I kolonisternes fodspor – Cykelvandring på Tinglev Hedeslette – TILMELDING

Vi cykler rundt på Tinglev Hedeslette, forbi flere koloniststeder. Afslutter med besøg på "Museum - Mellem Slesvigs Grænser" og deres café i Rens.

Mindesten i Kravlund hvor kroen lå, foto: Birte Steg

Da kolonisterne kom hertil blev de fordelt på egnens bøndergårde. Det skete her på Kravlund kro den 12. oktober 1762. Den 24. september 1763 blev lodderne så fordelt på Gerrebæk kro. Begge kroer findes ikke mere.

Slottet Sanssouci (Sorgenfri) i Potsdam bygget af preusserkongen Friedrich der Große, foto: Peter Steg

Starten på kolonistprojekterne

Preusserkongen Friedrich der Große (1712-1786) der i folkemunde kaldes ”Alter Fritz” havde efter sin far arvet et effektivt militær. Det fik ham til i 1740 at udnytte en politisk situation og starte en erobringskrig mod Østrig. Krigen varede til 1742 (1. Schlesiske Krig), og ved freden voksede Preussen i størrelse med en tredjedel ved indlemmelse af Schlesien. I 1744 inviterede kongen folk fra Bøhmen, Sachsen, Hessen og Rhinlandet til at blive fæstebønder i Brandenburg og Schlesien. I perioden op til 1770 blev der oprettet 900 kolonier med succes i forøgelse af befolkningen.

Det gik ikke ubemærket forbi det danske tyskprægede embedsværk under kong Frederik den 5. , og under den efterfølgende 7-årskrig (1756-1763) åbnede der sig en mulighed for Danmark at vende strømmen af kolonister til hovedsalig Jylland og Slesvig-Holsten for her at opdyrke landet, idet på det tidspunkt var kun 25% af Danmark lagt under plov.

Den 17. maj 1760 bosatte de første kolonister i kolonien Havredal på Alheden ved Viborg. Året efter den 17. juli 1761 kom de først til Flensborg i hertugdømmet Slesvig. Efter to års indkvartering bosatte de sig i løbet af 1763 i kolonier i hertugdømmet Slesvig og Holsten.

Der ligger altid kartofler på preusserkongens gravsten, foto: Peter Steg

Friedrich der Große er stedt til hvile på terrassen ved Sanssouci. Han ligger sammen med hans 11 hunde: Alcmene, Thisbe, Diana, Phillis, Thisbe, Alcmene, Bigos, Diana, Pax, Superbe Hasenfuss og Amouretto.

Kartoflerne og ”kartoffeltyskerne”

Igen er det preusserkongen Friedrich der Große der har en finger med i spillet med kartoflerne. Kartoflerne har vist sig som en afgrøde til bekæmpelse af hungersnød. De giver mange knolde selv under dårlige vækstforhold. Det gør korn ikke. Derfor udstedte Friedrich der Große den 24. marts 1756 en ”kartoffelforordning” der forpligtede embedsværket at fremme kolonisterne til dyrkning af kartofler. Kartoflerne fulgte med kolonisterne til Danmark.

De første sendinger af læggekartofler der kom til hertugdømmet Slesvig kom fra Holland og landede på landingspladsen Loodsteed ved Alte Sorge den 14. april 1763.

Museumsbesøg

Som afslutning på vores cykelvandring besøger vi Museum-Mellem Slesvigs Grænser i Rens. Her er der mulighed for at besøge deres udstilling (entré: 40 kr.) og at nyde kaffe/te med brødtorte/boller for 65 kr. pr. person i deres café. Mens vi nyder godterne vil museets ildsjæl Ruth Christensen fortælle om kolonisterne.

Cykelvandringen er let, hvor der køres i et moderat tempo på asfaltvej, cykelstier, grusveje og stop undervejs. Turen cykelvandres på deltagerens eget ansvar. Cykelhjelm er påkrævet af turlederne pga. vores ansvar for turen. Deltagerne medbringer egen cykel i god stand. Ved udsigt til vedvarende regn udsættes turen til en anden dag i nærmeste fremtid. Regnen vender småstenene med spidsen op ad så chancen for punktering stiger.

Max. deltagerantal 15 personer, så det er efter først-til-mølle-princippet med tilmelding her på hjemmesiden. Der åbnes for tilmelding 2 uger før turen.

Tilmelding nedenfor. Tilmelding åbner 20/8 kl. 10:00.

Klik her for at se om der er ledige pladser eller venteliste.

Type: Historiske Vandringer

Mødested på kort

Indlæser…