Genforening: Hejlsminde Nor – grænsen til Preussen indtil Genforeningen i 1920

Hejlsminde ligger mellem Lille Bælt og Noret, udløbet dannede grænse indtil genforeningen. Rundt om Noret, over gangbroer, vi krydser sumpe, vandløb og enge. Ser historiske minder, hører om tiden under Preusserne.

Hejlsminde Nor. Foto: Erling Sørensen.

Hejlsminde ligger ud til Lille Bælt. Lige bag byen og slusen ligger fuglereservatet Hejlsminde Nor, hvor udløbet til Lille Bælt dannede grænse indtil genforeningen. Vi går rundt om Noret til Hejls på naturstien, der på gangbroer krydser sumpe, vandløb og enge. Retur ad Banedæmningen, et gammelt jernbanespor fra Hejls Kirke til havnen i Hejlsminde. Naturreservatet huser et utal af vade- og andefugle og måske ser vi også havørnen. Undervejs skal vi op i et fugletårn og vi ser også flere historiske minder, bl.a. grænsesten fra 1864. Det vil være en god ide at medtage en kikkert.

Denne "Genforeningstur" fra 2020 blev udsat til 2021 på grund af Coronakrisen. Denne vandretur er den første af en serie vandreture langs den gamle "Kongeågrænse". Der følger flere i 2022.

Forstå genforeningen på 5 minutter

Dansk Vandrelaug markerer i år 101-året for genforeningen – 100 års jubilæet blev jo desværre ikke til noget. Inden du tager vandrestøvlerne på, kan du her få en opdatering på fem minutter om de dramatiske og tragiske begivenheder, der er gået forud for jubilæumsåret.

Læs artiklen på dette link

Sværhedsgrad: Blå/3-4/12. En del asfalt.

Se mere om sværhedsgrader – klik på dette link.

 

Mødested på kort

Indlæser…