Vesterhavsstien fra Søndervig til Hvide Sande – ca. 18 km

En fantastisk naturoplevelse på en 160 km lang strækning. Sådan beskriver vi i Dansk Vandrelaug Ringkøbing-Skjern Afdeling Vesterhavsstien kort. Den følger kysten tæt, på behagelige vandrestier og hele tiden med mulighed for at gå til stranden.

Klitterne fra Søndervig til Hvide Sande

Klitterne Fra Søndervig til Hvide Sande Foto Marie Andersen

På næste etape fra Søndervig til Lyngvig Fyr kan vi vælge at gå ad cykelstien. Cykelruten starter  på Nordsøvej bag ved supermarkedet. Den er jævn og nem at gå på, veksler mellem asfalt og grus, men er ret trafikeret også med biler, idet den går igennem sommerhusområder. Vejen/cykelstien er ca. 8 km og godt afmærket.

Vil vi hellere gå i klitlandskab på små stier, er der den mulighed at forlade Nordsøvej lidt syd for Søndervig ved Plantagevej og følge den 400 m vestpå.

Der hvor Plantagevej drejer skarpt mod øst igen findes en sti, som går stik syd. Herfra kan man gå ad trampestier næsten helt til Lyngvig Fyr. Det går igen lidt i zikzak. Man kan altid få et overblik, når man runder en klittop. Det, som trampestierne kræver af ekstra energi, får vi igen ved udsigten over både hav, klitheder og fjord. Holder vi mest mod syd rammes Lyngvig Fyr til sidst. Den sidste km kan vi gå ad cykelstien, som her går så vestlig, at den nærmest er svær at undgå. Ved Nørre Lyngvig, redningsnr. C066 geokoordinater 56.050764,8.09889, er det muligt at komme op i fyret og få et overblik over området. Ikke langt fra fyret ligger lyngvigcamping.dk.

Fra Lyngvig fyr er det en god ide at følge cykelstien (her uden biltrafik) i klitlandskabet 3 km mod syd, indtil man rammer parcelhuse og Geflevej. Følg Geflevej øst på til Parallelvej, følg den mod syd 1 lille km og drej derefter mod øst til Ringkøbing Fjord. På stien langs fjorden kan man se Anker Fjord Hospice, surferaktiviteter, kabelpark og livet omkring fjordhavnen Tyskerhavnen, indtil man når slusen ved Hvide Sande.

Allerede nord for slusen findes indkøbsmuligheder, turistinformation og museet Fiskeriets Hus og danhostel-hvidesande.dk på Numitvej 5. Udsigtspunktet Troldbjerg lige ved rundkørslen er en bestigning værd. Vi har her et fantastisk udsyn over hav, fjord, strand og by. Byen har slusen, et godt handelsliv, en interessant havn, skibsværft og flere gode spisesteder.

Af Marie Andersen, korrektur Nelly Thomsen

Her følger næste del af vandreturen – Hvide Sande til Nymindegab, ca. 29 km.

Du kan læse om den 160 km lange vesterhavssti i sin helhed her.

Foto Marie Andersen

Gode råd

Googlemaps.dk kan være god at støtte sig til. De fleste steder kan man ane stierne, når man zoomer tilstrækkeligt ind. Som støttepunkter har vi flere steder sat geokoordinater og redningsnr. ind.

Desuden er ruten tegnet op på Viewranger også under navnet Vesterhavsstien.

Vi har i det følgende oplyst campingpladser og vandrehjem. Desuden kan man søge på bedandbreakfastguide.dk og airbnb.dk for overnatning.