Tur til Stockholm

 

Stockholm, 13. – 17. juli 2023

 

Ture til

Södermalm, Gl. Stan,  Riddarholmen, Haga, Norra Djurgården, Södra Djurgården og en sejltur til Värmdö.

Tilmeldingen starter 15. februar 2023.

Stockholm er Sveriges hovedstad og er samtidig den største by i landet, der bor omkring 980.000 i Stockholm kommune med 1.6 millioner i det urbane storområde ved Stockholm og 2.4 millioner i metropolområdet. Byen breder sig over 14 øer i det område hvor søen Mälaren flyder ud i Østersøen. Øst for byen er der en række af øer der kendes som Stockholms Skærgård.

Der har været bosættelser i området siden stenalderen. Stockholm blev grundlagt som by i år 1252 af den svenske statsmand Birger Jarl. I århundreder var Stockholm endvidere hovedstad for Finland der var del af Sverige.

Stockholm er det kulturelle, mediemæssige, politiske og økonomiske centrum i Sverige. Stockholm Len står alene for over en tredjedel af Sverige BNP og er endvidere en af de 10 rigeste europæiske regioner målt i BNP pr. indbygger. Byen er kendt for at huse de årlige ceremonier i forbindelse med uddelingen af Nobelpris der foregår i Stockholm Konserthus og Stockholms Stadshus. Byen huser universiteter som Karolinska Instituttet, Handelshögskolan Stockholm, Kungliga Tekniska Högskolan samt Stockholm Universitet.

Vasa Museum i Stockholm er det mest besøgte ikke-kunstmuseum i Skandinavien. Stockholms metro åbnede i 1950 og er kendt for dens dekorationer af dens stationer, tunnelbanan er blevet kaldt verdens længste kunstgalleri.

Stockholm er sæde for den svenske regering og dens ministerier, samt Højesteret, Riksdagen og de officielle residenser forbundet med det svenske kongedømme og deres statsminister. Regeringen har til huse i bygningen Rosenbad på Norrmalm.


Stockholm ligger fantastisk smukt i Skærgården. Foto fra pixabay

 


 

 

18.-22. august 2022

En 5-dags tur til Stockholm – Nordens Venedig – hvor vi besøger byens perler: Djurgården, Gamla Stan, Drottningholm, Söder og Långholmen.

Vi vandrer på Mariaberget på Söder, til Bellman-museet på Långholmen, på Skansen på Djurgården og i det centrale Stockholm, sejler til Drottningholm, og går Lonely Planet’s No 1 Literary Walk og slutter med en pittoreske kulturmil langs stranden.

 

Transport:

18.8.22:

SJ har meddelt os at X2000 toget kører fra Malmø – dvs. vi mødes under uret kl. 7.30 og tager toget 7.47 til Sverige, hvor vi altså skal skifte tog i Malmø:

Afg.  7.47 København H – ank. Malmø 8.26 – afg. Malmø 9.04 – ank. Stockholm 13.34

Hej! Vi vill uppmärksamma dig på att ditt tåg 530 2022-08-18, (TGR3575O) kommer att avgå från Malmö C. Reser du från Danmark hänvisar vi dig till Öresundståg som avgår regelbundet från Köbenhavn H och CPH Airport till Malmö C. Din SJ-biljett är giltig på Öresundståg till Malmö C. Platsbrist kan uppstå då det är många som reser. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner byta i Malmö C till ditt tåg 530 som avgår kl. 09:04. Information gällande om/avbokning finns på sj.se/trafikinfo. Hälsningar SJ

Please note there are changes for your train 530 2022-08-18, kindly visit sj.se/en/traffic-info.

(Afg. København H kl. 8.19 – ank. 13.34 – vi mødes under uret senest kl. 8.00)

22.8.22:

Afg. Stockholm C kl. 16.12 – ank. 21.25

 

Der kan købes mad i togets Bistro på turen!

 

Logi:

Indkvartering på Långholmen, Långholmsmuren 20, 117 33 Stockholm: www.langholmen.se

Hotel med værelser med privat dusch & WC, håndklæder, sengetøj, rengøring og morgenmad.

T-Hornstull ligger 10-15 minutters gang fra Långholmen.

På Långholmen kan du bade ved Långholmsbadet, så husk badetøjet!

 

Dag 1 – torsdag den 18.8.22:

Efter ankomsten med snabb-tåg X2000 går vi via Stockholm C til Tunnelbanan, hvor vi tager tog til Hornstull og derfra går vi til vores logi på Långholmen.
Vi indkvarterer os i det tidligere fængsel Kronohäktet i vores flotte renoverede celler.

På Söder går vi i Sveriges nationalskjald Carl Michael Bellmans fodspor, han blev født i 1740 på Södermalm og voksede op på Bellmansgatan. Vi går ud og spiser – måske hos Hermans i Hälsans Hus, der ligger på Fjällgatan. Denne gade kaldes Stockholms balkon og byder på smuk udsigt og velbevarede træhuse fra 1700-tallet. Herfra kan vi se Gamla Stan, museumsøen Skeppsholmen, og øen Djurgården, et af de mest besøgte turistmål i Stockholm.

Vi går retur gennem dele af det litterære Stockholm via Monteliusvägen og Mariaberget, hvor vi nyder den fantastiske udsigt fra Söder ind over Kungsholmen og Gamla Stan, og videre til Mälar Strand og til Långholmen, hvor vi går på opdagelse på en aftenrundtur og finder et lille Bellman-museum.

Turlængde: ca. 11 km

 

Dag 2 – fredag den 19.8.22:

Sejltur til Djurgårdenhttps://www.djurgardensfarjetrafik.se/ – og besøg på Skansen – www.skansen.se

Vi transporterer os til Djurgårdsfärjan og vandrer til Skansen, der er et heldagsbesøg værd!

Vi kører med sporvogn til Sergels Torg og vi går via Drottningsgatan, Rigsdagen og Kongeslottet til Gamla Stan, hvor vi evt. spiser aftensmad.
Vi tager tunnelbanan fra Slussen og hjem.

Rundt på Djurgården og Skansen og i det centrale Stockholm ca. 9 km.

 

Dag 3 – lørdag den 20.8.22:

Vi går via broen fra Långholmen og til Kungsholmen, og videre til Stadshuset.

Herefter går vi til Klara Mälarstrand og tager Strömma-båd til Lovön, Drottningholm.

Drottningholm slot er kongefamiliens permanente bolig og er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, det er Sveriges bedst bevarede slot fra 1600-tallet.
Vi sejler retur efter ca. 2 timer. Kulturarvskortet giver 50% rabat på entré til Drottningholm Slott og Kina Slott.

Turlængde: Ca. 6 km

Aftensmaden indtages på Långholmen.

 


Photo credit: Agence les Conteurs

Vi går en aftenvandretur i Stig Larssons litterære univers på Söder: ”Lonely Planet’s No 1 Literary Walk in the World! Follow in the footsteps of Mikael Blomkvist and Lisbeth Salander — The Girl with the Dragon Tattoo.” Vi starter turen på på Bellmansgatan 1, hovedpersonen Mikael Blomqvists hjem, og vi går gennem nøgleplaceringer i bøgerne; barer, caféer og selvfølgelig forbi Lisbeth Salanders lejlighed. Evt. slutter vi med en øl på Kvarnen, Tjärhovsgatan 4, T – Medborgarplatsen eller kaffe på Mellqvists Kaffebar, er en hyggelig café på Södermalm kendt for sin fremragende kaffe og fantastiske atmosfære, der også er kendt for at være Stieg Larssons virkelige tilholdssted og er fremtrædende i Millenium-bøgerne.

Turlængde: Ca. 6 – 9 km


Dag 4 – søndag den 21.8.22:

Vi sejler eller tager sporvogn til en dag på Djurgården der har attraktioner i “världsklass och här finns Skandinaviens mest besökta museer. Vasamuseet och Skansen är störst med tillsammans nära nog 3 miljoner besökare årligen. Prins Eugens Waldemarsudde och Tekniska museet har tilldelats utmärkelsen ”Årets museum”. Vasamuseet och Skansen har valts till stockholmarnas favoritmuseum och Junibacken till det mest barnvänliga museet”. Der er også mulighed for at besøge et museum på Djurgården (ABBA, VASA, Junibacken eller?) efter eget valg. Kulturarvskortet giver 50% rabat på entré til fx Junibacken og Nordiska Museet.

Turlængde: Ca. 14-15 km


Dag 5 – mandag den 22.8.22:

Vi går fra Långholmen og til Hornstull, hvor fra vi tager toget til Liljeholmen og starter den pittoreske kulturmil langs stranden.

På turen kommer vi forbi hyggelige koloihavehuse, resterne af Alfred Nobels fabrikker, Bellmanskilden som er kendt fra “Vila vid denna källa”, (Bellmans 82. epistel) og Café Lyran, der er opført i Schweizerstil i 1867. Her er “en magnifik utsikt över Mälaren”. Vi spiser frokost på Café Lyran. Fra Skärholmen, Vårbergs T-bana, tager vi toget til Hornstull og vi vandrer videre til Långholmen for at hente bagagen og derefter er der afgang til Stockholm C og endelig skulle vi ankomme til København H kl. 21.25.

Ret til ændringer i programmet….

 

Pris:

Ved 20 deltagere pris i DKK:

3300,- i køjesengsdobbeltrum

3600,- i comfort dobbeltrum

4500,- i enkeltrum

Dette inkluderer tog t/r, logi på Långholmen, sejltur til Drottningholm, entré til Skansen, aftensmad lørdag/søndag og frokost mandag. SL-lokaltrafik er ikke inkluderet da vi kan have individuelle behov. Da vi er tre turledere, er det muligt at gå med på ture af forskellig længde – og hjemtransporten behøver ikke nødvendigvis at foregå samlet. Det samlede antal km for turen kan nå op på ca. 60 km.

Deltagerantal: 24 personer (incl. 3 turledere)

Tilmelding fra 7. februar 2022. Informationsmøde afholdt den 10. marts fra kl. 17.00-18.00 på Kultorvet.

DVL har en udvidet ansvarsforsikring til brug for uforudsete hændelser på vandreferier, som DVL selv arrangerer:

”Dansk ret skal regulere ethvert krav, der rejses overfor virksomheden og søgsmålet skal anlægges ved dansk domstol eller ved voldgift i Danmark”.

Du bør tilmelde dig Danskerlisten og hente app’en Rejseklar, når du er i udlandet – for din sikkerheds skyld. Det tager kun 2 minutter!
Vores gule sygesikringskort gælder kun inden for Danmarks grænser. Husk dit blå sygesikringsbevis.

Evt. spørgsmål rettes til gentofte.dvl@gmail.com

 

Det blev der sagt om turen:

“Mange tak for en ualmindelig god og fint arrangeret tur til Stockholm, som fyldte krop og sind med dejlige oplevelser.”

“Tak for en pragtfuld tur”

 

Turledere:

Lotte Bjerregaard, der er dansk-svensk og har boet i Stockholm siden 1987

Vibeke Bjerregaard & Niels Ebbe Dam, Gentofte DVL

 

Yderligere information:

Stockholm-18.-22.-august-2022, PowerPoint

12.07.22/VB