Vamdrup og omegn

Denne lørdagstur begynder i stationsbyen Vamdrup, hvor vi går gennem byen og hører lidt historier om nogle af bygningerne.

Derefter fortsætter turen ud langs med Vamdrup Å, Bønstrup Sø og Kongeåen, der her har sin spæde begyndelse. Fra 1864 til 1920 dannede den grænse mod Tyskland, hvor dens tyske navn var "Königsau".


Tilmelding til turen på hjemmesiden.

Stationsbyen Vamdrup ligger på en såkaldt hedeslette. Heder er der nu ikke noget af, men det flade slettelandskab gennemstrømmes af nogle mindre bække, der bliver begyndelsen til Kongeåen – det gamle grænsevandløb mod Tyskland fra 1864 til 1920.

Vores vandretur går først igennem byen, hvor turlederen fortæller lidt om nogle af husene. Efter vi i 1864 mistede Sønderjylland, blev jernbanestationen grænsestation mod Tyskland, og det fik efterhånden en stor betydning for stationen og byen. For eksempel havde stationsforstanderen én af de højeste poster indenfor statsbanerne.

Men da vi så ved Genforeningen i 1920 fik Sønderjylland tilbage, rykkede man naturligt nok grænsestationen til Padborg. Det medførte en sand katastrofe for byen, og mange flyttede derfra, da den nu havde mistet sin betydning. Folk betegnede dengang Vamdrup som en sove- og pensionistby.

Sådan henlå den lille stationsby i nærmest ubemærkethed indtil engang midt i halvtredserne, hvor Jernstøberiet Kongeå etablerede sig i byen. Senere kom som bekendt store virksomheder som Rockwool og et bilimportør firma til, og nu blomstrer byen igen.

Med den viden vandrer vi en tur langs Vamdrup Å, der får et tilløb fra Nagbøl Å, som løber gennem Bønstrup Sø nord for byen. Vandreturen går videre langs Kongeåen, der har sit udspring i den langstrakte Søgård Sø, som ligger øst for byen.

Klik her for at se om der er ledige ture eller venteliste.

Mødested på kort

Indlæser…