Tevring Krat – Dufter som en parfumeflakon

Tevring Krat er en del af Lovrup skov ved Arrild. Lovrup skov består af flere egekrat, egepur eller med en sønderjysk fællesbetegnelse – Skrøp. Disse skrøp indeholder en varieret flora af velduftende arter som kaprifolie og konvaller.

Tevring Krat i Lovrup skov

Tevring Krat i Lovrup skov

Tevring Krat eller et skrøp er et sønderjysk ord for en mark vokset til typisk som et egekrat der nærmest fremstår som et pur. Tevring Krat, der typisk her i det vestlige Sønderjylland er bevokset med egetræ. Egetræ er det mest hårdføre træ der kunne vokse på egnen. Behovet for træ udviklede en drift form, hvor man gik ind i disse egekrat og lavede en form for plukhugst af udvalgte træer. Igen skød stubbene nye skud (stødskud), der efter godt 30 år havde nået 7-8 meters højde.
Egekrattene med plukhugst skaber en vekselvirkning mellem skov, krat og hede, der resulterer i en flora der er forskellig fra østkystens stævningsskove. Floraen i egekrattet består typisk af flere velduftende planter som Almindelig Gedeblad (Vild Kaprifolie), hvor dens duft fra blomsterne bliver kraftigt forstærket i fugtigt vejr eller f.eks. når duggen falder. I bunden af krattet finder man Liljekonvaller og Majblomster der nærmest dufter som parfumeflakoner.
På de lysåbne hede arealer her ved Tevring Krat findes den sjældne og meget smukke plante Guldblomme sammen med f.eks. Læge Ærenpris. Begge planter blev tidligere anvendt i lægekunsten.

Munkelikøren D.O.M.

Benediktinerlikør er en medicinsk munkelikør, hvis recept stammer fra benediktinerne (Dom Bernardo Vincelli, år 1510) og er lavet af udtræk på 27 forskellige urter herunder guldblomme og kvan i Cognac der lagres i 7 år. Den sælges også under navnet D.O.M, der står for Deo Optimo Maximo (betyder: til Gud den højeste, den almægtigste).

Det smukke sted er dokumenteret med billeder og tekst af Birte og Peter Steg, Dansk Vandrelaug Sønderjylland.

Se også: Helm Polde – En intens oplevelse på Toftlund Bakkeø