Guldharald

KATEGORI

Vandresti

START

Turen starter ved Hals Camping, Vejdybet, 9370 Hals.

SLUT

Samme sted.

LÆNGDE

4,7 km.

BESKRIVELSE

På turen kommer du til at opleve Hals Golfklubs golfbane, vildtreservat og udsigter ved Kattegat-kysten, Winthers Plantage med bl.a. indlandsklitter og Guldharalds Høj.
Efter at have krydset Strandvejen møder du mindestenen for grundlæggeren af Winthers Plantage (Thomas Winther) samt et meget lokalt “fortidsuhyre” kaldet Vivatar Fowl.

Efter endnu et hjørne af Winthers Plantage går turen gennem et landbrugsområde, inden du igen skal krydse Strandvejen for at slutte turen, hvor du startede.

Om Guldharald
Lidt nord for Hals by i Winthers Plantage finder man et lille stykke Danmarkshistorie. Vikingehøvdingene kæmpede om magten i Danmark og Norge, og netop her stod ifølge de norske kongesagaer et blodigt slag. Guld Harald slog Harald Gråfell ihjel. Dette blev fejret med rigelig mængder mjød, hvorpå en anden rival, Håkon Jarl indfandt sig og hængte Guld Harald i et træ. Harald blev herefter begravet i en høj i plantagen nord for Hals, Winthers Plantage. Denne høj blev senere kendt under navnet Guldharalds Høj.

Thomas Winther (1869 – 1950)
Levede som garver i Hals og anlagde Winthers Plantage. Han var en af de 1200 hedeopdyrkere, som mindes i Kongenshus Mindepark

Indkøbsmuligheder
Skal du proviantere før eller efter turen, er der flere supermarkeder i Hals – evt. kan der handles i kiosken på campingpladsen.

Stien er ikke skiltet !!!

Se og download kvalitetsstien på ViewRanger

Download stifolder hér


Tilbage til oversigten