Den Svenske Turistforening

I Dansk Vandrelaug vandrer vi naturligvis også uden for Danmarks grænser. Derfor har vi fokus på, hvad vi kalder Verden udenfor - denne gang Sverige.

Her vandrer DVL langs Laxaleden i Sverige. Se mere hos Den Svenske Turistforening, STF. Foto Conny Møller.

Her vandrer DVL langs Laxaleden i Sverige. Foto Conny Møller.

Svenska Turisföreningen – Den Svenske Turistforening, STF, er en af ​​Sveriges største foreninger og har siden starten i 1885 arbejdet for at fremme turisme og svenskernes udlængsel i deres eget land. STF deler eventyrlysten ved at lede og inspirere små og store oplevelser.

Foreningen har ca. 238.000 medlemmer og ca. 250 fjeldstationer og -hytter og vandrehjem. Den Svenske Turistforening er medlem af Hostelling International med 4.000 vandrehjem og lign. i 90 lande. Hvert år arrangeres tusindvis af aktiviteter og kurser på faciliteterne og i foreningens ca. 65 lokale afdelinger. Medlemsbladet hedder Turist.

STF er ligesom Dansk Vandrelaug medlem af European Ramblers’ Association (ERA).

Foringen blev grundlagt i Uppsala af en gruppe friluftsinteresserede geologistudenter med formålet at fremme fjeldturismen.

Stier og fjeldhytter

I 1887 blev de første vandrestier markeret og i 1899 startede planerne for den storslåede Kungsleden mellem Abisko og Kvikkjokk.

Den første fjeldhytte blev bygget i 1888 – en hytte ved Varvekälven på stien mellem Kvikkjokk og Sulitelma. Siden da har STF udviklet et netværk af fjeldfaciliteter, der er spredt langs vandreruterne over store dele af fjeldet.

I dag fungerer foreningens ti fjeldstationer som et knudepunkt, hvor du finder indkvartering, kurser, guidede ture, restauranter og butikker. Takket være faciliteterne holder Den Svenske Turistforening fjeldene åbne for alle.

DVL arrangerer ofte vandreture i Sverige – hold øje med vores vandrekort og tag med!

Vandrerhjem på svensk

I 1930’erne modtog STF henvendelser fra medlemmer, der ønskede at kunne rejse og bo godt i resten af ​​Sverige. STF gav sine nye hjem navnet “vandrerhjem” og forbandt på den måde vandring og hygge.

I maj 1933 åbnede foreningen derfor det første vandrerhjem i Gränna. Udviklingen gik hurtigt, og to år senere blev i alt 187 vandrerhjem kørt under ledelse af Den Svenske Turistforening. Der var mange forskellige typer vandrerhjem, og gæsterne kunne vælge mellem at bo i lader, klasseværelser, klostre, middelalderhuse og herregårde.

I dag har STF over 250 vandrerhjem i hele Sverige, der tilbyder såvel overkommelig indkvartering som mindeværdige oplevelser.

Eventyrlysten blomstrer

Vandretrenden blandt svenskerne lever fortsat på bedste vis. Trangen til kombinationen af ​​eventyr, ro og stilhed i naturen er stærk. Samtidig etableres flere og flere vandrestier i det sydlige og centrale Sverige, selv om fjeldene stadig er populære.

– Vi lever i en tid, hvor flere og flere mennesker sætter pris på en sund livsstil og vil tilbringe ferien på eventyr. De ønsker også at tage en pause fra hverdagens støj for at finde roen og få ny energi, siger Magnus Ling, generalsekretær ved Den Svenske Turistforening.

Ny livsstil

Ifølge den nyeste undersøgelse foretrækker næsten en fjerdedel (24%) af svenskerne at gå på vandreture i en aktiv ferie i hjemlandet. Blandt yngre mennesker (18-29 år) er det 28%, som går på aktiv ferie.

– Vandreture begynder at blive en livsstil. STF oplever en bredere interesse for sine guidede ture og kurser, som i dag er fyldt med unge mennesker, børnefamilier og andre, der ikke altid er vokset op i et par vandrestøvler. STF ønsker at sikre, at endnu flere mennesker opdager glæden ved vandring, hvad enten det finder sted omkring byerne eller på Kungsleden, siger Magnus Ling.

Den største grund til, at svenskerne går, er at komme ud i naturen. At opleve fred og ro og føle sig sundere og sundere er også stærke drivkræfter. Ansatte i den private sektor i alderen 30-49 år, der bor i storbyer, længes efter stilhed og ro. Blandt selvstændige i alderen 50 + er det primært at føle sig sundere, der tiltrækker vandreture.

Det mest almindelige er at gå i nærheden af ​​hjemmet. Flere og flere mennesker går på de afmarkerede stier i det sydlige og centrale Sverige, de såkaldte lavlandsruter, som Skåneleden, Sörmlandsleden og Östgötaleden. Af de svenskere, der har gået de sidste tre år, har 26% gjort det på lavlandsruter og 30% i de svenske fjelde.


Fakta om Den Svenske Turistforening

Hvad der begyndte som en lille akademisk forening, er i dag vokset til en af ​​landets største populære bevægelser med omkring 238.000 medlemmer. På faciliteterne og i STF’s lokale afdelinger organiseres der hvert år flere tusinde kurser og aktiviteter. Grundidéen er imidlertid den samme som for 130 år siden: At få flere mennesker til at opdage Sverige.

Vandre i Sverige

STF’s hjemmeside svenskaturistforeningen.se er et godt sted at starte, hvis du vil vandre i Sverige. Du kan bl.a. finde vandreruter eller vandreaktiviteter.

DVL arrangerer jævnligt ture i Sverige. Hold øje med vores Danmarkskort

Du kan også finde inspiration her på DVL’s hjemmeside

 

 

Emner