Niels Bugge

 

KATEGORI

Vandresti.

START

Kvalitetsstien starter ved P-pladsen ved Niels Bugges kro, Ravnsbjergvej 69, 8800 Viborg (Se startsted på Google kort).

Kørselsvejledning

SLUT

Samme sted.

LÆNGDE

5 km.

SVÆRHEDSGRAD

Middel. Visse steder kan der være meget bakket og enkle steder kan der være sumpet. Så medbring solide sko eller støvler.

BESKRIVELSE

Stien fører rundt i området, der byder på naturskov, hede og plantage.
Begynd turen lige bag Niels Bugges Kro, hvor de op til 300 år gamle egetræer er krogede og ligner noget fra en eventyrfortælling. Det har givet navn til området, Troldeslugten, hvor kilder forsyner dammen ved Niels Bugges Kro med vand. Stien fortsætter til Stanghede, det store hedeområde med lyng og enebærbuske. Her græsser dyr, der skal holde trævækst og græs nede – det konkurrerer med lyngen. Det relativt kuperede landskab brydes af to gamle gravhøje – Kvindhøje – med god udsigt. Engang var der en vejrstation placeret nord for de to høje. En sten minder herom. Turens to sidste attraktioner har begge med Hald Hovedgård at gøre: Humlehuset har altid hørt til Hald Hovedgård og har sit navn fra den dyrkede humle, som blev brugt til at brygge øl. I dag bruges huset af Hald Sø bådelaug. Da staten overtog Hald Hovedgård fra en privat ejer i 1948, var der – på arealet mellem Humlehuset og Niels Bugges Kro – en frugtplantage. Nu er her løvskov.

Stien er en del af Naturstyrelsens stier i området, klik hér.

Beskrivelse af turen:
Turen starter på P-pladsen ved Niels Bugges kro. Turen er en rundtur, og den kan bedst følges, når man går den mod uret. Man følger de gule mærker gennem Troldeslugten til P-pladsen ved Herningvejen. De gule mærker følges videre sydpå over heden, til man kommer til den røde sti fra højre (her er bord og bænke). Den gule sti følges nu til venstre ned til Gjelbækken, hvor den går sammen med Hærvejsstien.(Lige før Ravnsbjergvej) Stien følges til venstre , og Ravnsbjergvejen krydses. Når man er kommet over træbroen følges den gule sti til venstre op forbi Humlehuset (til højre for huset). Følg den gule sti gennem skoven. Lige når man er kommet gennem lågen og ud på heden, drejer stien til højre. Følg derefter stien op ad skrænten, forbi en fårefold og ind i skoven. Derefter kommer man ned til Troldeslugten. I slugten, lige når man er kommet over den lille bro, drejes til højre, og man er snart tilbage ved P-pladsen.

AFMÆRKNING

Følg Naturstyrelsens gule prikker på træer og pæle. Det anbefales at medbringe et kort over området.

SPISESTEDER

Niels Bugges Kro

ANDET

Kvalitetsstien er lavet i samarbejde med Naturstyrelsen.

LINKS

Naturstyrelsens hjemmeside.

Kvalitetsstien på Outdooractive:


Tilbage til oversigten