Brug din smartphone som GPS

Der findes en række apps til smartphones, som kan bruges til at opmåle og tegne din vandretur og senere følge det samme spor. App’en udnytter telefonens indbyggede GPS til bestemmelse af din position

Outdooractive  (tidligere Viewranger)
er en af de førende apps til måling & navigation og giver dig mulighed for at opmåle og tegne dit spor og efterfølgende følge det. Kan bruges online og offline. Appen bruger som udgangspunkt online-kortet  ‘OpenStreetMap’, som er gratis. Der kan vælges mellem andre gratis online-kort. Outdooractive anbefales af Dansk Vandrelaug, som med mellemrum arrangerer kurser i brug af appen. Outdooractive fås til Android og iPhone.


Topo GPS
Topo GPS bygger også på Geodatastyrelsens 1:25.000 Danmarkskort. Topo GPS har ikke så mange funktioner som Viewranger; men er kortet er til gengæld væsentligt billigere: kr. 30,- Der er de allermest nødvendige funktioner: Måling og optegning af tilbagelagt strækning, forbrugt tid, hastighed og gennemsnitshastighed samt aktuel position.  Man bestemmer selv, hvor store udsnit af landet, man vil have liggende offline på telefonen, og det er let at tilføje og slette kortfelter. Der findes (august 2016) geodætiske kort til de skandinaviske lande, Holland, New Zealand, Frankrig, Belgien, Storbrittanien samt 4 tyske delstater. Og flere forventes at komme til. Priserne varierer for de forskellige lande: kr. 30,- for hver af de skandinaviske lande samt Holland og New Zealand., kr. 60,- for hver af de tyske delstater. De øvrige lande køber man i mindre kortfelter á kr. 7 ,- hvilket bliver relativt dyrt. Herudover findes et OpenStreetMap-kort til hele verden for kr. 31,- Findes til iPhone og Android.


Danmark Topo Maps
Med Danmark Topo Maps får man et virkelig stort udvalg af korttyper, bl.a. Geodatastyrelsens 1:25.000, 1:50.000, historiske kort og Ortofotos (luftfoto). Og hele udvalget fra OpenStreetMap. Der er ikke så mange funktioner, som i Viewranger, men de nødvendigste er der. Skærmbilledet er enkelt og overskuelig, menuen er lettilgængelig og intuitiv. Eksportfunktionen, hvor man kan gemme som gpx-fil er let og direkte at tilgå. Det er ligetil at skifte mellem forskellige kort. I gratisfunktionen kan man kun se kortene on-line og der er et smalt reklamefelt nederst på skærmen. Man kan kun gemme 3 spor i gratisfunktionen, vil man gemme flere, må man først eksportere til gpx og efterfølgende slette sporet. I betalingsversionen (Pro Version) er der mulighed for at gemme (cache) kortudsnit og bruge off-line. Man kan gemme de spor man har brug for, konvertere til ruter og følge ruter. Der er 2 betalingsmodeller: Årsabonnement for kr. 37,-, eller engangsbetaling på kr. 79,- Programmet findes kun til Android.


OsmAnd
Giver dig mulighed for at opmåle og tegne dit spor og efterfølgende følge det. Appen bruger som udgangspunkt kortet ‘OpenStreetMap’, som er gratis. Det downloades og fungerer offline. Appen er gratis med brug af op til 6 kortudsnit (Danmark er ét kortudsnit). Har man brug for mere giver den fulde version afgang til kort fra hele verden for ca. kr. 50,-. Dine ruter og spor kan konverteres til GPX-filer, som kan udveksles med andre GPS-programmer. OsmAnd kan også bruges som navigationsudstyr i bil, på cykel eller gående i byen. OsmAnd er oprindeligt udviklet til Android, men findes som noget nyt også til iPhone.


Endomondo
Endomondo er måske den populæreste løbe- og sports-app. Og som en af de få findes den også til Windows Phone. Endomondo bruger Google-maps som kortbaggrund. App’en kan som de andre opmåle og tegne dine ruter, som kan deles med andre Endomondobrugere. Mod betaling (abonnement) kan man slippe for reklamer og få en del flere funktioner med. Endomondo findes til Android, iPhone og Windows Phone.


MapMyWalk
MapMyWalk minder i opbygning og funktion en del om Endomondo, men er målrettet vandrere/gående. Den har bl.a. en funktion, hvor du kan registrere om du spiser og drikker nok på din vandretur. MapMyWalk bruger OpenStreetMap som kortbaggrund. Der er også et forum til deling af spor og ruter, men der er endnu ikke rigtigt noget i Danmark. Den findes til iPhone og Android.


GPSies
GPSies er et fil-delingssystem. Man opretter en profil på computeren og kan uploade sine egne GPX-filer og enten lade dem være private eller offentlige. Man har adgang til andres offentlige filer, som kan søges via et kort eller med søgeord. Tjenesten indeholder en meget stor database med spor, også i Danmark. Der findes apps til Android og iPhone, hvor man kan bruge de samme funktioner som på PC’en, men også tracke og uploade spor direkte.


Andre vandrerelaterede apps:

Hærvejen
App’en HÆRVEJEN henvender sig til dig der er på vandre- eller cykeltur på Hærvejen. App’en indeholder detaljerede kort over Hærvejsruterne, som kan gemmes på telefonen, så man kan finde vej uden at skulle bekymre sig om dårlig netforbindelse. Hvis GPS’en er tændt vises hvor på kortet du er. I app’en kan man se spisesteder, overnatning, indkøbsmuligheder og attraktioner mm. langs Hærvejen. App’en fortæller også historier om Hærvejens natur og historie. Vær opmærksom på, at kortene fylder rigtig meget i telefonens interne lager og ikke fungerer hvis de flyttes til et eksternt hukommelseskort; hent evt. kun de strækninger, du skal bruge. App’en findes til Android og iPhone.


Vandreture
Med Vandreture kan du finde vandreture overalt i danmark. Med Vandreture får du: Vist ruter på kort, rutevejledning på ruten, over 700 ruter i hele Danmark, beskrivelse af de enkelte ruter, mulighed for at finde ruter der er tæt på. App’en findes kun til iPhone og koster ca. kr. 8,-


Shelter
Med app’en Shelter kan du finde vej til alle de sheltere og primitive teltpladser, som er indberettet til Naturstyrelsen. De fleste steder er forsynet med en kort beskrivelse og evt. en vejledning i, hvordan det findes. Små piktogrammer viser stedets faciliteter. Ved at tappe på kortet kan man få vist GPS-kordinater.samt din aktuelle afstand til stedet. App’en er gratis og findes til iPhone og Android.


112 – Danmarks officielle 112-app
Brug app’en 112 i nødsituationer. App’en ringer op til alarmcentralen 112 og sender samtidig koordinaterne for, hvor du befinder dig (kræver at GPS’en er slået til). Appen findes til iPhone, Android og Windows Phone og er gratis