Nordsiden af Vejle Fjord

En søndagstur hvor du får pulsen op og anstrengelserne belønnes med flotte udsigter mellem de nøgne træer ud over land og fjord. Rød/4-5/12

Tirsbæk Slot

På denne tur kan man se træerne vokse helt ned til strandkanten og opleve de flotteste udsigter over fjord og land.

Vi går først et godt stykke på stranden og følger derefter en sti op i skoven. Formiddagspausen holdes ved Ulbækhus, hvor der er borde og bænke. Herfra videre langs stranden til Askebjerg i udkanten af Daugård-området. Turen tilbage går op gennem skoven og over markerne. En dæmning over Ulbæk passeres også, inden vi igen kommer tæt på fjorden, hvor middagspausen holdes. På den sidste strækning kommer vi forbi det smukke Tirsbæk Slot med en historie tilbage til 1500-tallet.

Rutens terræn veksler mellem strand, fast underlag og ujævnt underlag, som nogle steder kan være fugtigt eller smattet. Der er stejle stigninger og fald i terrænet.

Vandrestøvler og evt. stav tilrådes.

Tur: Rød/4-5/12

Tirsbæk Slot

Tirsbæk Slots historie går 600 år tilbage til slægten Dyre, der dengang havde sæde på slottet. Man mener endog at kunne datere slottet til 1200 tallet. Navnet Tirsbæk er gammelt. Tir stammer fra guden Odins søn Tyr. Et sagn sætter Dronning Thyras navn i forbindelse med Tirsbæk. Sagnet fortæller, at der tidligere lå et tempel hvor slottet ligger i dag, og da kristendommen sejrede, lod dronning Thyra templet omdanne til et slot. Slottet er i dag ejet og beboet af familien Algreen-Ussing.

Sejlads

Hele året sejler fragtskibe til og fra Vejle Havn, og om sommeren lyser lystbådenes mange hvide sejl op på fjorden. Ved Tirsbæk og Ulbækhus kan du stadig se de gamle traktørsteder fra fjordbådenes tid. De to fjorddampere Hvidbjerg og Munkebjerg sejlede en gang vandet tyndt i Vejle Fjord og lagde til ved Munkebjerg, Tirsbæk, Ulbækhus og Fakkegrav. Rutesejladsen er nu væk – det sidste skib sejlede i 1966.

Landskabsdannelse ved Vejle Fjord

Fjordlandskabet er indrammet af stejle kystskrænter og dybe kløfter, der er skabt af erosion under det sidste isfremstød og af senere påvirkninger fra havet. Smeltevandsstrømme i tunneler under isen har gradvist eroderet underlaget. Vejle Fjord og Vejle Ådal følger også et langt ældre og meget dybere begravet dalforløb med aflejringer tilbage fra Holstein Mellemistiden. Flere steder står kystklinterne blottede med synlige lag af aflejringer fra den tid.

Fredning

En række sammenhængende landskabsfredninger fra Bredballe i vest til Rohden Å i øst beskytter det smukke herregårdslandskab, de fine udsigter og giver offentligheden adgang til området. Ved Daugård Strand sikrer fredningen, at området bliver holdt fri for opførelse af nye huse, så kun de gamle gårde og fiskerhuse præger landskabet her. Fredningerne, der blev gennemført i perioden 1967 til 1977, strækker sig over ca. 800.

Naturen

Skræntskovene langs den nordlige side af Vejle Fjord er domineret af bøgeskov på kalkholdig og muldrig bund. Elle- og asketræer kan du se vokse langs vandløb, søer og væld flere steder. Området har en fantastisk rigdom af levesteder for mange sjældne og fredede dyr og planter. På enkelte lokaliteter kan du se majgøgeurt, tætblomstret hullæbe, rederod og hjertegræs. Sjældne sommerfugle som kejserkåbe, okkergul pletvinge og guldhale kan du også være heldig at opleve.

Kunstige stenrev ved Tirsbæk Strand.

Tonsvis af kæmpestore sten er kastet ud i havet ved Tirsbæk Strand for at skabe bedre forhold for havets dyr og planter, og for at du kan få en god oplevelse, når du er ude at snorkle. Stenrevene og de arter, der er knyttet til dem, har været i stærk tilbagegang, og nogle steder er de helt forsvundet. Derfor bliver der flere steder i Danmark anlagt nye kunstige stenrev, bl.a. revet ved Tirsbæk.

Mødested på kort

Indlæser…