Bloggen fra Toppen

Store projekter i frivillige foreninger laver ikke sig selv

I ”På Toppen – med Dansk Vandrelaug” har vi været så heldige at få tilsagn om stor finansiel støtte fra Nordea-fonden. Det gør ikke den frivillige arbejdsindsats lettere – men i alle tilfælde meget sjovere.

Topgruppen bag hele projektet består af Lis Nielsen, Ole Bertelsen, Henning Lund-Sørensen, Grethe Aagaard og Steen Kobberøe-Hansen. Vi mødes mindst 1 gang om måneden for at tage stilling til store såvel som små opgaver og udfordringer. Tilsammen har vi mange forskellige kompetencer og erfaringer som frivillig i DVL.
På denne side vil nogle af os hver eneste uge i 2020 berette løst og fast om vore oplevelser i Topgruppen – en slags dagbog om hvorledes livet i en projektgruppe kan foregå.


Uge 15: af Lis Nielsen
Planen var oprindelig at tilbringe juli måned på eventyr langt fra Danmark – mens topturene fortsatte for fuld skrue overalt hjemme i Danmark. Sådan bliver det ikke. I stedet for at gemme hele feriebudgettet til næste år tilbragte jeg forleden dagen i de lokale havecentre og købte vildt ind. Hvis jeg skal blive hjemme hele sommeren – må jeg forvandle haven til et eventyr i stedet. Nye havehynder bliver det næste jeg investerer i. Måske en ny ude-stol med indbygget plads til kaffen, rosevinen og rejemadderne.
Det skal dog ikke blive alt for mageligt – flere gange om ugen planlægger jeg at komme ud og finde nye topture til efterårets vandreprogram. God påske.

Uge 14: af Lis Nielsen
En konference aflyser ikke bare sig selv, det kræver næsten mere arbejde end at organisere den. Indlægsholdere, inviterede deltagere og gæster, pressemeddelelser, hotelværelser, afbestillingsgebyrer, opgavebeskrivelser mm – alt har vi måtte igennem for at sikre der ikke efterlades nogle løse ender.
Vi har besluttet at den ikke bare udskydes, da den var så tæt knyttet til markeringen af DVLs 90 års fødselsdag den 18. maj – men helt aflyses.
I den kommende tid skal vi arbejde med en ny projektbeskrivelse til Nordea-fonden, da hele fundamentet for deres store støtte er blevet godt og grundigt rystet – godt klaret af en ellers ukendt og usynlig dum lille virus fra Kina.
Vi kæmper videre – DVL skal blive på toppen

Uge 13: af Ole Bertelsen
Efter en flot skitur med 21 deltagere i uge 11 i Espedalen i Norge var det nedtur at komme hjem til Danmark. De sidste dage i Norge fulgte vi grundigt med i udviklingen, men vi kom da med den næstsidste båd fra Oslo til København.
Og så er kampen mod covid 19 ellers gået i gang. Alle DVLs vandreture er aflyst, 90 års fødselsdagen med konference er aflyst, topmøde på Bornholm i maj er aflyst og sådan kan jeg blive ved. Forhåbentlig hjælper det så vi snart kan komme på toppen igen i fællesskab.
Men hver især og i små grupper med god afstand kan vi jo fortsat komme i skoven og nyde foråret, som er i fuld gang med blomstring og fuglesang. I går kom en flok snakkende traner hen over mit hus – de er nok på vej til Hornboga Sjøen, hvor der er tranetræf hvert år uvidende om covid 19.
Med en tom kalender er der også god tid til at få huset og haven i orden.
Pas godt på jer selv og hjælp med at få slået covid 19 ned.

Uge 12: af Lis Nielsen
DVL  har været på toppen siden nytår, Corona-virussen har desværre ikke nået toppen endnu og blokerer dermed for alle vore dejlige planlagte Topture. Vi holder vejret og venter lidt, før vi bare aflyser Topkonferencen og de næste Topmøder i maj og juni. Der holdes mange telefonmøder hvor situationen vendes og drejes. Nye vinkler og oplysninger ændrer beslutninger fra dag til dag. Vi har i DVL tradition for at orientere bredt og åbent.  Men i denne aflysningernes tid er der godt nok mange steder man skal huske at opdatere informationerne. Et stort problem er at nå de, som ikke er på mail eller kun sjældent besøger hjemmesider. Her taber vi desværre en del. Det er jo ikke en løsning at benytte Post Nord – for dyrt og for langsomt.

Uge 11: af Grethe Aagaard
Ups- jeg har helt glemt vores blog i denne uge. Årsagen er primært, at jeg er i en lykkeboble: i fredags kom mit første barnebarn til verden. Er det ikke bare stort?
Jeg har i ugens løb modtaget de færdige Polo shirts til konferenceværterne. På nuværende tidspunkt er der 128 tilmeldte til konferencen 18. maj på vores 90 års fødselsdag.
Men nu er vi alle i en helt særlig situation. Danmark er sat på standby i mange henseender og første prioritet i de kommende uger bliver for os alle at vise omtanke, så der ikke bliver for mange af os, der bliver syge af Coronavirus på én og samme tid. Pas godt på hinanden!

Uge 10: af Ole Bertelsen
Den 1. marts havde jeg en toptur i Vestskoven med Herstedhøje på 67,5m som turens toppunkt. Herstedhøje er nogle kunstige bakker – her ligger 3 mill. m3 murbrokker og jord som primært stammer fra saneringen af brokvartererne i København i 70erne. Det er blevet til et spændende udsigtspunkt hvorfra man kan se til Stevns og Roskilde og meget mere. Og så er lærkerne glade for græsarealerne og de var i fuld gang med at synge for os. Det er på Herstedhøje vi vil afslutte toptursprojektet den 5. december så turen gav også anledning til tanker om hvordan arrangementet skal skrues sammen til den tid.
Der var ikke så mange deltagere og jeg hører ofte bemærkningen ” På vestegnen er der ikke noget spændende” – den kom også på denne tur. Men hver gang bliver deltagerne overraskede over hvor meget der er at se og høre om. Vi har fået vikingebroen, der er en kopi af Harald Blåtands bro over Ravning enge og tæt derpå havde Ole Rømer sit observatorium, Tusculanum, hvor han i 1704 opdagede ”Lysets tøven” dvs. at lyset havde en hastighed. Han bestemte at det tager 8 – 11 minutter for lyset at komme fra solen til jorden. Den rigtige tid er 8 minutter og 20 sekunder – det er da en fantastisk toppræstation med datidens viden og instrumenter, som Ole Rømer i øvrigt selv byggede.

Uge 9: af Grethe Aagaard
Mange detailler er faldet på plads i ugens løb. Jeg fik hentet de flotte top-præmier i Friluftsland: to Osprey rygsække og to gavekort á 3000 kr. Det bliver en fornøjelse at se, hvem der løber med præmierne. Der er jo en helt fantastisk tilslutning til Topkonkurrencen.
Polo shirts til konference-værterne er nu omsider bestilt. Det har overrasket mig, hvor mange små forhindringer, der kan komme undervejs. Logo placering og print måtte frem og tilbage til tegnestuen et par gange, førend det kom på rette plads. Og efter prøvning af forskellige kvaliteter af Poloer viste det sig så, at leverandøren ikke havde alle størrelser, idet den aktuelle udgave er på vej ud af produktion. Altså bliver det en helt tredje udgave, der efter leverandørens udsagn skulle være en bedre kvalitet.
Tilmeldingerne til konferencen tikker løbende ind. På nuværende tidspunkt er der 83 tilmeldte. Indtil videre er det kun særligt inviterede, der har adgang til tilmelding. I aften sender jeg de næste 25 invitationer afsted til samarbejdspartnere og organisationer i vores friluftsliv netværk.

Uge 8: af Lis Nielsen
Hurra, de nye plakater og topfoldere blev klar inden formanden lørdag morgen sendte DVL-Nyt ud til alle DVLs frivillige. Så håber vi at de vil blive brugt til at reklamere lokalt for nogle af de mange top-ture. Vandrernes dag 2020 har selvfølgelig topture som tema – så et lille møde for at koordinere de forskellige aktiviteter og interne hjemmesider blev der også tid til i ugens løb.
Det vælter fortsat ind med indberetninger fra deltagerne på topture. Der er stadig 4 forskellige ture over 100 meter før måneden er slut – men vil du blande dig i konkurrencen om at komme højest op, bør du nok tage et par stykker i den kommende uge. De første børn skulle gerne komme på listen efter fastelavnsturene næste weekend.
Oplæg til lokale pressemeddelelser forventer vi at have klar inden fredag – der er hele tiden nye opgaver der skal løses.

Uge 7: af Lis Nielsen
Så fik vi klaret den første lodtrækning af topvindere. Præmierne fik vi sendt ud sidst på ugen- med god hjælp fra DVLs sekretariat. Top-gruppen holdt møde onsdag hvor vi blandt andet fik status på de forårets topmøder, deadlines og ikke mindst fik drøftet hvem vi vil invitere til konferencen den 18. maj. Onsdag havde jeg også et møde på Politiken med henblik på en artikel i avisen om Top-projektet. Den sidste korrektur på de nye Top-plakater blev klaret elektronisk, så de skulle gerne ligge klar sidst på ugen.
Frisk luft blev der heldigvis også tid til – endda i rigelige mængder. Søndag havde jeg nemlig Top-tur fra Vedbæk til Rungsted. Heldigvis var vi fremme før det rigtig brød løs og skoven begyndte at rasle ned om ørene på os. Gøgebakken på 52 meter var målet, men der var ikke megen bakke over den – nærmest kun en svag forhøjning i landskabet. Mødte på turen nogle af de flittigste top-turdeltagere som allerede havde gået 4 til 6 ture siden nytår. Jeg glæder mig til 1. marts hvor vi igen trækker lod – er der mon nogen der sammenlagt kommer over 600 m?

Uge 6: af Grethe Aagaard
Januar måned er nu slut og vi kan se tilbage på en forrygende start på årets Top projekt. I alt er det blevet til 44 Topture med i alt 1974 deltagere, hvoraf 10% har været gæster. Mange turledere har været super hurtige på tasterne og har indberette deres ture til os på Turledernes  Indberetnings-side, hvilket er en stor hjælp i forhold til at have overblik over, hvordan det går med tilslutningen til Topturene. I de tilfælde hvor vi ikke i første omgang fik indberetninger, har jeg haft telefonisk kontakt og alle har taget enormt positivt imod vores opfordring til at indberette. I flere tilfælde fik vi også lige en hyggelig snak, som det jo nemt bliver til, når man kommer i kontakt med folk, der har samme passion for vandring, som man selv har.
I lørdags var det så min tur til at lede den første Toptur, der gik til omegnens højeste punkt Herstedhøje. Hele svimlende 67 m øverst på en kunstig bakke formet af jord og byggeaffald fra udgravninger og sanering i hele Storkøbenhavn. Selvom vi havde overskyet og lidt gråt vejr kunne vi nemt udpege de karakteristiske tårne og bygninger, så langt udsigten rakte. En fin tur med 17 deltagere, der alle var friske på topbestigningen!

Uge 5: af Ole Bertelsen
I dag har jeg været på gennemgangstur på Vestamager som forberedelse til min tur på lørdag den 1. februar. En lidt flad fornemmelse efter starten af topprojektet på Ejer Bavnehøj forrige søndag. På Vestamager er der ikke mange toppe – det meste ligger faktisk under havets overflade. Området blev inddæmmet og tørlagt under 2. verdenskrig som beskæftigelsesarbejde. De få toppe er kunstige og anlagt af militæret til militær træning.
Da jeg lå på artilleriets sergentskole i vinteren 1962/63 boede vi på Artillerivejens kaserne og lærte at indskyde kanoner på Vestamager. Vi stillede kanonen op på en høj og skulle så ramme en anden høj. Og sikken vinter – morgenløbet var indstillet i januar og februar fordi man var bange for at vi fik frost i lungerne. På Artillerivejens kaserne boede vi under skifertaget i 20 graders kulde.
I dag har vi haft 5 graders varme og sådan har det været hele januar. Det er en tankevækkende og bekymrende forskel. Erantis og vintergæk blomstrer i haven og fuglene er ved at være i forårshumør.
Forhåbentlig får vi lidt vinter i februar og marts – naturen skal nok klare det alligevel. Men på den lange bane har vi travlt med at omstille os til en klimavenlig tilværelse.

Uge 4: af Ole Bertelsen
Så kom vi officielt i gang med projektet ”På toppen – med Dansk Vandrelaug”.
Og sikken start på Danmarks højeste punkter Ejer Bavnehøj (170,35m) og Møllehøj (170,86m).
I et vejr med strålende sol og en frisk kølende vind fra nordvest kom 250 deltagere fra hele landet til 2 vandreture på ca. 4 km anført af dygtige turledere fra Horsens afd.
Efter vandreturen var der taler af Skanderborgs borgmester, en repræsentant fra Nordea-fonden, der har støttet projektet med 1.150.000kr samt Dansk Vandrelaugs landsformand.
Og så var der servering af suppe og kaffe, som blev klaret flot af den lokale kioskbestyrer i læ i et stort telt rejst af Ejer Bavnehøjs venner.
Arrangementet sluttede med fælles komme hinanden ved øvelser, som også gav lidt varme og så en lille vandretur til Møllehøj, hvor vi undervejs kom forbi en træskulptur af Ma Ram. Og tak til den lokale heks Ma Ram, som forholdt sig i ro – måske fordi det var søndag. Der går ellers mange sagn om heksen – eller måske var hun bare en klog kone, som havde en større viden om mange ting, men det skønner man sjældent på i lokalsamfundet. Så når noget gik galt fik Ma Ram skylden.
Stor tak til alle jer, der hjalp til og sørgede for at vi fik et godt arrangement.

Uge 3: af Grethe Aagaard
Det varer et stykke tid førend vi når frem til forår og maj- nærmere bestemt den 18. maj, hvor vi jo skal holde konference og reception for at fejre DVL´s 90 års fødselsdag. Men der er mange detaljer, vi skal have på plads inden da. Første lille praktiske del: keyhangere til vores konference navneskilte er netop kommet i hus. Vi er også i gang med at se på, hvordan vi får konference-værterne gjort lette at få øje på. Lige nu ser den bedste løsning ud til at være en blå polo shirt med vores Top logo og Nordea-fonden logo printet på ryggen. Et designforslag fra leverandøren burde være lige på trapperne.
De første 103 invitationer til deltagelse i konferencen er sendt ud til afdelingsformændene. Afdelingerne har frist for tilmelding indtil 1. marts og herefter åbner vi op for invitationer udefra. Inden vi når så langt, skal vi også have en tilmeldingsside gjort klar på hjemmesiden. Vi håber på en bred tilslutning fra hele landet, så mange får denne enestående mulighed for at ”nørde om vandring” og netværke.

Uge 2: af Lis Nielsen
Brrr- det var en kold oplevelse på årets første tur. Officielt starter Topturene først på Ejer Bavnehøj den 19. januar, men allerede nu har der været 13 topture rundt omkring i landet med i alt knapt 600 deltagere.
Det bliver spændende at se hvor mange deltagere der går ind på hjemmesiden og indtaster deres deltagelse i en Toptur og dermed kommer med i lodtrækningen ved månedens afslutning. Her mandag morgen var der 52 indberetninger på listen – heraf 5 personer med hver 2 indberetninger.
Lige nu arbejder vi i gruppen hårdt på at få de sidst brikker på plads til det store Start arrangement på Ejer Bavnehøj. Største udfordring er vejret – jeg håber sådan at det bliver vindstille og klart vejr. Temperaturen er lige meget, det er kun et spørgsmål om rette påklædning. Siden tid og sted blev fastlagt har jeg haft mareridt om snestorm og islag.
Højtaleranlæg og bannere skal være klar. Hvor mange af de inviterede gæster kommer? Rammer vi pressen og kommer i TV-Avisen og på forsiden af de store aviser?
Premiere-nerverne er ved at indfinde sig.

Uge 1: af Lis Nielsen
Hurra, så er vi i gang. Planlægningen af hele projektet startede den 10/1 2019. Siden da har der været afholdt utallige møder og udsendt store mængder af information til DVLs lokale afdelinger og alle de 650 frivillige. Mere end 200 Topture venter allerede i Turkalenderen.
Vi har fortalt om projektet i Vandreliv nr. 6 i 2019 og mere udførligt nu i nr. 1 i 2020.
De første 4.700 blå og grønne Top-Buffs er klar til at blive uddelt – De vil blive sendt ud til turlederne og afdelingerne fra DVLs sekretariat i løbet af den næste uge. Hvis du ikke får én på din første Toptur, så kommer der snart en ny Toptur igen, hvor man så kan få den.
Jeg har valgt at tyvstarte og er turleder på en tur til Nordsjællands højeste punkt – 92 m allerede Nytårsdag. Det store bord i det kolde venter derude.
Det bliver spændende at se hvor mange der indberetter deres Topture og får et lod i Topkonkurrencen.