Vores område

Jægersborg Dyrehave

Dyrehaven er en del af den oprindelig urskov som oprindeligt dækkede Nordsjælland og det samlede areal udgør ca. 1.100 ha.

For mere end 300 år siden indførte Christian d. 5. i 1670 den franske parforcejagt. Den særlige jagtform krævede store skovarealer, og her passede Jægersborg Dyrehave perfekt, og for jagtens skyld blev området nøje planlagt med et system af lige nummererede veje, som skar hinanden som stjerner. Skovlandskabet blev bevidst planlagt som udtryk for den enevældige konges guddommelig storhed og magt.

Jagtvejene er kommet på UNESCOs prestigefyldte liste over verdensarv. Læs evt. mere om parforcejagten her: De kongelige jagtveje er blevet verdensarv – Gentofte Kommune og her: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (slks.dk)

På kortet herunder ses de seværdigheder i Dyrehaven som Naturstyrelsen anbefaler, fx Skovfogedegen (8), Englænderegen (10) og Ulvedalsegen (11) – læs mere her: Seværdigheder i Dyrehaven (naturstyrelsen.dk)

 

Året rundt i Dyrehaven 

I Dyrehaven har vi børnefamilieture og motionsture.

I slutningen af maj står Hvidtjørnesletten ved Springforbi i blomst, det er en tradition at tage på picnic første lørdag i juni klædt i hvidt til Hvidtjørnesletten.

I slutningen af september har vi kronhjorteture i brunsttiden for krondyrene, hvor hannerne (hjortene) udkæmper drabelige kampe, hvor de stærkeste fordriver de svage og lokker hunnerne (hinderne) til. De største og stærkeste hjorte mødes til kamp på en brunstplads sydvest for Eremitageslottet, hvor hunnerne – dåerne – udvælger deres mager. Vi nyder dramaet på afstand!

Vandrernes Dag og Geologiens Dage i september har vi ofte vandreture i Dyrehaven.

I oktober har vi haft vandreture til Eremitagesletten, når Drageflyvere samles i efterårsferien ved Eremitageslottet for at sætte drager op. I 2023 er det 40. gang dragerne flyver på himlen over Eremitagesletten! Dagen blev startet af Københavns Dragecenter og Ekstra Bladet.

I december har vi en juletradition, hvor vi går gennem Dyrehaven til Raadvads Julemarked.

Dyrehaven er også meget velegnet til Stillevandringer og Skovbadning eller Shinrin-yoku – den japanske vej til et bedre helbred. I bogen Ind i skoven. Skovbadets kunst og videnskab skriver forfatteren Dr. Qing Li følgende om skovbadning: “Først finder du et sted…  Nøglen til at lukke op for skovens kraft ligger i dine fem sanser. Luk naturen ind gennem dine ører, øjne, næse, mund, hænder og fødder. Gå ind under de store egetræer og dyrk skovbadning! Det modvirker stress og bringer os ned i tempo…

Det sker i Dyrehaven

Første søndag i oktober afvikles det traditionsrige Eremitageløb med over 21.000 deltagere. Læs mere om Eremitageløb

Første søndag i november fyldes Dyrehaven af prægtige heste og ryttere i røde jakker og hvide bukser, når den årlige Hubertusjagt finder sted. Læs mere på hubertusjagt.dk.