Flyvende turleder. Foto Bente Michelsen

Billeder er noget vi fotograferer – ikke noget vi kopierer

(Flyvende turleder – fra DVL’s fotokonkurrence 2019. Foto Bente Michelsen)

Fra tid til anden ser jeg et turbillede, hvor jeg tvivler på, om vi virkelig har ret til at bruge det. Og så får jeg nervøse trækninger, for billeder er fuldstændig som tekst omfattet af loven om ophavsret.

Det betyder ganske enkelt, at vi skal have tilladelse fra enten fotografen eller den, der har købt ophavsretten af fotografen, til bruge et billede – også selvom det er så nemt at kopiere billeder på internettet.

Uden tilladelse risikerer vi at blive straffet med en bøde på mellem 1000-5000 kr. pr. styk!

Det gælder, uanset om vi finder billederne via Google, diverse sociale medier eller på officielle hjemmesider. Der skal stå specifikt, at et billede er til fri afbenyttelse eller at billedet er ophavsretfrit, således som de fx er på pixabay.com. Og selv i disse tilfælde, kan der være fejl, da enhver kan uploade billeder til den slags baser og dermed uploade billeder uden at have ret til det.

Bedste råd er: Hvis du er i tvivl, om du må bruge billedet, så lad være.

Robot finder lynhurtigt misbrug

Sidder du og tænker, det opdager fotografen alligevel aldrig, må du tro om igen. For det kræver blot at rettighedshaveren uploader sit billede i et online-værktøj a la tineye.com. 2 sekunder senere har den foretaget en søgning iblandt ”39,9 billioner billeder” og oplistet, hvor det er brugt.

Vanrestøvler på stribe. Foto pixabay.comEn søgning på billedet af vandrestøvler, som vi bruger fra fotodatabasen pixabay.com, udløser en længere liste.
Ved at sortere efter ældst først, er det sandsynligt, at vi har fundet frem til originalen – i dette tilfælde pixabay.com.

Hvad må vi så gøre?

Synes du, det er svært at finde billeder til dine vandreture og ferier? Så benyt dig af et antal genrebilleder – såsom skov, sti, kyst, sø, forår, sommer, efterår, vinter og så videre. Lav en mappe med forskellige billeder, så du har lidt at variere imellem.

Vi er fx velkomne til at bruge de billeder, der har deltaget i vores fotokonkurrence, til omtale af DVL og dermed ture og ferier.

Mangler du genrebilleder? Kontakt Camilla.

Af Camilla Dam