Lyngby Afd. på skovtur

Information om Rudersdal Vandremaraton

Lange vandreture – en udfordring for mange

Den kommende maraton er blevet til på opfordring fra Rudersdal Kommune. I forvejen er ruten ramme om en årlig maraton for løbere. Men ruten er også en oplagt rute for langtursvandring, så Dansk Vandrelaug har med glæde påtaget sig opgaven at stå for maratonen. Landsforeningen har selv mærket et stigende behov blandt sine medlemmer for flere lange ture.

Maratonen er en god opfølgning på den maraton, som Turudvalget i København holder hvert år om foråret fra Hillerød til Lyngby og maratonvandringen i Odsherred ugedagen før.

Find flere lange vandreture her

Turleder på maratonen er Søren P. Petersen. Han er en rutineret turleder med forkærlighed for de lange vandreture. Han ved, hvad sådan en vandring kræver, og hvordan han kan hjælpe deltagerne igennem, hvis der skulle opstå problemer, enten af mental eller fysisk art. Til at hjælpe sig har han Hans Jørgensen, der ligeledes har masser af erfaring fra lange vandreture.

Hvem kan deltage?

Tvejen illustreret af Erik Bay
Tvejen illustreret af Erik Bay

Alle kan være med. Både medlemmer af Dansk Vandrelaug og gæster. Du skal blot have en god kondition og være fortrolig med at vandre langt.

Der er afsat 10-11 timer til turen, der med pauser svarer til 4 km/time. For at få tid til pauser er farten ca. 5-5,5 km/time, når vi går.

Vi tager det afslappet, men fortvivl ikke, hvis du har sat forventningerne for højt – og alle kan have en dårlig dag. Der er flere muligheder for at gå fra undervejs, hvis du skulle have en dårlig dag.

Om det at gennemføre, siger de turledernee:

At gennemføre en vandremaraton er en bedrift, og man har god grund til at være stolt, når det lykkes. Ømheden er som regel væk efter en dag eller to, og kroppen er blevet stærkere og mere modstandsdygtig.

Gode råd

Alle skal medbringe:

  • Væske/vand til ca. 20 km (ca. 2 liter vand).
  • Madpakke og kaffe/te/saft e.l. til fire pauser.

Er du en rutineret vandrer, så ved du, hvad der virker bedst for dig, og det retter du dig naturligvis efter.

Hvis du ikke har prøvet de lange vandreture før, så er her et par almene råd:

  • Fodtøj, som kan tåle en vandpyt og lidt mudder. Bedst er vandtætte vandrestøvler eller vandresko.
  • Brug to lag sokker. Inderst et par tynde svedtransporterende og yderst et par tykke sokker, som fylder hulrummet ud. (Bomuldsokker duer ikke, hverken som inder- eller ydersokker.)
  • Et par tynde bukser, som tørrer hurtigt. (Jeans duer ikke.)
  • En t-shirt eller skjorte, som er svedtransporterende. (Bomuld duer ikke.)
  • Vind og vandtæt ydertøj medbringes.

Medbring en lille rygsæk med:

  • Lidt godt til at holde sukkerbalancen, som fx mandler, nødder, frugt, rosiner, gulerødder e.l. (Pas på med søde sager. De hjælper på kort sigt, men gør dig ”sukkerkold” et par timer senere.)
  • Medbring vabelplaster eller tape til fødderne. Påsæt evt. vabelplaster/tape hjemmefra, hvis du har erfaring for at du får vabler.
  • Evt. skiftesokker.

Hvor foregår maratonen?

Vandremaratonen gennemføres overvejende på RudersdalRuten, som snor sig gennem Rudersdal kommunes meget flotte områder mellem Furesøen og Øresund og mellem Sjælsø og Mølleåen.

Ruten for Rudersdal Vandremaraton afviger lidt fra RudersdalRuten og varieres lidt fra år til år, således at der altid er lidt nyt for dem, der har deltaget tidligere. Vi sørger for at ruten hver gang er 41,5-43,0 km lang.

RudersdalRuten – hvad er det?

RudersdalRuten er forholdsvis ny og har allerede på sin korte levetid fået etableret sig som en attraktiv vandre- og løberute. Den har maratonlængde, 42,195 km og blev indviet ved et stort arrangement den 3. september 2006. Bag arrangementet stod Birkerød og Søllerød kommuner og områdets aktive motionsforeninger, herunder Dansk Vandrelaug.

Løbeklubber, stavgængere m.fl. deltog med aktiviteter. DVL-Lyngby gennemførte en vandremaraton, og der var kortere ture i Enrums omgivelser. Lyngby og Nordsjælland afdelinger havde samtidig en udstilling ved Vedbæk Strandpark.

Initiativet til ruten var kommet fra udviklingskonsulent Lars Wiskum, der i samarbejde med de to kommuner Birkerød og Søllerød, som nu udgør Rudersdal Kommune, havde arbejdet på at etablere et forløb af afmærkede motionsstier gennem den flotte natur med nogle træningspladser med udendørs træningsredskaber.

Ruten er anlagt med to hovedformål:

  1. Få folk ud at motionere for sundhed.
  2. Binde to to forhenværende kommuner sammen til én Rudersdal kommune.

Nye udfordringer

RudersdalRuten er blevet videreudviklet med en række temaruter:

  • Lysløjpen
  • TusindbenRuten
  • ForskerRuten
  • SundhedsRuten (Hjertestierne)
  • SkodsborgRuten
  • EventRuten
  • Kulturslangen

Lysløjpen og Kulturslangen fandtes allerede før RudersdalRuten, men er blevet organiseret i RudersdalRute-komplekset.

Tillægsruterne skal være med til at motivere flere til at motionere og være fysisk aktive i naturen. Temaruterne er anlagt i forbindelser med hovedruten og skiltes med eget logo.

En tradition

I 2019 er det trettende gang (2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) vi gennemfører Rudersdal Vandremaraton. Siden 2008 har det været hvert år. Det er blevet en tradition, og det er det også blevet for flere af deltagerne. En del har været med på de fleste.

Vi håber, at mange fra hele landet finder vej til Birkerød Idrætscenter den sidste lørdag i august for at være med til at gå turen rundt med os og gøre dagen og begivenheden til et fast årligt arrangement på RudersdalRuten.

Registrering

I modsætning til de fleste af DVL’s arrangementer, har vi valgt at deltagerne skal lade sig registrere på samme måde som det sker ved fx et motionsløb. Vi bruger det til to ting:

  1. Trykning af diplom. Diplomet trykkes, medens vi går og er – når alt lykkes – klar ved mål.
  2. Statistik. Ved at få alder, postnummer, køn og viden om medlemsskab, kan vi udarbejde en statistik, som hjælper os med at tilrettelægge og planlægge de kommende arrangementer.

Det er kun statistikken, som offentliggøres. Vi er meget omhyggelige med ikke at offentliggøre navne, medmindre en deltager selv ønsker at stå frem.

Vel mødt. Vi glæder os.

DVL-Lyngby


Tilmeld dig her:

Tilmelding til Rudersdal Vandremaraton

  • Indtast din alder på dagen for vandreturen.
    Please enter a number from 1 to 99.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.