Lad dine smagsløg føre an

Kan du genkende mjødurt, kvan og rødknæ? Vi møder masser af spiseligt på vandreturene - noget genkender vi straks, men meget går vi glip af.

Vi kigger ofte op og ud, som her ved Todbjerg Tårnet. Foto Preben Simonsen

Vi kigger ofte op og ud, som her ved Todbjerg Tårnet. Foto Preben Simonsen

Det er nemt at stoppe op og nyde naturens helt egen syrlighed og sødme, når vi møder det oplagte og velkendte; brombærbuske, skovsyre, ribs – alt det, vi har kastet os ivrigt over fra barnsben.

Samme genkendelighed er ikke sikret, når vi går forbi mjødurt, kvan og rødknæ, men muligheden for at sætte tænderne i vandreturens eget menukort er den samme.

På lange vandreture tager vi madpakken med og fylder vand- og termodunk. Vi har måske lidt hurtige snacks i lommerne, men som regel går vi forbi utallige snacks helt uden plastikindpakning. Noget kan vi spise undervejs, andet kan vi tage med hjem for at give aftensmaden ekstra krydderi.

Det kræver blot, at vi ved, hvad vi skal lede efter.

Mjødurt

Mjødurt. Foto Pixabay
Mjødurt. Foto Pixabay

Går du ved fugtig jord, langs vandløb eller grøftekanter, er du sikkert stødt på mjødurt og dens karakteristiske duft. Med blot få blade kan du give det søde køkken et pift.

På rødlige stængler sidder de ægformede og savtakkede blade med den aromatiske smag. Bladene er røde om foråret og  bliver grønne i løbet af forsommeren.

Tidligere brugte man mjødurt til at krydre øl, vin og – som navnet antyder det – mjød. Sådan kan du stadig bruge planten, hvis der er gang i hjemmebryggeriet. Ellers kan du tage nogle blade med hjem og lade de fede retter fange mjødurtens aroma. Du kan f.eks. give en flødedessert et ekstra pift ved at tilføje mjødurt, der giver noter af mynte og kanel.

Læs også Sundt og godt til pausen: Kakaokugler

Brombær

Brombær. Foto Pixabay
Brombær. Foto Pixabay

Brombærrene kender vi alle sammen. Når de er modne, er de svære at lade være med at spise på grund af deres krydrede sødme og et strejf af vanilje.

Henad sensommeren, når bærrene begynder at miste lidt smag, kan du bruge dem til alt fra muffins til en lækker brombærpuré.

Når vi ser en brombærbusk, er bærrene måske det mest indbydende, men bladene kan du også få glæde af. Hvis du husker en termodunk med kogende vand på næste vandretur, kan du udnytte bladene til at lave en kop dejlig te at varme dig på.

Rødknæ

Rødknæ. Foto Pixabay
Rødknæ. Foto Pixabay

Ukrudt forgår ikke så let, men en lækker forårssalat med rødknæ kan hurtigt forsvinde. Den lille rødlige urt har en tynd stængel, der kan blive 40 cm høj.

Bladene er søde med et syrligt strejf, og er velegnet til at give smagsbalance i både det salte og det søde køkken.

En rødknæssalat fungerer fantastisk som det lette og friske tilbehør til en ellers tung hovedret. Du kan plukke næsten alle ingredienserne selv; en håndfuld rødknæ, engsyre, ramsløgsblade og skovløgsblomster. Se hele opskriften på vildmad.dk.

Kvan

Kvan. Foto Pixabay
Kvan. Foto Pixabay

Nyder du en vindblæst vandretur langs danske kyststrækninger, har du god mulighed for at finde kvan. Kvan har det bedst i fugtig jord, hvor den kan finde læ blandt højere bevoksning.

Aflange, savtakkede blade sidder på grøn-røde stængler, der kan blive helt op til to meter høje. Det er en god idé at have handsker på, når du samler kvan, da plantens saft kan irritere huden.

Kvan kan tilberedes og være smagsgiver i mange slags retter. Kombineret med rabarber er sukkertørret kvan særligt velsmagende. En fordel ved at sukkertørre kvan er, at det kan holde hele året, selvom du har plukket det i marts. Se hele opskriften på vildmad.dk.

Læs også Kvan-muffins med rosentop

Af Anne Lottrup


Vild mad

Vi har samlet få eksempler på de utallige muligheder, vores omgivelser byder på. På vildmad.dk eller appen af samme navn, kan du se et større udvalg på listen over de forskellige sæsoners råvarer. Vild mads mange opskrifter kan give dig inspiration til at bruge vandreturens fangst i dit eget køkken.