Trampestien fra Stevns Naturcenter til Bøgeskov Havn – 3. etape

Tredje og sidste etape i 2021 på trampestien langs Stevns Klint fra Stevns Naturcenter til Bøgeskov Havn.

På denne tredje og sidste etape af turen på trampestien, mødes vi på Stevns Naturcenter/Flagbanke, som er et af de højeste punkter på Stevns med sine 40 meter over havet – og det byder selvfølgelig på en vidunderlig udsigt.

Stedet var indtil 1991 ejet af Forsvaret. Under den kolde krig stod der et raketbatteri med radarovervågning. I dag har DMI en vejr radar i det ene tårn, det andet tårn er et fugletårn. Vi ser lige ned i Stevns Kridtbrud inden vi går mod Holtug Kridt og Kalkbrud, som er et besøg værd. Det byder på nogle smukke udsigter og sjældne dyr. Det er et godt sted at studere Stevns Klints geologi og har nogle spændende kulturspor.

Historien om Stevns Klint er mere end fortællingen om verdensarven. I mange hundrede år har Stevnsboerne udvundet kalk, kridt og flint fra klinten. Kalksten til mursten og mørtel, kridt til maling og ikke mindst skolekridt. Flere steder langs klinten, kan man se de skær, hvor arbejderne har savet mursten fri. Flinten blev i oldtiden brugt til at lave redskaber og våben, og var en eksportvare helt tilbage i Stenalderen. I nyere tid er flint fra Stevns blevet brugt til bl.a. bøsseflint, hønsefoder, fyrtøj og fajance.

Både den gamle og den nye kirke i Højerup er bygget af kalksten fra klinten, ligesom flere huse og gårde i området er det. Stevns klint er 17 km lang og op til 41 meter høj og afgrænser Danmark mod øst.

Naturen langs Stevns klint er helt unik og inviterer både til en rejse tilbage i tiden, da Danmark var dækket af havvand og blev skabt af liv i kridthavet. Dengang fandtes der her et liv, som vi i dag finder levn af i form af fossiler af alt fra de mindste alger og mosdyr til kæmpe mosasaurer. På toppen af klinten finder vi mange sjældne blomster, dyr og insekter. Og er vi heldige, ser vi glimt af vandrefalken, som har ynglet her siden 2007. Når den jager, kan den styrtdykke med en fart af helt op til 300 km i timen.

Stevns klint inviterer både på oplevelser, men også til ro og fordybelse.

Vi slutter turen ved Bøgeskov Havn, som er en lille privat lystbådehavn. Her spiser vi vores medbragte madpakke inden turen igen går tilbage til Stevns Naturcenter.

To vandringer på samme strækning er aldrig ens. Går man den modsatte vej ad en velkendt strækning, får man en helt anden oplevelse.

Håber, at vi ses på denne fantastiske tur til Stevns.

Mødested på kort

Indlæser…