turplanlægning apper apps og andre hjælpemidler Dansk Vandrelaug

Apps og andre hjælpemidler

Planlæg din tur

Din turplanlægning afhænger af, hvilke tekniske hjælpemidler du ønsker at bruge. Det mest almindelige er at benytte værktøjer til smartphonen, så dem tager vi først.


Apps til vandring

 • Outdooractive er en hjemmeside og app til vandring.
 • AllTrails (tidl. Gpsies) en hjemmeside og app med tusindevis af GPS-spor.
 • Wikiloc en hjemmeside og app med tusindevis af GPS-spor
 • Komoot er en app til vandring

Outdooractive

Outdooractive er en tyskejet app, som har mange gode vandreruter i Europa. Outdooractive har i øvrigt opkøbt Viewranger. Læs om Outdooractive her.

Alltrails 

Alltrails er en webside med tilhørende app, der kan lidt af hvert. Bl.a. indeholder mere end 13.000 spor i Danmark, som er lige til at hente. Det har også den fordel, at man kan få fremvist sit eget spor på en hjemmeside.

Wikiloc

Udforsk, skab og del dine egne GPS-spor med din Android. Denne app giver dig mulighed for at spore dine udendørs aktiviteter på et kort, tage billeder undervejs og uploade det hele direkte til Wikiloc fra din Android. Du kan vælge mellem løb, vandreture, cykling, mountainbiking, kajak og op til de 45 forskellige udendørsaktiviteter til rådighed. Og dine venner vil se din aktivitet øjeblikkeligt gennem Wikiloc-Facebook-forbindelsen.
Kender du allerede Wikiloc.com?

Andre nyttige apps

 • ByVejr: Kombinerer DMI og YR i én app
 • Relive: Optag din vandretur og vis den bagefter på Facebook
 • Shelter: Oversigt over sheltere og overnatningspladser i Danmark

DVL Viborg har lavet en fin vejledning om gode vandre-apps.


Sådan finder du vej til DVL’s vandreture


Webbaserede

Du kan benytte forskellige hjemmesider til turplanlægning, hvis du ikke ønsker forbindelser til apps. Her er et lille udsnit:

Friluftsguiden er en hjemmeside, hvor især kommunerne lægger stier, ruter og faciliteter op. Den fungerer fint på mobilen, hvor den kan bruges som navigator. DVL anbefaler.

Waymarkedtrails indeholder stier og ruter i hele Europa, herunder også Danmark. Man kan hente sporene ned som GPX-filer. DVL anbefaler.

UdiNaturen. Naturstyrelsens hjemmeside. Mangler mange data.

IFORM har den store fordel, at man kan skifte mellem forskellige kortvisninger, også et topografisk kort, men desværre kan man ikke gemme sin rute som en fil.

Vandreplanen.dk er en hjemmeside med ruter og faciliteter. Brugerne kan selv tilføje og rette.
Siden indeholder:

 • Topografisk kort
 • Visning af faciliteter. Både de friluftsspecifikke som sheltere og teltpladser, men også indkøbsmuligheder, vandposter og campingpladser.
 • Ruteplanlægning. Tegn en rute via waypoints med indikation af længde.
 • Eksport af faciliteter og rute til gpx
 • Gemme kortudsnit til udskrivning

Vandreplanen er baseret på OpenStreetMaps.org. På OpenStreetMaps.org er det grundlægende kortmateriel indlagt, men indtegning af div. faciliteter afhænger af frivilliges indsats. Vandreplanen.dk kan kontaktes på mail eller Facebook.


Digitale kort

Hvis du ønsker at benytte digitale kort til print, kan nedenstående benyttes.

Arealinfo findes et topografisk kort, som man selv kan udskrive. Der findes også flere luftfoto, så man kan se ændringer fra de senere år, samt et væld af naturinformationer.

spejderliv.dk kan du lave dit eget topografiske kortudsnit.

Du kan hente gratis kort til eget brug på Kortforsyningen.

Nyeste topografiske kort findes på gst.dk og der er flere visningsmuligheder, bl.a. 25 cm gadekort og historiske kort men desværre i et meget lille vindue.

denne hjemmeside (Beta version) kan du printe kort til A4.

historiskatlas.dk har Syddansk Universitet gang i et projekt med et væld af gamle kort. Alle kortene bliver vist i fuldt skærmformat, og er bemærkelsesværdigt nemme at navigere på.

Mange stifoldere, især Naturstyrelsens, indeholder også gode kort, men kun over et begrænset område. Ligeledes findes meget detaljerede kort fra Dansk Orienterings-Forbund som et led i projektet Find vej i …

Mange kommuner har udmærkede GIS-kort, nogle endda med de kommunale stier.


Gratis pc-programmer til GPS brug

 • BaseCamp kan benyttes til at arbejde med GPX-filer, som igen kan bruges i smartphones og i GPS’er. BaseCamp er for GPS-nørder.
 • EasyGPS er et let program til håndtering af GPX-filer.

Tilbage til Viden om vandring