Den store tur på Varnæs Hoved

Turlederparret Birgitte og Bent Sørensen indbyder til den store vandretur på Varnæs Hoved ved Aabenraa søndag 29. september. Vandreturen er på 18 kilometer.

Varnæs Hoved set fra Varnæsvigvej.

Stierne på Varnæs Hoved har fået Dansk Vandrelaugs stempel som kvalitetsstier. Flere forskellige stier er afmærket, og de kan også kombineres, som turlederne har gjort. De har taget den gamle postrute med.

Varnæs Hoved er omgivet af Aabenraa Fjord og Als Fjord. Landskabet består af løvskove, strande, høje klinter, mose og sø.

Det er et bakket morænelandskab gennemskåret af dybe kløfter, der er skabt af istidens smeltevand.

477 hektar på Varnæs Hoved blev fredet i 1976, og staten ejer en del af arealerne. Flere småskove på sammenlagt 34 hektar har en særlig historie.

De ejes af lokale landmænd i selskabet Varnæs Skov A/S. Skovene blev fælleseje i 1700-tallet, men i 1864 blev de beslaglagt af den tyske stat. I 1890 lykkedes det bønderne at købe dem tilbage.

Varnæs Skov A/S består i dag af Varnæs Tykke, Dyrbæk, Søbjerg (ved skovsøen) og Blåkrog

Det særlige fælleseje opstod efter en jordfordeling i 1711, da 55 gårde blev udflyttet fra Varnæs by.

Varnæs Hoved har flere udsigtspunkter, blandt andet Rævebjerg, hvor man i 31 meters højde har fri udsigt til Als Fjord.

Området rummer flere fortidsminder. Blandt andet en langdysse og resterne af et Birketing, hvor retshandlingerne foregik under åben himmel.

Mødested: P-plads ved Den Gyldne Løve, Varnæsvigvej 50, 6200 Aabenraa, klokken 10.00. Tilbage til samme sted klokken 17.00.

Se også Vandreveje her på siden.

Følg med i turoversigten, der også rummer kortere ture.