Mols Bjerge stien – Bjergetapen
KATEGORI
Vandresti
START
P-pladsen ved Molsvej 139, Femmøller, 8300 Ebeltoft. (Se startstedet på et Googlekort)
SLUT
Samme sted
LÆNGDE
19,9 km
SVÆRHEDSGRAD
Middel til hård, området er med mange bakker. Stien er ikke egnet for gangbesværede eller kørsel med barnevogn.
BESKRIVELSE
Bjergetapen er en del af den 60 km. lange Mols Bjerge Sti og turen går gennem et af Nationalpark Mols Bjerges mest markante dødislandskaber.
Oplev isens stoppested
Dødislandskabet Mols Bjerge lægger ryg til MOLS BJERGE-STIEN. De danske mini-bjerge står op i 137 m.o.h. imellem Ebeltoft og Kalø Vig. Disse vige er skabt af gletsjere, som for ca. 18.000 år siden skød op fra syd og med mægtig kraft borede sig ind i landet. Mols Bjerge blev klemt op mellem istungerne – og da isen efter 3.-4.000 år var helt væk, lå et magisk landskab tilbage. De markante lavninger er dødishuller, der er skabt af store isblokke, der brækkede af gletsjerne og blev trykket ned i jorden, hvor de lå og smeltede over flere tusinde år. De store sten fra fjerne egne er også vidnesbyrd om isens besøg.
Fortidens mennesker
Mols Bjerge er præget af mennesker gennem årtusinder. Første synlige spor er stendysserne, der er stenalderens begravelsespladser. MOLS BJERGE-STIEN går bl.a. forbi Porskær Stenhus, der er Danmarks største stendysse fra bondestenalderen ca. 3.300 år f.Kr. Højt i landskabet står desuden statelige bronzealderhøje fra 1.700-500 f.Kr. – bl.a. ikoniske Trehøje 127 m.o.h. Langt senere opstod nøjsomme landsbyer og udflyttergårde i det tørre landskab, men omkring år 1900 opgav mennesket at leve af landbrug i bjergene. Toggerbo blev en forladt landsby – indbyggerne bor her i dag alene på grund af naturen.
Tys, køerne er på arbejde
Hvis det ikke var for græssende kreaturer, ville mange af Mols Bjerges sjældne dyr og planter have svært ved at klare sig – og på sigt ville bjergene springe i skov. Derfor går der køer, heste og får i store folde, som MOLS BJERGE-STIEN går igennem. Naturplejedyrene passer f.eks. på den sjældne Opret Kobjælde, der med sine klokkeformede violette blomster står på tørre overdrev, hvor sollys trænger helt ned til jorden. I de senere år har kreaturerne fået hjælp af Naturstyrelsen, der har fældet en del nåletræsplantager, der har stået her de sidste knap 100 år.
Tag en afstikker til Skovbjerg
Urskov. Ikke helt, men tæt på. En afstikker til Skovbjerg bringer dig tilbage i fortidens skove. Skovbjerg har aldrig været opdyrket, så her står gammel egeskov udviklet på oprindeligt egekrat. I dag er det naturskov til gavn for hulrugende fugle, insekter og svampe. På toppen står en mindesten over A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal. Den velhavende skibsrederfamilie solgte i 1971 Skovbjerg Jorder til staten. Herved undgik Skovbjerg at blive bebygget. I dag er store dele af Mols Bjerge ejet af staten og fredede. Længde: ca. 1 km / ca. ½ time
Pitstop i bjergene
Du kan gøre holdt og spise medbragt mad ved et af de mange borde-/bænkesæt. Toiletter og primitive overnatningssteder er markeret på kortet. Tæt på MOLS BJERGE-STIEN (ca. 100 meter) ligger desuden Tremosegård, der er et dødishul med vand i bunden – og som er oplagt til frokost i det grønne i læ for vejr og vind. Her lå engang udflyttergården ”Suder-hullet”, der senere fik navnet Tremosegård. Det var en udflyttergård fra den nærliggende forladte landsby, Toggerbo. Tremosegård har plads til mange mennesker. Flere borde-bænkesæt. Primitivt toilet. Shelter. Bålplads. Adgang til drikkevand.
Om Nationalpark Mols Bjerge
Dronning Margrethe klippede 29. august 2009 båndet til Nationalpark Mols Bjerge foran 3.000 mennesker. Hermed fik Danmark sin anden nationalpark, hvis særkende er det markante istidslandskab, hvor mennesket har levet i årtusinder. Nationalparken emmer af kulturhistorie, og her er en så varieret natur, at området byder på en stor del af de danske naturtyper og desuden noget af Danmarks mest sjældne natur, f.eks. i Mols Bjerge. Nationalparken er 180 km2 stor. Det er et yndet udflugtsmål med rum for opdagelsesrejser, der er af det stof, der gør oplevelsen mindeværdig.
AFMÆRKNING
Hele Mols Bjerge Stien er afmærket på pæle med grønne skilte med pilmarkering og navnet Mols Bjerge Stien. De enkelte etaper af stien kan følges med en smartphone og enten appen Outdooractive med det downloadede spor, link til sporet finder du herunder, eller med Naturpark Mols Bjerges app, hvor stierne også findes. Ved start er der opsat et kort over området og stierne og der hænger også en kortkasse med kort over området og stierne.
På kortet er stien tegnet ind med hvide prikker og du kan kontrollere hvor på ruten du er, ved at aflæse numrene på hegnslågerne. Numrene er indtegnet på kortet. Hvis du vil gå den halve rute (10 km), kan du dreje af ved genvejsskiltet og benytte Tremosevej til at halvere turen.
SPISESTEDER
Nærmeste købmand: Dagli’Brugsen Vrinners
LINKS
Se information om Mols Bjerge Stien – Klik her.
Du finde Naturpark Mols Bjerge appen via denne side – Klik her.
Du kan se og downloade kvalitetsstien på Outdooractive: