Tur til Flyndersø og Hjelm Hede

Vi mødes ved Flyndersø gamle vandmølle i den nordlige ende af Flyndersø, hvor der også er et ny etableret fugletårn rejst i forbindelse med projekt Naturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig. Herfra går vi langs søen til Snævringen, hvor vi indtager vores frokost. Tilbageturen går over Hjelm hede. 

Vi går mod vest langs Flyndersø, hvor vi vil opleve et storslået landskab præget af hede vegetation og gammelt egekrat. Turen vil komme forbi mange dødishuller af forskellige størrelser med og uden vand og med forskellig vegetation, hvor iblandt Flyndersø ligger som en perlerække.

Blandt geologer er Flyndersø-området kendt som et af de bedste eksempler på et såkaldt dødislandskab: I sidste istid for omkring 18.000 år siden var Flyndersø-området isdækket. Isranden lå dengang syd for området, og Flyndersø var et dalstrøg under iskappen. Da Flyndersø-området blev isfrit, lå der endnu store isklumper i den dannede dal, såkaldt dødis, som har dannet de mange dødishuller.

Langs Flyndersø kan vi mange steder se rester af den kanal, man etablerede i 1870’erne i et mislykket forsøg på afvande søen ”Hvad udad tabes..” har vi vist alle hørt om.

Vi når frem til Snævringen og efter frokost går vi lidt længere for lige at kaste er blik over den sydlige del af søen inden turen går tilbage over Hjelm Hede. Heden er indhegnet, da der som en del af hedens pleje, går græssende får hen over sommeren. På vej tilbage kommer vi forbi en mindesten, der fortæller at Hjelm Hede blev brugt ved nedkastning af ammunition til de danske frihedskæmpere under anden verdenskrig. 

Mødested på kort

Indlæser…