Carlsberg og Vesterbros sidegader

Vi følger banen til Carlsberg. Her kan vi lade os fascinere af såvel de gamle smukke bygninger som nybyggeriet. Derefter: Enghaveparken, Vesterbros Kulturhus i Lyrskovgade, det tidligere Folkets Hus, nu spillestedet Vega, karreen, hvor Tove Ditlevsen voksede op, Saxogade med butikker organiseret som social økonomiske virksomheder, Folkehuset Absalon og Kødbyen. Se mere på dvl.dk

Fra Valby følger vi en sti langs banelinjen til det område, hvor bryggeriet Carlsberg lå. Nu er området under omdannelse til et attraktivt (og dyrt) bolig- og kontorområde, hvor en del af de gamle bygninger vil indgå. Vi går forbi de gamle smukke bygninger ved besøgscentret og laboratorierne og ser også Stjerneporten, Kridttårnet og Elefantporten. Vi bevæger os forbi kraner og dybe udgravninger, hvor der er afmærket gangstier, og ender i J.C.Jacobsens Have, hvor vi drikker formiddagskaffen. Jette tager kage med!  Vi fortsætter forbi den nybyggede Københavns Professionshøjskole og butikscentret ved Carlsberg St. Derfra rundt om Enghaveparken, hvor der også bygges. I Lyrskovgade går vi forbi Vesterbro Kulturhus og -bibliotek og et aktivitetscenter for ældre, der tidligere var Folkekøkken. Lige i nærheden ligger Vega, der før var Folkets Hus på Vesterbro. Vi skal også lige en tur rundt om karreen, hvor Tove Ditlevsen boede. Dernæst ned ad Mathæus gade forbi Saxoparken, der er blevet til ved, at  de tidligere karreer er revet ned. På en anden byggetomt mellem Saxogade og Dannebrosgade blev der allerede i 70erne bygget nye kommunale institutioner. Vi skal også lige se Skydebanehaven, inden vi går tilbage ad Istedgade til Saxogade. Vi spiser frokost på Litauens Plads og sætter tid af til også at besøge butikkerne og værkstederne på Saxogade som Kristeligt Studenter Settlement står bag. Derefter går vi til Folkehuset Absalon, der tidligere var kirke. Her er det muligt at købe kaffe til 10 kr. (og evt. mere kage). Efter en pause fortsætter vi til Kødbyen, Halmtorvet, den nye metrostation, og de mange butikker med etniske specialiteter ved Hovedbanegården.

Karen Ingrid har boet på Vesterbro i 70erne og kan fortælle om, hvordan befolkningen arbejdede på at få indflydelse på, hvad der skulle ske med deres boligområde.

Supplerende tekst

Mødested på kort

Indlæser…