Rundt om Stolbro Løkke – Jernalderfolkets landskab, Als

Vandreturen er tænkt som motion med indhold, hvor vi besøger de idylliske Nor ud til Augustenborg Fjord. Vi starter fra Egen kirke, vandrer ad Veesbækstien til Dyndved ned mod Dyndved hav. Rundt om Stolbro Løkke til Stevning og retur til Dyndved.

Lille Nor

Vi besøger Midtals hvor turen kommer rundt til tre typiske Alsiske vejbyer, og med besøg ved Lille Nor (foto). Her på vores tur findes, tæt ved Hjortspring bådens findested, de 2 eneste samlinger af skibssætninger ved Stolbro Nakke og Dyndved Hav, der er tilbage i det Sønderjyske område. Der er ca. 20 lokaliteter med skibssætninger i Danmark. Disse skibssætninger er fra ældre jernalder, og det er let at forstå at jernalderfolket ville begraves her tæt ved havet og den smukke Augustenborg Fjord. Desværre er skibssætningerne ved Stolbro Nakke over århundreder blev ødelagt af isskruninger og genbrug af stenene til andre formål som f.eks. skålestenen midt i Dyndved by. Ved Dyndved Hav er de tydelige når tagrørene ikke skjuler dem for meget.


Katholm i Augustenborg Fjord

Katholm er en lille ø på 5-6 ha ud for Dyndved Hav. Øens omkreds er ca. 1½-2 km. Katholm rummer en større mågekoloni, hvor der tilbage i tiden blev samlet mellem 30-40.000 mågeæg i løbet af en sæson, som gik fra 1.-25. maj. Turlederen har selv som dreng været med ude på øen og samle æg ind som delikatesse i husholdning. Mågeæg smager ganske udmærket, men indsamling har nu været forbudt i over 20 år.

Mødested på kort

Indlæser…