Amager, mere end en støjfyldt pandekage

Vandretræf 2019 blev i maj/juni afholdt på Amager, hvor 4 afdelinger havde slået kræfterne sammen om at organisere ophold, indhold og om at lede de daglige vandreture.

Alle lytter til naturvejlederen. Foto Liva Clausen.

Alle lytter til naturvejlederen. Foto Liva Clausen.

Hver dag på Vandretræf 2019 gav mulighed for kortere eller længere ture, varieret og kreativt tilrettelagt. Transport med bus, metro og båd, som førte os mange sjove, spændende og smukke steder hen.

Indkvartering på Danhostel, nutidens globaliserede betegnelse for et vandrerhjem. Et velorganiseret sted med udmærket og tidssvarende forplejning — noget over niveauet hjemme i Aarhus. Beliggenheden helt i top, nattergalesang bl.a.

Gammelt slot og havn i udvikling

Vi startede ud i lejet bus og kørte til skoven og de smukke områder ved Store Dyrehave, hvor dagens vandringer med indlagte fortællinger også bragte os til parken ved Frederiksborg Slot. Til sidst en rundvisning inde i slottet, som oprindelig blev bygget af kong Frederik 2. og hans hjælpere med lokale materialer. Solidt, kolossalt, indbegrebet af magt.

Dagen efter sejlede vi i Københavns Havn, fra syd til nord, ind i side-arme og ud i bassiner, hvor vi blev fyldt med viden om dens udvikling og afvikling, om før, nu og fremover. Lidt stive og kolde blev vi sat i land, èn gruppe ved Langelinie og den anden på nordspidsen af Refshaleøen. Sjovt at se husbådene, gå på voldene, se Ballonparken og afsluttende krydse Amager Fælled. De fleste tjørnebuske/træer, vi passerede, var pakket ind i sort spindelvæv fyldt med larver — måske fremtidens mad. Men spindemøl var det, vistnok aldrig set vest for Valby Bakke.

Fælleden og fabelagtig udsigt

En dag på den østlige del af Fælleden fik vi også. Vandring tværs over, besøg på Naturcenter Amager for nogle og en længere tur til Kalveboddiget for andre. Men sol og lærkesang til alle.
Sidst på eftermiddagen blev der tid til et besøg på det nærliggende hotel Bella Skys 23. etage. Udsigten var mere end pæn — 360° og med Skåne i baggrunden.

Alt for hurtigt kom hjemrejsedagen, men en fin sløjfe blev bundet på sejlturen i havnen, idet vi gik gennem den sydlige del af de nye boligkvarterer, som vi havde set fra vandsiden. Afvekslende bygninger adskilt af grønne gårde og forsynet med altaner, opdelt af kanaler og med havnestrand og havnebade.

Samtaler og kontakter på tværs

Vandremætte, lidt klogere og lidt mere glade skiltes vi efter 4 intense dage. Dage som gav lejlighed til mange samtaler, nye kontakter og aftener med godt samvær, quiz, fortællinger og ikke mindst grin inden trætheden satte en stopper for det hele. Sidste aften kom spillekvinden Judith Ryslander med sin harmonika. Hun fortalte historier om gamle dages socialt udsatte, spillede op til folkedans og sang for os, festligt og bramfrit.

Amager Fælled, vores nærområde, blev jo udforsket. Denne pandekageflade, udrullede og inddæmmede ø, som de fleste danskere kun har set fra oven. Amagermad og amagerstænger kender vi, måske har man hørt om fredningssagerne og Amager Bakkes udfordringer, men vandringer over grønne marker med kreaturer og hjorte i det fjerne, fugle og insekter i luften, stilhed, sol og blid vind, gav mig en ny opfattelse af øen – i sig selv en rejse værd.

Tak til alle som bidrog til den dejlige DVL-tradion.

Af Inge Torkild-Hansen/DVL Århus


I 2020 afholdes vandretræffet i Kristi himmelfartsferien den 21.–24. maj. Detaljerne følger i VandreLiv og her på dvl.dk.