Hedens blomster på Ballumbjerg – Stensbæk – og Åskov hede

Turen går til Ballumbjerg – Stensbæk – og Åskov hede og er tænkt som motion med indhold. Her vil vi nyde landskabet, og kikke efter nogle af hedens smukkeste planter. På vores vej vil vi møde de særprægede ”Klimper”, der er skabt af vinden i århundred.

Foto: Klokke Enzian. Birte Steg

Hele området ved Gelsådalen er gammelt grænseland. Den dansk-tyske grænse fulgte en strækning af Gelsåen fra 1865 – 1920. Omkring år 1900 nedbrændte 2 store hedegårde Åskovgård og Hedeagergård med to års mellemrum, og i denne periode var hedelandbruget i nedgang, og derfor blev gårdene ikke bygget op igen.

Den prøjsiske stat købte begge gårde samt jorden til Stenbæk Kro, og startede tilplantning af Stensbæk Plantage i 1904. Området blev købt for penge den prøjsiske stat havde fået i krigserstatning fra Frankrig efter krigen mellem de 2 lande i 1870 – 1871. Området domineres af flyvesand, fordi den ligger på en sandoverføgen del af hedesletten, der gennemskæres af Gelsåen og Gelsådalen.

På turen rundt på Ballumbjerg – Stensbæk – og Åskov hede møder vi såvel våde som tørre områder. Disse to karakteristiske hede landskaber har også deres forskellige flora. På den våde hede møder vi planter som Klokkelyng, Soldug og Klokke Enzian, hvorimod på den tørre hede møder vi Hedelyng, Revling og Lav.

Type: Topture

Mødested på kort

Indlæser…