Stockholm
18.-22. juli 2024
DVL Gentofte tilbyder for tredje år i træk en vandreferie i Stockholm – Nordens Venedig – hvor vi besøger nogle af byens perler. Vi vandrer på Mariaberget på Söder, til Bellman-museet på Långholmen, på Djurgården, på Kungsholmen og i det centrale Stockholm og sejler til Birka, hvor vi skal opleve livet som viking. Vi slutter turen af med en smuk vandretur langs Mälaren.
Stockholm er Sveriges hovedstad og er samtidig den største by i landet. Der bor omkring 980.000 i Stockholm kommune og 2.4 millioner i hovedstadsområdet (2021). Byen breder sig over 14 øer i det område, hvor søen Mälaren flyder ud i Østersøen. Øst for byen er der en række af øer – kendt som Stockholms skærgård.
Der har været bosættelser i området siden stenalderen. Stockholm blev grundlagt som by i år 1252 af den svenske statsmand Birger Jarl. I århundreder var Stockholm endvidere hovedstad for Finland, der tidligere var en del af Sverige.
Stockholm er det kulturelle, mediemæssige, politiske og økonomiske centrum i Sverige. Stockholm Len står alene for over en tredjedel af Sveriges BNP og er endvidere en af de 10 rigeste europæiske regioner målt i BNP pr. indbygger. Byen er bl.a. kendt for de årlige ceremonier i forbindelse med uddelingen af Nobelpriser, der foregår i Stockholm Konserthus og Stockholms Stadshus. Stockholms metro er fra 1950 og er kendt for dens dekorationer af stationerne – verdens længste kunstgalleri.
Sagt og skrevet om Stockholm:
“Stockholm er en af de smukkeste storbyer i verden, og landskabeligt på højde med Sydney og Rio de Janeiro. Naturen er til stede midt i den, hvor vandet, klipperne og skovene vidner om dens fødsel af havet, for hvad der synes et øjeblik siden. Men for at trænge naturen lidt til side har der igennem tiden været taget probate midler i brug. Stockholm har fået sit navn fra de sylespidse tømmerstokke, militæret lavede brystværn af rundt om Stadsholmen i middelalderen. Det er en by bygget til forsvar og uantastet magt. Og den er bygget af sten på klipper. Masser af sten, brudt i Stenhamra vest for byen, hvor et helt lille samfund levede af at hugge blokke ud af urfjeldet, for at de kunne stable mure i vejret inden i Stockholm. Stockholm er også en by bygget i en helt anden skala og soliditet end eksempelvis København. Stockholm er storhed, og møder man byen på de rigtige dage, er den generøs og af uomtvisteligt format…..”
Henrik Wivel i “Stockholm, Stockholm”
Transport til Stockholm:
Udrejse den 18.7.24
Vi rejser sammen med hurtigtog fra København H til Stockholm C. Det er desværre ikke muligt at tage et direkte tog fra og til København H, vi skal skifte en enkelt gang på Malmö C.
Vi mødes under uret på hovedbanegården kl. ca. 7.15 på afrejsedagen.
Afg. København H til Stockholm den 18 juli kl. 7.44 med Öresundståg 1028 fra spor 7 eller alternativt afg. 7.59 fra Copenhagen Airport.
Afg. Malmö kl. 9.07 med tåg 530 med ankomst kl. 13.34
Hjemrejse den 22.7.24
Afg. Stockholm C til København H den 22 juli kl. 15.21, ankomst kl. 19.52 til Malmö C.
Afg. Malmö C til Köpenhamn kl. 20.05 fra spor 1, ankomst 20.45 til Köpenhamn H.
Der kan købes mad og drikkevarer i togets Bistro.
Logi:
Indkvartering på Långholmen, Långholmsmuren 20, 117 33 Stockholm
Hotellet er et tidligere fængsel, som nu består af moderne værelser med privat dusch & WC. Håndklæder, sengetøj, rengøring og morgenmad er inkluderet i prisen.
Hotellet ligger på en ø i et smukt naturområde og er samtidig meget centralt placeret i Stockholm.
T-stationen Hornstull ligger 10-15 minutters gang fra hotellet.
Der er mulighed for at bade fra Långholmens klippbad, så husk badetøjet! Der er kiosk, udendørsbruser og toiletter ved strandbadet.
Læs mere om bademuligheder i Stockholm her: Hitta badplats – Stockholms stad
Dag 1 – torsdag den 18.7.24:
Efter ankomsten til Stockholm Centralstation går vi til Tunnelbanan, hvor vi tager tog til Hornstull station. Derfra går vi til vores logi på Långholmen og indkvarterer os på hotellet.
Herefter går vi på opdagelse i den charmerende og historiske bydel Söder. Vi starter med at gå til Stockholms højeste punkt: Skinnarviksberget, hvorfra der er smuk udsigt over byen. Derefter går vi via Mariaberget og Monteliusvägen, gennem dele af det litterære Stockholm, hvor vi nyder den fantastiske udsigt ind over Kungsholmen, Skeppsholmen, Djurgården og Gamla Stan.
Vi skal gå i de svenske nationalskjalde, Carl Michael Bellman, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube og Ulf Lundells, fodspor. Digteren Bellman blev født i den gustavianske æra i 1740 på Södermalm og voksede op på Bellmansgatan, som vi går forbi på dagens tur. Vi nyder udsigten fra Fjällgatan og kikker på de mange velbevarede træhuse fra 1700-tallet, inden vi går retur via Söder Mälarstrand til Långholmen, hvor de friske måske kan nå en dukkert.
Dem, der ønsker at spise aftensmad sammen, spiser på restaurant Hermans i Hälsans Hus, der ligger på vores rute på Fjällgatan. Der findes alternativer på Folkungagatan hvor der er adskillige restauranter.
Dag 2 – fredag den 19.7.24
Rundt på Djurgården
Tur til Djurgården. Vi kører med sporvogn til Djurgården og vandrer til Rosendahl Slot videre til Blokhusudden og til Waldemarsudden, hvor vi kan gøre holdt på den charmerende udendørscafé Ektorpet. Senere besøger vi Vikingemuseet for at lære lidt om livet på vikingernes tid.
Vi sejler derefter til Skeppsholmen, hvor dem der vil, spiser på Torpedoverkstan for egen regning.
Herefter går vi til Moderna Museet, hvor der er gratis entré om fredagen fra kl. 18-20, og her kikker vi på de spektakulære udstillinger om moderne kunst og arkitektur.
Dag 3 – lørdag den 20.7.24
I dag udforsker vi Kungsholmen, der i 1800-tallet blev kaldt for Svältholmen, fordi den husede mange fattige, og fordi dens industrier hørte til de mest belastede og hårdeste. Kungsholmen er ligesom Gamla stan blevet kaldt for en bydel mellem broerne, fordi en række af Stockholms hovedfærdselsårer krydser over Kungsholmen til Essingeøerne og Södermalm via Västerbron. Vi går en runde på ca. 9 km. Vi følger vandet det meste af vejen.
Vi besøger Stadshuset, der er Stockholms ikoniske vartegn og det er der, hvor den årlige Nobelpris-banket finder sted.
Herefter tager vi en rundtur på Gamla Stan og her kan vi besøge Storkyrkan – Stockholms Domkirke.
Aftensmaden indtages på Långholmens Wärdshus. Restauranten er tilknyttet vores hotel og middagen er inkluderet i rejsens pris.
Dag 4 – søndag den 21.7.24
Vi går via Västerbron til Kungsholmen og videre til Klara Mälarstrand og her tager vi på en flot sejltur med Strömma-båden til Birka, hvor vi skal gå på opdagelse i den svenske vikingetid.
Birka ligger på øen Björkö i søen Mälaren nordvest for Stockholm. Birka blev optaget på UNESCOs liste over verdens natur/kulturarv i 1993. Birka blev grundlagt omkring år 750 og var Sveriges første by. Det var i Birka, kong Bjørn modtog den frankiske missionær Ansgar i år 830 og her blev der anlagt en kirke året efter.
På Birka skal vi se en rekonstrueret vikingelandsby, besøge vikingemuseet og de arkæologiske udgravninger med en lokal guide. Vi går også rundt i de naturskønne omgivelser inden vi sejler tilbage igen. På øen er der to spisesteder, hvor vi kan få stillet vores sult og tørst:
Når vi er kommet tilbage fra Birka, bliver der måske tid til at besøge den skønne Mälarpaviljon på Kungsholmen.
Vi slutter med en rundtur i det centrale Stockholm. Vi besøger evt. Gamla Stan og Riddarholmen, hvor vi kikker på Riddarholmskyrkan og statuen af Stockholms grundlægger Birger Jarl.
“Birger jerl, þen wise man. |
Dag 5 – mandag den 22.7.24
Vi går fra Långholmen og til Hornstull, hvorfra vi tager toget til Liljeholmen og starter en pittoresk tur til Vinterviken, vi kikker på området ved Alfred Nobels gamle dynamitfabrik. Der efter vandrer vi til Café Lyran, hvor vi skal spise frokost.
Endelig tager vi toget fra Bredäng til Hornstull hvorfra vi vandrer videre til Långholmen for at hente bagagen og derefter er der afgang til Stockholm C.
Programmet er vejledende.
Turlederne forbeholder sig ret til at foretage ændringer i programmet.
Pris:
Pr. person 5200,- DKK i Dubbelcell Kompakt, 9 m²
En cell för två personer med smarta designlösningar. Sängen är 140 cm bred och 190 cm lång. Cellen har TV, dusch & WC, fällbart bord och en praktisk safetybox med eluttag samt fri WiFi.
eller
Pr. person 5400,- DKK i Enkelcell, 9 m²
Cellsynt fängslande boende: En riktig enkelcell med fräcka designlösningar med fängslande förtecken. Cellerna har TV, dusch & WC, bra arbetsytor och en praktisk safetybox med eluttag samt fri WiFi.
Prisen inkluderer tog t/r, logi på Långholmen inkl. morgenmad, sejltur til Birka, guidet rundvisning samt entré til museet på Birka, entré til Vikingemuseet i Stockholm, fælles aftensmad lørdag samt frokost mandag. SL-lokaltrafik er ikke inkluderet.
Det samlede antal km for turen er max. 65 km.
Deltagerantal: 22 personer (inkl. 2 turledere)
Tilmelding fra 2. januar 2024 her.
Turen er udsolgt – vi arrangerer en ekstra tur fra den 6.-9. september 2024.
DVL har en udvidet ansvarsforsikring til brug for uforudsete hændelser på vandreferier, som DVL selv arrangerer:
”Dansk ret skal regulere ethvert krav, der rejses overfor virksomheden og søgsmålet skal anlægges ved dansk domstol eller ved voldgift i Danmark”.
Du bør tilmelde dig Danskerlisten og hente app’en Rejseklar, når du er i udlandet – for din sikkerheds skyld. Det tager kun 2 minutter!
https://um.dk/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/danskerliste_um-rejseklar-app
Vores gule sygesikringskort gælder kun inden for Danmarks grænser. Husk dit blå sygesikringsbevis.
Turledere:
Vibeke Bjerregaard og Erik Olsen, Gentofte DVL
Evt. spørgsmål rettes til gentofte.dvl@gmail.com
Links:
Fotosamling fra Stockholm – Facebookgruppen Stockholm
SL – vejledning til køb af billet – Stockholms Länstrafik
SMHI – Se dagens vejrudsigt her
Toa Sverige – hypermoderne toiletter i Stockholm