Grænsestien – Rundtur ved Stensbæk plantage

Som en del af Genforeningsjubilæet 2020 blev kvalitetsvandrestien "Grænsestien" etableret, der hvor grænsen ikke løb langs Kongeåen. På rundturen ved Stensbæk Plantage opleves Grænsens historie, historiske gravpladser og smuk natur langs Gels Å. Turen er i fladt terræn, et pænt tempo og med få pauser.


I 1864 mistede Danmark en tredjedel af sit areal, fordi landet tabte 2. Slesvigske Krig til Preussen. Dermed blev Sønderjylland tysk, og den nye grænse blev lagt syd om Kolding, langs Kongeåen og syd om Ribe. Grænsestien fortæller om tiden fra 1864 til Genforeningen i 1920 – historien om en tid, hvor familier var adskilt af grænsen, hvor gendarmer og toldere holdt øje med grænseoverløbere og smuglere, og hvor dansksindede sønderjyder måtte deltage på tysk side som soldater i 1. Verdenskrig. Den 48 km lange Grænsesti følger 1864-grænsen fra Vadehavet 5 km syd for Ribe og derefter i en kurve mod nord over Egebæk-Hviding, Høm, Stensbæk Plantage, Obbekær og til Villebøl hvor den ramte Kongeåen. Her fortsatte den mod øst til Lillebælt, lige nord for Christiansfeld.

Dagens DVL-tur er en 25 km rundtur ved Stensbæk Plantage, hvor vi med udgangspunkt fra parkeringspladsen ved Ribe Landevej går til området med ca. 1500 tuegravhøje fra jernalderen nordøst for Gelsbro, videre til Harreby Gravplads med stendysser fra Stenalderen placeret på sit højdedrag med en fantastisk udsigt over den storslåede smeltevandsslette – Fladsådalen, igennem det historiske grænseland, forbi den smukke Munkesø hvor der tidligere lå et stort munkekloster og endelig tilbage gennem den 770 ha store Stensbæk Plantage på Gelså Hedeslette mellem Ribe og Gram.

Har du spørgsmål til turen er du velkommen til at kontakte Britta 52159416 eller Martin 31958081

Klik her for at se om der er ledige pladser eller venteliste.

Mødested på kort

Indlæser…