Ledreborg

OBS, 9-1-2024: Gå ikke på denne sti, da den er meget mudret nord for parkeringpladsen.

 

KATEGORI

Vandresti

START

OBS, 9-1-2024: Gå ikke på denne sti, da den er meget mudret nord for parkeringpladsen.

P-pladsen, Herthadalen. Adresse: Slangealleen 1, 4320 Lejre. Se startstedet på et Googlekort her.

Bus 233, Stoppested Herthadalen.

Kørselsvejledning

Et 10 x 10 cm Kvalitetssti skilt på stolpe på nordsiden af P-pladsen markerer startstedet:

SLUT

Samme sted.

LÆNGDE

7 km.

BESKRIVELSE

Kvalitetsstien starter på Pladsen ved Sagnlandet Lejre og fortsætter mod uret i en stor bue rundt om golfbanen. I den sydlige del af kvalitetsstien passerer man Ledreborg slot. Til sidst går man forbi talerstolen i Herthadalen. Undervejs kommer man gennem smukke bakkede landskaber.

Herthadalen var måske hellig skov i før-kristen tid. Thietmar af Merseburg besøgte landet og skrev omkring år 1000: ‘Der er i de egne en lokalitet ved navn Lejre, beliggende i det område, som kaldes Sjælland. Der mødes de alle hvert 9. år i januar måned og ofrer 99 mennesker, heste, hunde og haner (i mangel på falke). De tror, det udsoner forbrydelser mod de underjordiske.’
En oldgermansk frugtbarhedgudinde kaldtes af latintalende skribenter for Nerthus. Nogle mener, det er samme ord som ’Herthus’, og at dalen her har navn efter gudinden. Den nordiske mytologis ord for denne gudinde var ’Njord’. Mon der blev foretaget sådanne ofringer her til hende? Den smalle, mørke dal kan have haft stor tiltrækning på folk med naturreligion, men vi ved det ikke.

Tusind år efter vikingerne holdtes der grundlovsmøder i Herthadalen, det var fra 1852 og mange år frem. På festpladsen foran talerstolen kunne flere tusinde mennesker være samlede til møderne. En lille tavle på stedet fortæller om det. Talerstolen er bygget af granitblokke og står endnu på skråningen. Den er for nylig blevet restaureret. Kvalitetsstien fører dig lige forbi.

Ledreborg Slot har en lang spændende historie og det moderne Ledreborg har mange aktiviteter, som trækker stort publikum hvert år. Parken, som er smukt restaureret, er i sæsonen åben mod entré fra Amalienborgporten for enden af Ledreborg Allé. Ledreborgs ejere har som andre godsejere gennem tiden præget hele egnen med mange aktiviteter. Naturen og landskabet har store natur- og kulturhistoriske værdier og byder på mange gode oplevelser.

SVÆRHEDSGRAD

Let.

OBS: Den første del af stien kan være temmelig mudret om vinteren og i foråret. Så du bør have solidt fodtøj på. 

AFMÆRKNING

Kvalitetsstien er ikke skiltet, hvorfor den kun kan følges via et downloadet spor, eller fra en stifolder. Begge links findes nederst på siden.

Startstedet er markeret med et 10*10 cm kvalitetssti-skilt på stolpe på nordsiden af P-pladsen.

SPISESTEDER

Restaurant Fasaneriet, Skottehusvej 12, 4320 Lejre.

Restaurant Herthadalen, Slangealleen 1, 4320 Lejre.

LINKS

Du kan downloade og printe en stifolder med kort – klik her.

Du kan se og downloade ruten i Outdooractive:

Se andre vandreruter i området, bl.a. anbefalede ruter fra Lejre Museum.


Tilbage til oversigten