Den Norske Turistforening

Her sætter vi fokus på Den Norske Turistforening, DNT. Norges største friluftsorganisation arbejder for et enkelt, aktivt, alsidigt og naturvenligt friluftsliv og for at bevare naturen og kulturen i fritidsaktiviteter.

En glad vandrer på den røde T-rute i Jotunheimen. Foto Marius Dalseg Sætre/DNT

En glad vandrer på den røde T-rute i Jotunheimen. Foto Marius Dalseg Sætre/DNT

Medlemsbladet ’fjell og vidde’ udkommer 6 gange om året i et oplag på 172.000 eksemplarer.

DNT’s medlemsforeninger har 550 hytter over hele landet; i skov, på fjeldet og ved kysten. Alle er velkomne i hytterne. Hvis der er fuldt, er der ekstra madrasser. Selvbetjente og ubetjente hytter er ofte låst med DNT-nøgle. En i gruppen skal derfor være medlem og have en nøgle. Medbring altid egen lagenpose.

Betjente hytter

Der er 43 af disse hytter, som ledes af værter i sæsonen. 1 er åben hele året. Sæsonen går fra sidste weekend i juni til midten af september samt i påsken. Nogle hytter har også åbent i vinter- og efterårsferien. Der serveres udmærkede måltider med tilhørende drikkevarer. Overnatning foregår på to- eller firesengsrum, evt. på sovesal. Normalt er de velforsynede med el, brus og tørrerum.

Selvbetjente hytter

På 170 mindre selvbetjeningshytter (5-25 sengepladser) kan du købe madvarer fra et righoldigt lager med middagsretter, pålæg, knækbrød m.m. Der er senge, dyner/tæpper og adgang til køkkkenfaciliteter, gryder og brænde. Hytterne er enten åbne eller låst med DNT-nøgle. Der kan være en hyttevagt i sæsonen.

Et eksempel på en såkaldt ubetjent hytte. Foto Line Hårklau/DNT.
Et eksempel på en såkaldt ubetjent hytte. Foto Line Hårklau/DNT.

Ubetjente hytter

Den tredje gruppe er de ubetjente hytter. Det er også mindre hytter, som kan være åbne eller låst. Her findes ingen mad, men køkkenfaciliteter, gryder og brænde. I hytterne finder du senge og dyner/tæpper.

Uden for kategori findes der en række såkaldte ’nødbuer’, det vil sige ulåste småhytter uden madrasser og dyner. Normalt er der brænde samt gas til madlavning, og der kan være brikse, så man kan overnatte med sovepose og liggeunderlag.

Det betaler sig at være medlem. Så overnatter og spiser man billigere på alle hytterne. Medlemskabet tjener sig ind allerede efter to nætter. Hytterne drives af medlemsforeningerne, og priser og regler kan variere noget.

DNT”s forslag til ture i Norge

Breheimen

Hvis du vil opleve fjelde og dale, bræer og tinder og møde få andre mennesker, skal du tage til Breheimen. Denne tur starter på Sota Seter, midt i den frodige Bråtådalen i Skjåk kommune. Mange tiltrækkes ganske vist af den storslåede DNT-hytte, der er omgivet af forførende vandfald, fjelde og mægtige fyrretræer. Men så snart du går i retning af Nørdstedalseter næste dag, op langs dalsiden og forbi Tverrådalskyrkja, møder du ikke mange andre vandrere.

Nørdstedalseter er også en af de mindste betjente DNT-hytter. Turen går i sten og ur og over bræen. Hvis du er heldig, får du en fabelagtig udsigt over Jostedalsbreen og derudover. Længere mod Sognefjellshytta går du over fjeld og dal med store kontraster undervejs. Og hvis vejret tillader det, kan du nyde udsigten mod det mægtige Smørstabbmassivet og Fannaråken i Jotunheimen.

Oslo – Østmarka

Få hovedstæder i verden byder på så mange vandremuligheder lige udenfor byen. I Oslo kan du tage metroen eller bussen og så gå fra hytte til hytte i dagevis. Denne gang har vi valgt Østmarka, med søer, bademuligheder og det smukke lys i skoven, hvor vi endda kan støde på ulvespor.

Turen starter med bus til Krokhol i Ski. Derfra følger vi det blå spor gennem Skjelbreia og Vangen til Røyrivannskoia. Der kan vi tage bad i Røyrivann om aftenen, eller måske en kanotur, for næste dag at gå til Øvresaga. Det er en gammel gård med otte senge. Sidste dag træder vi ud af skoven, med bløde mosbænke og sjove overraskelser i terrænet – og hvis du har børn, er det sjovt at lege skjul her. Tag dig også tid til virkelig at nyde stilheden, før du vender tilbage til byens støj.

Finnskogen

Længst sydøst for Hedmark er Finnskogen et område præget af skovfinsk indvandring i mange århundreder. Finnskogleden er en tur mellem Finnetorp og gamle bebyggelser omkring søen Møgeren. Undervejs overnatter du i hyggelige ubetjente DNT-hytter og i simple bjælkehytter.

Langs ruten finder du et tværsnit af Finnskogens unikke skovfinske historie og kultur. Langs vejen finder du spor af skovfinsk tro og overtro, og området er også rigt på andre former for kulturarv. Turen går hovedsagelig på stier i det smukke og lette skovterræn. Om foråret kan du møde uendelige, smukke skovområder fulde af hvide blomster. Nogle steder er det vådt og sumpet. Enten kan du gå hele turen rundt eller tage den i kortere etaper.

Læs også Den Svenske Turistforening


Fakta om DNT

• Grundlagt i 1868
• 57 medlemsforeninger
• 315.000 medlemmer
• 550 hytter, opdelt i – 43 servicerede hytter – 170 selvforplejningshytter – over 330 enkle hytter
• 1 million T-afmærkninger
• 22.000 km T-mærkede stier
• 500 kurser om året
• 12.000 ture om året
• 600.000 deltagere om året
• 800.000 timers arbejde
• 200 ansatte fordelt på foreninger og sommerhusværter

Læs mere på DNT.no, hvor du også kan finde pakkelister.
Planlæg din tur på ut.no

Emner