Bloggen fra Toppen

Store projekter i frivillige foreninger laver ikke sig selv

I ”På Toppen – med Dansk Vandrelaug” har vi været så heldige at få tilsagn om stor finansiel støtte fra Nordea-fonden. Det gør ikke den frivillige arbejdsindsats lettere – men i alle tilfælde meget sjovere.

Topgruppen bag hele projektet består af Lis Nielsen, Ole Bertelsen, Grethe Aagaard og Steen Kobberøe-Hansen. Vi mødes mindst 1 gang om måneden for at tage stilling til store såvel som små opgaver og udfordringer. Tilsammen har vi mange forskellige kompetencer og erfaringer som frivillig i DVL.
På denne side vil nogle af os hver eneste uge i 2020 berette løst og fast om vore oplevelser i Topgruppen – en slags dagbog om hvorledes livet i en projektgruppe kan foregå.


Uge 49: af Ole Bertelsen
På lørdag den 5. december skulle vi have markeret afslutningen af toptursprojektet ved naturcenter Herstedhøje med et stort arrangement.   Men coronaen har betydet at vi aflyste det store arrangement. Vi gennemfører dog et lille arrangement, hvor 4 vandreture á 10 deltagere med en halv times mellemrum kommer til naturcenteret, hvor der serveres lidt corona rigtigt. Der bliver også lavet videoer som lægges på facebook, således at alle får mulighed for at se den beskedne afslutning.
Og det er jo ikke helt slut endnu – der er fortsat topture resten af året.
Husk at indberette jeres topture og deltag i månedens lodtrækning om fine præmier.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 48: af Ole Bertelsen
Vi må fortsat kun være 10 på vandretur så derfor er det prisværdigt at se, at nogle afdelinger gentager turene så alle får en chance. Selv går jeg altid gennemgangstur inden turen og der kan man jo også tilbyde deltagere at komme med. Turen kan lægges op som en hovsa tur eller meldes ud på facebook med tilmelding til turlederen.  Jeg havde sådan en tur i lørdags med 3 deltagere med bestigning af en top i Lille Sverige (67m).
Et kik i kalenderen fortæller mig at der nu kun er 1 måned til jul og på søndag er det første søndag i advent, hvor vi kan tænde et lys i denne mørke tid. Et andet lyspunkt er udsigterne til en vaccine mod covid, som nok lige er om hjørnet.
Det bliver fantastisk når livet bliver nogenlunde normalt igen.
Husk at indberette jeres topture og deltag i månedens lodtrækning om fine præmier.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 47: af Lis Nielsen
Så fik Nordjyderne lige en ekstra stramning af forsamlingsforbuddet og transporten ind og ud af området. Vi føler med jer. I Topgruppen begynder vi at kunne se enden på projektet og arbejder nu på en god afslutning og evaluering. Selv om antallet af turdeltagere er faldet betragteligt er der heldigvis mange som stadig indberetter deres deltagelse i en top-tur og dermed får et lod i konkurrencen. Der er på nuværende tidspunkt stadig 45 topture tilbage inden klokken slår midnat den 31/12  – og der kommer fortsat nye pop up topture til. Hold øje med mulighederne i Turdatabasen.

Uge 46: af Lis Nielsen
Vi er ved at vænne os til kun at være 10 på tur og flere afdelinger er begyndt at dublere turene eller sende flere hold afsted – men sjovt bliver det aldrig. Jeg bruger tiden til at planlægge nye vandreture i den Københavnske omegn. Ugens lyspunkt blev da en lille gruppe fra København og Gentofte afdelinger fandt sammen og begyndte at brainstorme om et evt. nyt “Storbyprojekt”. Hvad der kommer ud af det ved vi endnu ikke – men troen på at verden bliver normal igen og at vi skal have endnu flere med ud på tur i naturen var stærk. I stedet for at klage over “dårlige tider” har vi valgt at se fremad.

Uge 45: af Ole Bertelsen
En dejlig weekend med det flotteste vejr på Møn er slut.
Her er store flader og fantastiske klinter med masser af top muligheder. Hertil kommer et rigt fugleliv – det blev bl. a. til 4 havørne, en Børringe musvåge (særlig lys art) forfulgt af en vandrefalk!
Desværre må vi lige nu kun være 10 på vandreturene så der må gøres en ekstra anstrengelse for at holde sig i TOPform. Man kan gå sammen med andre vandrere om at lave private ture eller bare gå en tur og bestige en top hver dag. Selv løber jeg på rulleski – det er lige som at løbe på langrendsski. Det er godt for hele kroppen og en god måde at blive klar til skisæsonen på, hvis nordmændene ellers vil have os på besøg.  Husk at indberette jeres topture og deltag i månedens lodtrækning om fine præmier.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået Covid 19 ned.

Uge 44: af Lis Nielsen
Øv, øv, Øv. Så er vi slået tilbage igen. Kun 10 deltagere på turene er ikke lige så sjovt som når vi er mange. En del DVL afdelinger har besluttet at lukke helt ned, så nu skal man virkelig følge med på hjemmesiden og blive tilmeldt i en fart.
Desværre betyder de nye regler også at vi har besluttet at aflyse Topmødet den 5. december på Hersted Høje. Det var ellers her, at vi skulle have fejret et år med utallige topbestigninger overalt i landet. Et år hvor DVL havde været på toppen og vist, at selv om vi er en 90 år gammel forening kan vi stadig finde på nye og spændende vandreture.

Uge 43: af Ole Bertelsen
En dejlig efterårsferie uge med godt vejr er gået.
For mig sluttede ugen med en ”anti-toptur” i den flade Naturpark Amager, hvor den nye rute Amarminoen på 24 km netop er åbnet. Vi gik lidt af ruten og mødte en del vandrere her – godt at se så mange nyde naturen.
Topturs projektet fortsætter året ud og der er mange muligheder for at komme på toppen selvom vi går den mørke årstid i møde. Motion, oplevelser og socialt samvær holder dig fysisk og psykisk på toppen.
Husk at indberette jeres topture og deltag i månedens lodtrækning om fine præmier.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 42: af Lis Nielsen
Så er efterårsferien over os og mange af os bedsteforældre har travlt med at hygge med børnebørn. Tag dem med ud i naturen -uanset vejret er det altid en god oplevelse. Vis dem nogle af de toppe du selv har besteget i løbet af året.
I arbejdsgruppen er der ikke så meget at lave lige nu – årets resterende ture og planlagt og forberedelserne til det afsluttende topmøde den 5. december kører efter planen. Invitation til Sundheds- og ældreminister Heunicke er sendt afsted – vi håber han finder tid til at deltage i december.

Uge 41: af Lis Nielsen
Der kom rekord tilslutning til top-konkurrencen i september – hele 230 indberetninger var der at trække lod imellem til de mange præmier. Hele 3 af vinderne kom fra Storstrøms afdeling – her af en af gæsterne på turen på Vandrernes Dag. Vi mangler stadig nogle indberetninger fra turene på Vandrernes Dag – så det endelige resultat kan desværre endnu ikke opgøres.
Jeg har set på hvem der er kommet højest op og hvem der har været på flest ture pr. 1. oktober. Der er et tæt felt med personer som har været på 18-22 ture og som er kommet over 1000 m op.

Uge 40: af Grethe Aagaard
Efteråret har indfundet sig og det er tid til lidt status. Med udgangen af september måned har der været planlagt 578 Topture. Heraf er de 183 blevet aflyst på grund af Corona, hvilket betyder at der indtil videre har været 395 Topture! På disse ture har der i alt været et sted mellem 8000 og 9000 deltagere. Det præcise tal kendes først, når de sidste ture er meldt ind.
Allerede nu er der annonceret 94 Topture for resten af året. Lad os snøre støvlerne og komme ud i sol, rusk eller regn og nyde alle farverne inden bladene falder af træerne.
Hav et dejligt efterår og pas godt på hinanden

Uge 39: Ole Bertelsen
I flot sensommervejr – måske lidt tåget først på dagen – afholdt vi vandrernes dag.
Vi skulle have haft topmøde på Høje Sandbjerg, men corona situationen havde sat en stopper for det.
Vi gennemførte dog de tilhørende vandreture i hver sin ”boble” og næsten alle ture passerede hinanden på vej til eller fra Høje Sandbjerg.

Desværre har vi også været nødt til at aflyse det næste topmøde ved Bovbjerg fyr på grund af forsamlingsbegrænsningen på 50 personer. Forhåbentlig får vi mulighed for at gennemføre det afsluttende topmøde på Herstedhøje den 5. december.
Husk at indberette jeres topture og deltag i månedens lodtrækning om fine præmier.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 38: af Grethe Aagaard
Nye restriktioner der skal følges, må ikke tage det gode humør fra os! Vi mennesker er trods alt gearede til at håndtere omskiftelige tider. Lad os tage JA-hatten på og glæde os over de mange muligheder for at få fantastiske oplever ude i det danske efterår.
Grib chancen og tag en ven eller familie med ud på tur på Vandrernes dag på søndag den 20. september. Dansk Vandrelaug arrangerer 30 forskellige Topture i hele landet. Der er både lette og mere anstrengende ture på programmet og turlængderne varierer fra 5 km til 21 km. Rigtig god Vandrernes dag!

Uge 37: af Lis Nielsen
Nu gik det lige så godt. Top-turene var i fuld gang og vi kunne se frem til de sidste Topmøder. Nu er Topmødet på Høje Sandbjerg den 20. september nord for København aflyst på grund af det ændrede forsamlingsforbud i Københavnsområdet. Det ser dog ud til, at de fleste af turene gennemføres  – dog uden et fælles møde på toppen. Topmødet på Bovbjerg Fyr den 4. oktober tror vi stadig på.
Det var dejligt at se hvor mange der havde indberettet deres topture i august og dermed deltaget i månedens lodtrækning. Det bliver spændende, om der kommer rekord-deltagelse i september hvor alle turene på Vandrernes dag er topture og der er ekstra mange præmier i lodtrækningen.

Uge 36: af Ole Bertelsen
Det er det flotteste sensommervejr, men lige lidt hjælper det på humøret.
Coronaen har ramt ferieturen til Espedalen i Norge. September er den bedste tid til en flot fjeldtur, som jeg har glædet mig til i lang tid – det må blive til næste år.
Topture i Danmark under septembers blå himmel er bestemt også godt. Topmøderne er fortsat lidt besværlige at arrangere på grund af forsamlingsbestemmelsen på maks. 100.
Vi krydser fingre for at alting lykkes og bevæger os ud i verdenen med mundbind på.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 35: af Lis Nielsen
Så startede skolerne igen – og vejret er varmt og sommerligt. Sådan har det altid været her til lands. Der er dog blevet sukket noget på de mange top-ture over varmen. Godt der kun har været tale om danske ”bjerge” og ikke top-bestigninger i Alperne.  Topgruppen holdt møde i ugens løb og fik en revideret kommunikationsplan på plads – så nu er det besluttet hvor i medierne vi skal præsentere topturene de kommende måneder. Finanserne blev efterset og der er fortsat penge på kontoen til de mange aktiviteter rundt omkring. Kort sagt – projektet kører som det skal – med alle de nødvendige Corona-tilretninger.

Uge 34: af Lis Nielsen
Topturene i perioden 23-30 september bliver en del af det store tilbagevendende event “European Week of Sport” som skal få alle europæere op af stolene og røre sig noget mere. Lørdag kunne jeg på formandsmødet uddele diverse krus, cykelsaddelovertræk og T-shirts ud til alle involverede afdelinger. Så tag med på en top-tur i september og få del i den europæiske gaveregn. Den nye Corona-udmelding fra regeringen  ændrer heldigvis ikke noget for vore planer lige nu – men hvem ved hvad der kan nå at komme!!

Uge 33: af Lis Nielsen
Det så lovende ud i sidste uge – endelig kunne vi afholde topmøder. Men Corona-virussen ville noget andet. Det gav ingen mening af holde topmøde for bare 100 deltagere så allerede torsdag aften besluttede vi at aflyse Himmelbjerget og Skamlingsbanken. Mails skulle sendes ud, hjemmesider og Turdatabasen opdateres. Nyheden skulle mandag efterfølgende vises som en nyhed på dvl.dk og på Facebook. Artiklen i VandreLiv nr 5 korrigeres. ØV, ØV, ØV.
Nu håber vi det lykkes med Høje Sandbjerg den 20. september,  Bovbjerg i oktober og slutarrangementet i december på Hersted Høje. Heldigvis er der rigtig godt gang i top-turene overalt i landet de næste par måneder.

Uge 32: af Ole Bertelsen
August bliver en hektisk måned med mange ture og arrangementer .
Og med de stigende corona tal er det stressende at være turarrangør – det er lidt som at balancere på en knivsæg.
På lørdag går turen til Færøerne, hvor der også er stigning i antal corona smittede. Myndighederne der begynder at indføre begrænsninger og et enkelt besøgsmål er nu lukket.
Sidst i august har vi 2 topmøder på Himmelbjerget og Skamlingsbanken, som nu ser ud til at blive gennemført.
Vi krydser fingre for at alting lykkes og bevæger os ud i verdenen med mundbind på.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 31: af Ole Bertelsen
Så er vi kommet hjem fra fjeldene i Espedalen i Norge. Topturen i fredags til Rutenfjeldet på 1513m indeholdt 700 højdemeter i skyfrit dejligt vejr – bedre kan det ikke blive.
Vi har også været på en ”bundtur” til Helvete. Det er en meget flot kløft, der er udskåret af smeltevandet under afsmeltningen efter den sidste istid. Vand under højt tryk med roterende sten har udhulet bunden i kløften så det ser ud som om der er rørt rundt med en kæmpe grydeske – der af navnet jættegryder, der er de største i nord Europa. Og i den tilhørende cafe serveres himmelsk gode vafler og helvetes god kaffe.
Nu er formen god til de danske topture og heldigvis kan de kommende topmøder gennemføres på Himmelbjerget og Skamlingsbanken i august og Høje Sandbjerg i september.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 30: af Lis Nielsen
Et af de delelementer i projektet vi har analyseret er deltagelse af gæster på top-ture. For at tiltrække flere gæster har vi besluttet at resten af året er det gratis at deltage i top-ture for gæster. Afdelingerne vil blive kompenseret for manglende “gæste-indtægter” fra Top-gruppens budget.
Topkonkurrencen er kommet godt i gang efter Corona-pausen. Det vælter ind med indberetninger og der er lige nu et stort felt som ligge tæt med højdemeter omkring de 1.000 m og deltagelse i 12-13 ture. Kebnekaise er Sveriges højeste bjerg med sine 2.097 m. Gad vide om nogen når så højt op inden den 1. september. Der er mindst 10 ture i den kommende måned på over 100 m – så det gælder bare om at komme med ud og opleve Danmark fra toppen. Næste topmål derefter er Skandinaviens højeste bjerg på 2.469m

Uge 29: af Ole Bertelsen
I den forgangne uge har mine topture bestået i at bestige klittoppe i Jammerbugten. Det har været en blæsende uge med 20m/s på stranden og ”svømmende” badehuse i Blokhus.
Ude i landet er der også gang i topturene. Et hurtigt gennemsyn i VandreLiv viser at der er stor forskel  på de enkelte afdelingers udbud af topture. Man kan så filosofere over om det er mangel på toppe eller om toptursprojektet ikke har fænget alle steder.
Nu må vi samles helt op til 100 deltagere og så er vi blevet fri for tilmeldingskravet – vi er på vej mod normale tilstande, men husk stadig afstand og sprit.
Jeg læste en finsk vittighed om at man glædede sig til af afstands kravet på 2 meter snart blev ophævet så man kunne komme tilbage til de sædvanlige 5 m (finner er et reserveret folkefærd).
Sidst på ugen rejser vi til de norske toppe i Espedalen, men de tæller desværre ikke med i topkonkurrencen.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 28: Ferie

Uge 27: af Grethe Aagaard
Hujende studenter der kører rundt på festligt pyntede vogne, kan næsten få os til at tro, at alt er ”back to normal”. Men men men- vi skal huske på, at Covid-19 ikke holder sig væk, blot fordi vores samfund ser mere normalt ud. Vi kan nu samles 50 og efter Justitsministeriets plan øges dette tal til 100 efter 8/7 og til 200 efter 8/8, dog kun for arrangementer der er omfattet af Sektorpartnerskabsretningslinier.
Topgruppen har i ugens løb været i kontakt med Myndighedsfælles hotline, Friluftsrådet og Kulturministeriet for at få afklaret, om DVL hører under Sektorpartnerskabet. Det gør vi! Og det har betydning for de kommende Topmøder i slutningen af august på Himmelbjerget og på Skamlingsbanken.
Lis og jeg mødtes i weekenden med arrangørerne af Topmødet på Himmelbjerget. Vi fik udpeget det område, hvor selve Topmødet finder sted og kunne konstatere, at der er god plads til 200 personer med fin afstand. Herudover kunne vi også se, at Topmødet ikke kommer til at beslaglægge hele det populære område, hvor familier slår sig ned med madkurven og nyder de smukke omgivelser. Det er vigtigt, at der også er plads til andre. En smuttur til Skamlingsbanken gav os også ro i maven med hensyn til, at der er rigtig god plads til 200 personer og at der er masser af P-pladser trods det igangværende byggeri af det nye besøgscenter.
Nu håber vi blot, at genåbningsplanen holder, så Topmøderne kan besøges af op til 200. Vi glæder os!

Uge 26: af Ole Bertelsen
Så er der fuld gang i topturene igen – se selv alle turene på dvl.dk.
Toptursgruppen har lige haft møde for at gøre status og for at sikre at resten af årets toparrangementer er på plads. Covid 19 kan fortsat lave nogle benspænd, men vi tror på at arrangementerne kan gennemføres.
Sidste uge sluttede dramatisk med lynnedslag i et fyrretræ i min have. Det gav en 2 meter lang flænge i træet og en fuglekasse blev splintret til atomer. Det gav også lidt elektroniske problemer, men nu er vi på igen.
Tordenvejr er en del af sommeren – dramatisk og spændende når bare det ikke kommer for tæt på!!
Nyd sommeren og deltag i de mange topture og i konkurrencerne om de fine præmier, der trækkes hver måned.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 25: af Lis Nielsen
Det er snart ½ år siden den første Toptur blev gennemført, så det er tid til tilbageblik og evaluering af processen indtil nu. Arbejdsgruppen er i fuld gang med dette meget vigtige arbejde. Det er nu vi skal justere, hvis nogle af delelementer skal optimeres/nytænkes for resten af året. Næsten hver måned er der sendt Top-information ud til alle DVLs frivillige med det interne digitale nyhedsbrev DVL Nyt. Genstarten lige nu krævede lidt ekstra til udgaven der udkommer 15. juni. Kom med op på toppene – vi er her endnu.

Uge 24: af Lis Nielsen
Så er der rigtig gang i Top-turene igen. Dejligt at se hvorledes deltagerne i topkonkurrencen strømmer til. Næste udtrækning bliver 1. juli hvor alle deltagere fra maj og juni er med. Topmøderne i efteråret er stadig under overvejelse – alt afhænger af hvor meget forsamlingsforbuddet øges inden da. Heldigvis kan vi holde styr på antallet af deltagere med det nye tilmeldingssystem.
Artiklen til VandreLiv nr 4 er afleveret og hjemmesiden opdateret med sidste nyt. De første diskussioner om sommerens annoncekampagner er i gang. Aviserne er sultne for annoncer og har gode tilbud.

Uge 23: af Grethe Aagaard
Så er vi i gang igen. 8 Topture blev det til i maj måned og om en god uges tid, åbner de fleste af vores afdelinger op for ture. Det nye tilmeldingssystem er klar og tages i brug om et par dage med virkning på turene fra 8/6. Denne dag ventes også med spænding, da der er en forventning om, at forsamlingstallet hæves til 30-50 personer.
Jeg glæder mig over, at grænserne lige så stille åbnes op og lige nu ser det ud til, det bliver muligt at gennemføre turen til Færøerne i august, som jeg er turleder på sammen med Ole.
Det bliver rigtig godt at kunne gennemføre nogle af de mange ture, vi har planlagt. God 1. pinsedag.

Uge 22: af Grethe Aagaard
Det blev en stille og lidt forsigtig fejring af vores 90 års fødselsdag mandag 18. maj. Jeg havde valgt en 10 km tur i Rude skov sammen med en veninde. Vi kom forbi og sagde hej til Lis Nielsen, der stod klar med en hilsen og chokolade på Maglebjerg. Senere på dagen var vi forbi på Amager bakke og hilse på hos Anita Garbers, der bød på hjemmebagte rabarber muffins. Superhyggeligt endeligt at mødes ude i det fri.
Jeg er imponeret over de afdelinger, der allerede er i fuld gang med topturene igen, selvom det blot er for 10 personer ad gangen. Ligeledes er det imponerende at følge med i genåbningen af Topmøde planlægningen. Det er bare dejligt, med de mange positive kræfter, der kæmper for at få tilpasset Topmøderne til vores nye virkelighed med de mange usikkerheder. Ja- vi har jo stadig en begrænsning på max. 10 i forsamling og hvordan ser det mon ud, når vi kommer hen til august måned?
Det er glædeligt med den lave smittespredning- men pas forsat godt på jer selv og hinanden!

Uge 21: af Ole Bertelsen
Stort tillykke med 90 års fødselsdagen den 18. maj.
Vi havde planlagt en konference om vandring og en fødselsdagsreception, men så kom corona krisen i vejen og alting gik i stå.
Det er da så et lyspunkt at vi lige præcis på vores fødselsdag må begynde at lave ture med 10 deltagere – så nu kan det kun gå fremad.
Det må de også have sagt den 18. maj 1930, da 20 deltagere stiftede Dansk Vandrelaug – og det gik over stok og sten. I 1937 var vi 38.000 medlemmer og vi toppede i 1950 med 70. 000 medlemmer. Sikken en administration det må have krævet uden hjælp fra elektronik!!
I sidste uge skulle der også have været naturmøde i Hirtshals, hvor DVL 2 gange har deltaget med base i mit sommerhus ved Saltum strand. Naturmødet blev denne gang afholdt on-line og det blev en succes med rigtig mange deltagere på Naturmødets facebook side. DVL leverede også en lille film om vandringens lyksaligheder. Og jeg fik malet videre på sommerhuset.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 20: af Grethe Aagaard
Hurra- nu må vi gå i gang igen, og starten falder sammen med vores 90-års fødselsdag mandag 18. maj! Det bliver godt nok en meget forsigtig åbning, da vi jo kun må være 10 deltagere inkl. turledere.
Det bliver også skønt at kunne mødes i virkeligheden til møderne i stedet for de virtuelle skype-møder, vi har haft mange af i de sidste 2½ måned. Nu kan vi se frem til at kunne gennemføre arrangementer i stedet for alle de triste afmeldinger.

Uge 19: af Lis Nielsen
Så er vi endelig på vej mod toppen igen. Første drøftelse med Nordea Fonden er gennemført og 2 nye topprojekter er sat i søen. Alt klaret med intens kontakt og på bare én uge.
Fødselsdagskonferencen er, takket være en stor indsats fra DVLs sekretariat, konverteret til en spændende fødselsdagsvandring. Detaljerne bringes på hjemmesiden i den kommende tid. DVLs store stifortegnelse får muligheden for at blive endnu mere kendt og dermed inspirere danskerne til fine vandreture ad nye stier. Facebook og hjemmesiden bliver de store informationskanaler i den kommende tid.
De aflyste 3 topmøder er blevet bedt om at afregne allerede afholdte udgifter, så vi kan få det totale overblik over økonomien inden vi starter den næste drøftelse med Nordea fonden. Planlægningen af topture i juli og august presser på, så vi er klar når det går løs igen. Heldigvis behøver jeg ikke nye gennemgangsture, men kan genbruge nogle af de aflyste ture i stedet. Det er forår – vi vil ud – sammen.

Uge 18: af Ole Bertelsen
Selvom alting er aflyst er vi ikke gået i stå.
I toptursgruppen har vi lige afholdt møde på skype om hvordan vi kommer videre med nye initiativer i samarbejde med Nordeafonden, som er meget indstillet på at vi fortsætter toptursprojektet så godt som det nu kan lade sig gøre med overholdelse af alle myndigheds anbefalinger.
Så der kommer snart nye tiltag fra os.
Vi må nok berede os på at ferierne i år skal holdes i Danmark med god afstand til alle. Så måske kan det redde nogle af de manglende turistindtægter for sommerhusudlejerne, for det vil nok primært være sommerhusene, der vil være basis i ferien. Vandrehjem og hoteller når måske ikke at komme i gang i tide. Så om ikke andet kan coronaen være en god anledning til at udforske Danmark på mange vandreture på nye steder. DRs udsendelser om vores natur kan være en god inspiration til at søge nye oplevelser.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 17: af Lis Nielsen
Jeg havde sådan glædet mig til at møde vandrere fra hele landet på forårets topmøder – men ØV. Først blev Bornholm den 8. maj aflyst og nu må vi også aflyse Hedeland den 13. juni og Kongskilde den 14. juni. Vi tør ikke vente længere med aflysningerne. Heller ikke i juni bliver det tiden til at lave større DVL-arrangementer.
Arbejdet med at planlægge et revideret Corona-Top-projekt skrider frem – men det er ikke nemt at gætte hvad der sker næste uge, næste måned – resten af året. Vi skal snart have nogle seriøse drøftelser med Nordea fonden da forudsætningerne for deres støtte har rykket sig væsentligt.

Uge 16: af Grethe Aagaard
Efter 4 uger med nedlukning af Danmark og verdenen omkring os, kan vi nu se frem til en forsigtig genoplukning af vores samfund.
Vi er nok mange, der bare SÅ gerne vil ud – MEN vi må lige vente lidt, før vi begynder at dyrke det fysiske fællesskab igen i DVL. Først om ca. 4 uger får vi klarhed over, hvordan den første forsigtige åbning har påvirket forløbet af COVID-19 i Danmark. Fritidsaktiviteter som sport, kultur og feriefornøjelser er formentlig noget af det sidste, der åbnes op for.
Dette betyder fortsatte aflysninger af vores Topture. Foreløbig har vi i DVL aflyst 384 ture (fra 15/3 til og med 10/5) og heraf er de 122 aflyste Topture. Hvis vi skal prøve at tage ja-hatten på, betyder det, at vi har alle disse ture klar og forhåbentlig kan de blive til virkelighed senere på året! I den forbindelse vil jeg gerne opfordre jer til at genlæse jeres turbeskrivelser. Husk at sætte den maksimale tophøjde ind i overskriften.
Der er en del af jer, der glemmer dette. Vi skal bruge tallet i forbindelse med Topkonkurrencen, som er blevet rigtig populær. Derfor får I også lige et opkald fra mig, så vi kan få data. Det er jo altid hyggeligt med en lille snak, men det er altså en god hjælp, hvis I lige sørger for at få tallet ind fra start.
Alle aftaler i min kalender er aflyst for tiden. Sådan har de fleste det vist. Det giver en del mere inde-tid. Den bruger jeg blandt andet til at drømme om fjeldture foran min computer. Jeg ser på dejlige billeder og læser om mine tidligere ture. Jeg er også i gang med en ny turplan og drømmer om en DVL fjeldtur til næste sommer.
Hav det nu godt og pas fortsat godt på jer selv og hinanden.

Uge 15: af Lis Nielsen
Planen var oprindelig at tilbringe juli måned på eventyr langt fra Danmark – mens topturene fortsatte for fuld skrue overalt hjemme i Danmark. Sådan bliver det ikke. I stedet for at gemme hele feriebudgettet til næste år tilbragte jeg forleden dagen i de lokale havecentre og købte vildt ind. Hvis jeg skal blive hjemme hele sommeren – må jeg forvandle haven til et eventyr i stedet. Nye havehynder bliver det næste jeg investerer i. Måske en ny ude-stol med indbygget plads til kaffen, rosevinen og rejemadderne.
Det skal dog ikke blive alt for mageligt – flere gange om ugen planlægger jeg at komme ud og finde nye topture til efterårets vandreprogram. God påske.

Uge 14: af Lis Nielsen
En konference aflyser ikke bare sig selv, det kræver næsten mere arbejde end at organisere den. Indlægsholdere, inviterede deltagere og gæster, pressemeddelelser, hotelværelser, afbestillingsgebyrer, opgavebeskrivelser mm – alt har vi måtte igennem for at sikre der ikke efterlades nogle løse ender.
Vi har besluttet at den ikke bare udskydes, da den var så tæt knyttet til markeringen af DVLs 90 års fødselsdag den 18. maj – men helt aflyses.
I den kommende tid skal vi arbejde med en ny projektbeskrivelse til Nordea-fonden, da hele fundamentet for deres store støtte er blevet godt og grundigt rystet – godt klaret af en ellers ukendt og usynlig dum lille virus fra Kina.
Vi kæmper videre – DVL skal blive på toppen

Uge 13: af Ole Bertelsen
Efter en flot skitur med 21 deltagere i uge 11 i Espedalen i Norge var det nedtur at komme hjem til Danmark. De sidste dage i Norge fulgte vi grundigt med i udviklingen, men vi kom da med den næstsidste båd fra Oslo til København.
Og så er kampen mod covid 19 ellers gået i gang. Alle DVLs vandreture er aflyst, 90 års fødselsdagen med konference er aflyst, topmøde på Bornholm i maj er aflyst og sådan kan jeg blive ved. Forhåbentlig hjælper det så vi snart kan komme på toppen igen i fællesskab.
Men hver især og i små grupper med god afstand kan vi jo fortsat komme i skoven og nyde foråret, som er i fuld gang med blomstring og fuglesang. I går kom en flok snakkende traner hen over mit hus – de er nok på vej til Hornboga Sjøen, hvor der er tranetræf hvert år uvidende om covid 19.
Med en tom kalender er der også god tid til at få huset og haven i orden.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 12: af Lis Nielsen
DVL  har været på toppen siden nytår, Corona-virussen har desværre ikke nået toppen endnu og blokerer dermed for alle vore dejlige planlagte Topture. Vi holder vejret og venter lidt, før vi bare aflyser Topkonferencen og de næste Topmøder i maj og juni. Der holdes mange telefonmøder hvor situationen vendes og drejes. Nye vinkler og oplysninger ændrer beslutninger fra dag til dag. Vi har i DVL tradition for at orientere bredt og åbent.  Men i denne aflysningernes tid er der godt nok mange steder man skal huske at opdatere informationerne. Et stort problem er at nå de, som ikke er på mail eller kun sjældent besøger hjemmesider. Her taber vi desværre en del. Det er jo ikke en løsning at benytte Post Nord – for dyrt og for langsomt.

Uge 11: af Grethe Aagaard
Ups- jeg har helt glemt vores blog i denne uge. Årsagen er primært, at jeg er i en lykkeboble: i fredags kom mit første barnebarn til verden. Er det ikke bare stort?
Jeg har i ugens løb modtaget de færdige Polo shirts til konferenceværterne. På nuværende tidspunkt er der 128 tilmeldte til konferencen 18. maj på vores 90 års fødselsdag.
Men nu er vi alle i en helt særlig situation. Danmark er sat på standby i mange henseender og første prioritet i de kommende uger bliver for os alle at vise omtanke, så der ikke bliver for mange af os, der bliver syge af Coronavirus på én og samme tid. Pas godt på hinanden!

Uge 10: af Ole Bertelsen
Den 1. marts havde jeg en toptur i Vestskoven med Herstedhøje på 67,5m som turens toppunkt. Herstedhøje er nogle kunstige bakker – her ligger 3 mill. m3 murbrokker og jord som primært stammer fra saneringen af brokvartererne i København i 70erne. Det er blevet til et spændende udsigtspunkt hvorfra man kan se til Stevns og Roskilde og meget mere. Og så er lærkerne glade for græsarealerne og de var i fuld gang med at synge for os. Det er på Herstedhøje vi vil afslutte toptursprojektet den 5. december så turen gav også anledning til tanker om hvordan arrangementet skal skrues sammen til den tid.
Der var ikke så mange deltagere og jeg hører ofte bemærkningen ” På vestegnen er der ikke noget spændende” – den kom også på denne tur. Men hver gang bliver deltagerne overraskede over hvor meget der er at se og høre om. Vi har fået vikingebroen, der er en kopi af Harald Blåtands bro over Ravning enge og tæt derpå havde Ole Rømer sit observatorium, Tusculanum, hvor han i 1704 opdagede ”Lysets tøven” dvs. at lyset havde en hastighed. Han bestemte at det tager 8 – 11 minutter for lyset at komme fra solen til jorden. Den rigtige tid er 8 minutter og 20 sekunder – det er da en fantastisk toppræstation med datidens viden og instrumenter, som Ole Rømer i øvrigt selv byggede.

Uge 9: af Grethe Aagaard
Mange detailler er faldet på plads i ugens løb. Jeg fik hentet de flotte top-præmier i Friluftsland: to Osprey rygsække og to gavekort á 3000 kr. Det bliver en fornøjelse at se, hvem der løber med præmierne. Der er jo en helt fantastisk tilslutning til Topkonkurrencen.
Polo shirts til konference-værterne er nu omsider bestilt. Det har overrasket mig, hvor mange små forhindringer, der kan komme undervejs. Logo placering og print måtte frem og tilbage til tegnestuen et par gange, førend det kom på rette plads. Og efter prøvning af forskellige kvaliteter af Poloer viste det sig så, at leverandøren ikke havde alle størrelser, idet den aktuelle udgave er på vej ud af produktion. Altså bliver det en helt tredje udgave, der efter leverandørens udsagn skulle være en bedre kvalitet.
Tilmeldingerne til konferencen tikker løbende ind. På nuværende tidspunkt er der 83 tilmeldte. Indtil videre er det kun særligt inviterede, der har adgang til tilmelding. I aften sender jeg de næste 25 invitationer afsted til samarbejdspartnere og organisationer i vores friluftsliv netværk.

Uge 8: af Lis Nielsen
Hurra, de nye plakater og topfoldere blev klar inden formanden lørdag morgen sendte DVL-Nyt ud til alle DVLs frivillige. Så håber vi at de vil blive brugt til at reklamere lokalt for nogle af de mange top-ture. Vandrernes dag 2020 har selvfølgelig topture som tema – så et lille møde for at koordinere de forskellige aktiviteter og interne hjemmesider blev der også tid til i ugens løb.
Det vælter fortsat ind med indberetninger fra deltagerne på topture. Der er stadig 4 forskellige ture over 100 meter før måneden er slut – men vil du blande dig i konkurrencen om at komme højest op, bør du nok tage et par stykker i den kommende uge. De første børn skulle gerne komme på listen efter fastelavnsturene næste weekend.
Oplæg til lokale pressemeddelelser forventer vi at have klar inden fredag – der er hele tiden nye opgaver der skal løses.

Uge 7: af Lis Nielsen
Så fik vi klaret den første lodtrækning af topvindere. Præmierne fik vi sendt ud sidst på ugen- med god hjælp fra DVLs sekretariat. Top-gruppen holdt møde onsdag hvor vi blandt andet fik status på de forårets topmøder, deadlines og ikke mindst fik drøftet hvem vi vil invitere til konferencen den 18. maj. Onsdag havde jeg også et møde på Politiken med henblik på en artikel i avisen om Top-projektet. Den sidste korrektur på de nye Top-plakater blev klaret elektronisk, så de skulle gerne ligge klar sidst på ugen.
Frisk luft blev der heldigvis også tid til – endda i rigelige mængder. Søndag havde jeg nemlig Top-tur fra Vedbæk til Rungsted. Heldigvis var vi fremme før det rigtig brød løs og skoven begyndte at rasle ned om ørene på os. Gøgebakken på 52 meter var målet, men der var ikke megen bakke over den – nærmest kun en svag forhøjning i landskabet. Mødte på turen nogle af de flittigste top-turdeltagere som allerede havde gået 4 til 6 ture siden nytår. Jeg glæder mig til 1. marts hvor vi igen trækker lod – er der mon nogen der sammenlagt kommer over 600 m?

Uge 6: af Grethe Aagaard
Januar måned er nu slut og vi kan se tilbage på en forrygende start på årets Top projekt. I alt er det blevet til 44 Topture med i alt 1974 deltagere, hvoraf 10% har været gæster. Mange turledere har været super hurtige på tasterne og har indberette deres ture til os på Turledernes  Indberetnings-side, hvilket er en stor hjælp i forhold til at have overblik over, hvordan det går med tilslutningen til Topturene. I de tilfælde hvor vi ikke i første omgang fik indberetninger, har jeg haft telefonisk kontakt og alle har taget enormt positivt imod vores opfordring til at indberette. I flere tilfælde fik vi også lige en hyggelig snak, som det jo nemt bliver til, når man kommer i kontakt med folk, der har samme passion for vandring, som man selv har.
I lørdags var det så min tur til at lede den første Toptur, der gik til omegnens højeste punkt Herstedhøje. Hele svimlende 67 m øverst på en kunstig bakke formet af jord og byggeaffald fra udgravninger og sanering i hele Storkøbenhavn. Selvom vi havde overskyet og lidt gråt vejr kunne vi nemt udpege de karakteristiske tårne og bygninger, så langt udsigten rakte. En fin tur med 17 deltagere, der alle var friske på topbestigningen!

Uge 5: af Ole Bertelsen
I dag har jeg været på gennemgangstur på Vestamager som forberedelse til min tur på lørdag den 1. februar. En lidt flad fornemmelse efter starten af topprojektet på Ejer Bavnehøj forrige søndag. På Vestamager er der ikke mange toppe – det meste ligger faktisk under havets overflade. Området blev inddæmmet og tørlagt under 2. verdenskrig som beskæftigelsesarbejde. De få toppe er kunstige og anlagt af militæret til militær træning.
Da jeg lå på artilleriets sergentskole i vinteren 1962/63 boede vi på Artillerivejens kaserne og lærte at indskyde kanoner på Vestamager. Vi stillede kanonen op på en høj og skulle så ramme en anden høj. Og sikken vinter – morgenløbet var indstillet i januar og februar fordi man var bange for at vi fik frost i lungerne. På Artillerivejens kaserne boede vi under skifertaget i 20 graders kulde.
I dag har vi haft 5 graders varme og sådan har det været hele januar. Det er en tankevækkende og bekymrende forskel. Erantis og vintergæk blomstrer i haven og fuglene er ved at være i forårshumør.
Forhåbentlig får vi lidt vinter i februar og marts – naturen skal nok klare det alligevel. Men på den lange bane har vi travlt med at omstille os til en klimavenlig tilværelse.

Uge 4: af Ole Bertelsen
Så kom vi officielt i gang med projektet ”På toppen – med Dansk Vandrelaug”.
Og sikken start på Danmarks højeste punkter Ejer Bavnehøj (170,35m) og Møllehøj (170,86m).
I et vejr med strålende sol og en frisk kølende vind fra nordvest kom 250 deltagere fra hele landet til 2 vandreture på ca. 4 km anført af dygtige turledere fra Horsens afd.
Efter vandreturen var der taler af Skanderborgs borgmester, en repræsentant fra Nordea-fonden, der har støttet projektet med 1.150.000kr samt Dansk Vandrelaugs landsformand.
Og så var der servering af suppe og kaffe, som blev klaret flot af den lokale kioskbestyrer i læ i et stort telt rejst af Ejer Bavnehøjs venner.
Arrangementet sluttede med fælles komme hinanden ved øvelser, som også gav lidt varme og så en lille vandretur til Møllehøj, hvor vi undervejs kom forbi en træskulptur af Ma Ram. Og tak til den lokale heks Ma Ram, som forholdt sig i ro – måske fordi det var søndag. Der går ellers mange sagn om heksen – eller måske var hun bare en klog kone, som havde en større viden om mange ting, men det skønner man sjældent på i lokalsamfundet. Så når noget gik galt fik Ma Ram skylden.
Stor tak til alle jer, der hjalp til og sørgede for at vi fik et godt arrangement.

Uge 3: af Grethe Aagaard
Det varer et stykke tid førend vi når frem til forår og maj- nærmere bestemt den 18. maj, hvor vi jo skal holde konference og reception for at fejre DVL´s 90 års fødselsdag. Men der er mange detaljer, vi skal have på plads inden da. Første lille praktiske del: keyhangere til vores konference navneskilte er netop kommet i hus. Vi er også i gang med at se på, hvordan vi får konference-værterne gjort lette at få øje på. Lige nu ser den bedste løsning ud til at være en blå polo shirt med vores Top logo og Nordea-fonden logo printet på ryggen. Et designforslag fra leverandøren burde v-ære lige på trapperne.
De første 103 invitationer til deltagelse i konferencen er sendt ud til afdelingsformændene. Afdelingerne har frist for tilmelding indtil 1. marts og herefter åbner vi op for invitationer udefra. Inden vi når så langt, skal vi også have en tilmeldingsside gjort klar på hjemmesiden. Vi håber på en bred tilslutning fra hele landet, så mange får denne enestående mulighed for at ”nørde om vandring” og netværke.

Uge 2: af Lis Nielsen
Brrr- det var en kold oplevelse på årets første tur. Officielt starter Topturene først på Ejer Bavnehøj den 19. januar, men allerede nu har der været 13 topture rundt omkring i landet med i alt knapt 600 deltagere.
Det bliver spændende at se hvor mange deltagere der går ind på hjemmesiden og indtaster deres deltagelse i en Toptur og dermed kommer med i lodtrækningen ved månedens afslutning. Her mandag morgen var der 52 indberetninger på listen – heraf 5 personer med hver 2 indberetninger.
Lige nu arbejder vi i gruppen hårdt på at få de sidst brikker på plads til det store Start arrangement på Ejer Bavnehøj. Største udfordring er vejret – jeg håber sådan at det bliver vindstille og klart vejr. Temperaturen er lige meget, det er kun et spørgsmål om rette påklædning. Siden tid og sted blev fastlagt har jeg haft mareridt om snestorm og islag.
Højtaleranlæg og bannere skal være klar. Hvor mange af de inviterede gæster kommer? Rammer vi pressen og kommer i TV-Avisen og på forsiden af de store aviser?
Premiere-nerverne er ved at indfinde sig.

Uge 1: af Lis Nielsen
Hurra, så er vi i gang. Planlægningen af hele projektet startede den 10/1 2019. Siden da har der været afholdt utallige møder og udsendt store mængder af information til DVLs lokale afdelinger og alle de 650 frivillige. Mere end 200 Topture venter allerede i Turkalenderen.
Vi har fortalt om projektet i Vandreliv nr. 6 i 2019 og mere udførligt nu i nr. 1 i 2020.
De første 4.700 blå og grønne Top-Buffs er klar til at blive uddelt – De vil blive sendt ud til turlederne og afdelingerne fra DVLs sekretariat i løbet af den næste uge. Hvis du ikke får én på din første Toptur, så kommer der snart en ny Toptur igen, hvor man så kan få den.
Jeg har valgt at tyvstarte og er turleder på en tur til Nordsjællands højeste punkt – 92 m allerede Nytårsdag. Det store bord i det kolde venter derude.
Det bliver spændende at se hvor mange der indberetter deres Topture og får et lod i Topkonkurrencen.