Nyt om natur og vandring i Viborg og omegn

* Ny naturguide om Gludsted Plantage.
* Naturnationalpark på vej ved Fussingø.
* Naturprojekt ved Mønsted kalkgruber.

På denne side kan finde information om nye områder og nye tiltag indenfor natur og vandring i det, vi betragter som vores vandreområde. Det kan være tiltag iværksat af kommuner, Naturstyrelsen eller lokale foreninger.

 

Gludsted Plantage: Ny naturguide

Naturstyrelsen har udgivet en ny digital guide om området Gludsted Plantage og Isenbjerg ved Hjøllund:
Gludsted Plantage er en af de største plantager i Danmark med 34 km² nåletræer samt store partier med hede og mose. De fleste har kørt gennem området ved Kolpendal Hede på hovedvej 13 mellem Vejle og Viborg. Men de færreste har trådt på bremsen for at få færten af 500 krondyr, Trotyl-søen, tyske kanonstillinger fra 2. verdenskrig, cykelstien Den skæve bane og ikke mindst den nøgne bakkeø Isenbjerg, der abrupt løfter sig 25 meter over plantagen. Prøv en skovtur, hvor chancen for at se en flok krondyr er større end chancen for at møde en flok mennesker.

Den Skæve bane og Banesøen. Foto fra den digitale guide

Se guiden her.
Hent kort over området

(Opdateret 9/10-2020)

*

Naturnationalpark på vej ved Fussingø

Store græssende dyr, urørte løvskove og masser af plads til, at vilde dyr og planter kan trives. Det er målet med Danmarks første naturnationalparker, hvor den ene inden for få år skal etableres i Fussingø.
Læs mere her.

Urørt skov ved Fussingø (Foto: Vagn Olsen)

*

Naturprojekt ved Mønsted Kalkgruber

(Opdateret 16/6-2020)

Naturprojekt ved Rigkjær Enge/Drost Peders Høj/Harrestruplund ved Mønsted er blevet indviet. Den Danske Naturfond har støttet projektet med næsten 1. mio. kr. Læs mere her

I forbindelse med naturprojektet “Rigkær og enge ved Drost Peders Høj” er “Sporet ved Smollerup Kirke” mellem Mønsted Kalkgruber, Harrestruplund og Smollerup Kirke blevet opgraderet. Der er bl.a. kommet ny informationstavle. Læs mere her.

Ny belægning på sti ved Peder Drost høj
En del af den opgraderede sti ved Drost Peders Høj
(Foto: Viborg Kommune)

*

En generel beskrivelse af vores område findes her