til det VIII årh. før Kristus.

Fremme i Castelmola gør vi et ophold, og vælger et lille spisested til frokost. Herefter kører vi til den autentiske og meget flotte borgby Castiglione di Sicilia, som er placeret oppe på en bjergtop med fantastisk udsigt mod Monte Venere. Castiglione di Sicilia er vinbyen med stort V i området, og efter at have slentret lidt rundt i byen finder vi en lille vinbar og nyder et glas. Fra Castiglione di Sicilia, kører vi tilbage til Feudo Vagliasindi, hvor vi hygger os på vandreferiens sidste aften på Sicilien.

Note:

Vi har bevidst taget Taormina ud af programmet. Byen er desværre blevet en "turistfælde" med talrige

store flokke af turister, og 50 personers busser i lange køer. Det er ikke det Sicilien, som vi skal opleve.

M/-/-

Dag 8. Afrejse.

Efter en uge på den skønne Middelhavsø med mange vandreoplevelser i bjerge, bjergbyer og på vulkaner, tager vi afsked med Sicilien og kører ned fra Etna Nords vinmarker til lufthavnen og påbegynder hjemrejsen til Danmark.

M/-/-

PRIS PÅ DENNE REJSE: 12.450,-

Tillæg for enkeltværelse : 1600,-

Tilmelding til rejsen foregår via dette link

Vigtig information om denne rejse:

Rejsens varighed: 8 dage – 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad: 2-3

Inkluderet i rejsens pris:

Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder og DVL turleder.

Flyrejse København – Catania t/r

Alle lokale bustransfers på rejsen

Alle overnatninger på hotel i delt dobbeltværelse Vandring til Etnas topkrater med bjergguide Sejlads rundt om Vulcano med bademulighed Besøg i Castiglione di Sicilia

Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring

Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1600,-

Drikkevarer

Overnatninger på rejsen:

I Sant'Agata Militello overnætter vi på et familiedrevet 4 stjernet hotel få hundrede meter fra stranden. Hotellet er indrettet i et gammelt herskabs palads. Alle værelser har eget bad og toilet

På Etna`s skråninger overnatter vi på en familie drevet vingård indrettet i en historisk jugendstil siciliansk villa. Alle værelser har eget bad og toilet. Villaen har en skøn pool i haven og en stor terrasse

med fantastisk udsigt til Etnas nord side

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver fra København til Catania t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med –

Område, klima og terræn:

Det er varmt på Sicilien om sommeren, og temperaturen kan stige op til ca. 35 grader. Men det er om sommeren, at der er bedst mulighed for at at komme til toppen af Etna.

Der blæser altid en dejlig brise morgen og aften i Alcantara dalen, hvor vi bor. På de varme dage sørger vi for, at længden på vandreturene er fornuftig i forhold til varmen. Passende pauser i skyggen og mulighed for at køle kroppen ned. På vandreturene omkring Etna og i bjergene er der ofte lidt brise.

Fra kalkbjerge og bøgetræskove omkring Alcara Li Fusi i Nebrodi til lavagrus på øen Vulcano og Etna oplever vi forskelligt underlag. Vandreruterne er ikke teknisk svære, men de kræver god udholdenhed.

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter.

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne:

Der er adgang til WiFi og god mobildækning på begge overnatningssteder.

Bemærk venligst:

På denne tur har vi skrevet gamacher/gaiters på pakkelisten. Det er vigtigt at bruge lange bukser og gamacher på vandreturene omkring Etna, for at undgå at få støvlerne fyldt med lavagrus. Man behøver ikke lange gamacher til høj sne. Korte gamacher, som binder bunden af bukserne til støvlen er rigeligt.

Solbriller er også vigtige i den forbindelse. Både fordi Etna er høj og lyset meget skarpt, men også for at beskytte øjnene fra støvet når vi går på lavagrus.

Sicilien

Mødested på kort

Indlæser…