Gyttegård Plantage og Grene Sande

Vi vandrer i en plantage med et varieret og kuperet landskab, der giver fine udsigter. Grene Sande viser sig som et klitlandskab i plantagen, og på ruten bestiger vi Store Råbjerg og til sidst Ørnsbjerg. Vandrestøvler påkrævet.

Tilmelding på hjemmesiden.

Gyttegård Plantage er en såkaldt Københavner plantage. Anlagt fra 1899 til 1900 af bankdirektør Heide, der døbte plantagen Siam.

I 1972 købte staten hele plantagen.

Landskabet er formet af smeltevand og sandaflejringer fra gletsjerne i Vejle Ådal i slutningen af istiden. Der rejser sig en høj erosions skrænt (25 meter) kaldet bakkeøen, en rest af det gamle landskab fra næste sidste istid. Det meste markante terrænspring kan opleves med en storslået udsigt fra Ørnsbjerg.

Den centrale del af plantagen er fredet og udpeget som Natura 2000 område for at beskytte stedets særlige natur. For at skabe større og mere sammenhængende hedeflader er store dele af plantagen ryddet for træer. Fremover skal græssende dyr og afbrændinger sikre et åbent landskab.

Grene Sande er navnet på et særpræget klitlandskab, som åbner sig midt i plantagen.

De mange sandklitter er skabt af sandflugter i slutningen af sidste istid og nye sandflugter i 1700-tallet, der førte yderligere sand til klitterne, som nu rejser sig 7 meter over terrænet.

Store Råbjerg er en 69 meter høj erosionsskrænt, hvor man kan opleve en storslået udsigt fra toppen. Her kan man se ud over Grene Sande.

Sammen med Grene Sande og den centrale del af Gyttegård Plantage er Store Råbjerg også en del af et Natura 2000 område, hvis fokus er at beskytte sjældne dyr og plantearter.

Klik her for at se om der er ledige pladser eller venteliste.

Mødested på kort

Indlæser…