Historiske Vandringer: Gennem 10.000 år af Danmarkshistorien

Med udgangspunkt i Hammelev Kirke midt mellem Vojens og Haderslev ser vi nærmere på kulturhistorien sammen med museumsformidler og arkæolog Merete Essenbæk fra Museum Sønderjylland.

Tidspunkt: Lørdag den 23. september, kl. 09:30-16:00
Distance: 16 km
Mødested og slutsted: Hammelev Kirke, Kirkeforte, 6500 Vojens

Haderslev tunneldal er en af Danmarks længste. Den omkranses ikke kun af fantastiske naturfænomener som rillebakker, et varieret morænelandskab, skov, dam, dødishuller og naturgenopretningsprojekter men i den grad også rammen for et hav af kulturminder.

Turen starter ved Hammelev Kirke med fortællinger fra både 1. og 2. verdenskrig, videre til Hammelev Forsamlingshus og historien om Danmarks ældste grav og fund af jernalderlandsby på stedet. Videre til Gram Herreds rettersted, gravhøjen Loddenhøj, forbi kadaveranstalten i Hammelev, der senere husede Sønderjyllands kunstforening.

Ad stejl bakke til Danmarks eneste bjergslot fra 1200-tallet – Tørning Slot og Mølle. Her ser vi slot og mølle udefra og går en tur i den romantiske – nu ret forfaldne – park med oldgamle træer fra 1800-tallet. Turen fortsætter ad skovstier og den gravede kanal til Christiansdal Mølle, hvor et sandt industrieventyr tog sin begyndelse i midten af 1800-tallet og endte med en brand i 1907.

Gennem Pamhule skov går vi til det naturgenoprettede sø- og engområde Hindemaden. Vi fortsætter til Dyrehaven, Sofies kilde og står så ved Haderslev Dam og ser mod øst Haderslev og Domkirkens spir. Her får vi historien om Damkatastrofen som kostede 57 mennesker livet en sommerdag i 1959.

Langs Haderslev Dam går turen nu hjemover langs den nordlige bred af Hindemaden ind gennem skoven, ad skovtrapper og smalle og hullede stier, under motorvejen fra 1980’erne og ind i Hammelev by fra syd for at slutte ved byens kirke.

Der bliver 2 pauser på turen – en formiddagskaffepause og en frokostpause. Og turen er gratis for ikke-medlemmer.