Vesterhavsstien fra Hvide Sande til Nymindegab – ca. 29 km

En fantastisk naturoplevelse på en 160 km lang strækning. Sådan beskriver vi i Dansk Vandrelaug Ringkøbing-Skjern Afdeling Vesterhavsstien kort. Den følger kysten tæt, på behagelige vandrestier og hele tiden med mulighed for at gå til stranden.

Tur Hvide Sande -

Tur Hvide Sande -

Den flotteste måde at starte turen på, er ved at gå langs fjorden. Fra rundkørslen syd for slusen går vi til venstre gennem havnen Mamrelund, passerer husbåde og sheltere, finder Fjordstien og følger den ca. 2 km forbi kirkegården til surfskolen. Her går vi tværs over Søndergade og følger Karen Brands Vej. Nu er der vej/cykelsti helt til Nymindegab. De første km deler vi cykelstien igennem sommerhusområdet med bilerne.

Hvis vi vil undgå dette, kan vi gå over klitten og følge stranden sydpå de næste 4 km. Ved redningsnr. C027 geokoordinater 55.94958,8.145252 kan vi så gå øst for klitten igen. Vi møder cykelstien ved Dancamps Campingplads, bliver ført tværs igennem denne og er så på en rigtig cykelsti i en næsten uberørt klithede de næste mange km, kun afbrudt af mindre sommerhusbebyggelser. Der er 3 campingpladser på strækningen: hvidesandecamping.dk, dancamps.dk og bjerregaardcamping.dk . Den sidste ligger på fjordsiden.

Det er en oplevelse at gå ude på så store sletter og klitter med den sparsomme bevoksning som er naturlig for området. Selve stien er belagt med stenmel og behagelig at gå på. De få steder, hvor den går igennem bebyggelser, deler man grusvejen med biler. Stien er godt afmærket. Før vi når Nymindegab, passerer vi en strækning på ca. 1.5 km, hvor hjemmeværnet har skydeterræn. Det er godt indhegnet og afmærket med skiltning. Nogle hejste, røde balloner fortæller, når der er skydning. Men der skydes mod vest, så det er ufarligt at færdes på stien. Til gengæld er der så farligt på stranden. Det er altså under alle omstændigheder bedst at blive på cykelstien.

Det er også her, at det er mest interessant. Vi kan ane Tipperne mod øst og den sydligste del af Ringkøbing Fjord dukker frem. Det gule Nymindegab Kro & Badehotel kan ses i det fjerne. Vi passerer et par fiskesøer og går på en dæmning det sidste stykke mod Nymindegab. Her går vi over resterne af “gabet”, altså udløbet fra Ringkøbing fjord. Fra midten af det 17. århundrede til 1845 vandrede udløbet fra 10 km nord for Nymindegab til Houstrup Strand i syd. Årsagen til denne vandring var sandflugt og til tider stormflod. Man prøvede i tidens løb at sikre en forbindelse mellem fjord og hav. Det lykkedes for alvor i 1931 med slusen i Hvide Sande. Nu ligger det gamle gab som indsøer og enge. Et dejligt naturområde.

Kort tid efter vi er gået igennem en tunnel, når vi  Nymindegab Familie Camping på Lyngtoften.

Af Marie Andersen, korrektur Nelly Thomsen

Her følger næste del af vandreturen – Nymindegab til Henne Strand, ca. 10 km.

Du kan læse om den 160 km lange vesterhavssti i sin helhed her.


Gode råd

Googlemaps.dk kan være god at støtte sig til. De fleste steder kan man ane stierne, når man zoomer tilstrækkeligt ind. Som støttepunkter har vi flere steder sat geokoordinater og redningsnr. ind.

Desuden er ruten tegnet op på Viewranger også under navnet Vesterhavsstien.

Vi har i det følgende oplyst campingpladser og vandrehjem. Desuden kan man søge på bedandbreakfastguide.dk og airbnb.dk for overnatning.