Aftentur på Trelde Næs

Denne vandretur går, på en forhåbentlig smuk sommeraften, til Trelde Næs ved Fredericia. Trelde Næs har en helt unik natur, og den indgår i Danmarks Naturkanon, som en af landets 15 bedste naturperler. Husk aftenkaffen til denne tur.

Tilmelding på hjemmesiden.

Det yderste af Trelde Næs blev i 1966 opkøbt af Fredericia Kommune og hele området blev fredet.

Lidt historie om Trelde Næs:

I den tidlige middelalder huserede den fredløse grev Trolle, også kaldet Næssekongen, på næsset. I 14-1500tallet hørte Trelde Næs under kronens skovgods. Siden var der stridigheder blandt godsejerne i området. De var især interesseret i rettighederne til det indbringende sildefiskeri, der var i farvandet dengang.

I 1657 blev området besat af svenske lejesoldater, der brændte huse og gårde ned i Trelde . Treldebønderne nåede dog at flygte ud i de store skove i området, hvor de gemte sig for svenskerne og boede i huler i mere end et år.

Ved siden af parkeringspladsen ligger avlsgården, der i 1919 blev opført af Harald Plum. Det var Plum der samlede næsseområdet ved køb af 9 husmandssteder, som tilsammen dækkede området. Der står en mindesten over Plum ud mod fjorden, den blev rejst i 1929 et år efter hans død af hans bror.

Tæt på det sted ser man resterne af en havn – Kulvig Havn – der blev opført af Plum. Herfra blev der udskibet tømmer og grus med salg for øje.

Tæt på havnen opførte han i 1920 et savværk , hvor der nu offentlige toiletter og udstilling og opbevaring af grej til friluftsaktiviteter.

Udover kulturhistorien er Trelde Næs et helt unikt naturområde med skov, strandeng og høje klinter. På sydsiden af Næsset langs Lillebælt , løber en 6km lang uberørt kyststrækning, hvor lerskrænterne skrider sammen og skaber dybe, dramatiske formationer. Strækningen er den længste og mest imponerende af sin art i Danmark.

Klik her for at se om der er pladser på turen

Mødested på kort

Indlæser…