København i julehumør
På kryds og tværs gennem den gamle by i smalle gader så vi mange gamle huse og gik langs havnen, hvor vi fra Skuespilhuset kunne se over vandet på alle de mange nye byggerier.
Turen udgik fra den smukke gamle Østerport station og gik videre gennem det ældgamle Nyboder. Se her mere om vores spændende bytur med fortælling om mange både gamle og nye huse.
Rigtig glædelig jul og godt nytår til alle
Christian d. IV havde mange ideer og med de mange ansatte i flåden var der brug for flere boliger. Lis fortalte, at de første huse blev bygget i 1631 på et område uden for byen, som kongen havde købt. Det blev døbt Nyboder til forskel fra det gamle: Skipperboderne. Oprindeligt var husene hvide med røde skodder, men det blev i 1860’erne ved hjælp af jernvitriol ændret til den “nyboder-gule” som er den farve vi alle kender.
Der var tale om lejligheder på 40 kvadratmeter, med fælles køkken for 2 familier og lokum – ikke så dårligt på den tid.
Se her nogle af de mange forskellige stræder, som som udgør området Nyboder.
Et karakteristisk gadehjørne
Nyboder blev fredet i 1944 og er i dag også beboet, med fortrinsret for ansatte i søværn, hæren og flyvevåbnet.
Videre gik turen forbi Sankt Pauls Kirke, der blev bygget i 1867 på et forfaldent område uden for byen. På grund af gudstjeneste kunne vi desværre ikke komme ind i kirken, og måtte nøjes med at studere det utroligt smukke murværk.
Turen fortsatte ad mindre gader til Frederiksstaden, hvor vi så Marmorkirken – en pryd for København, men hvor det på grund af lang kø desværre heller ikke var muligt at komme ind. Ole fortalte, at Kong Frederik d. V påbegyndte kirken i 1749 og at den længe stod som ruin, idet riget fattedes penge. Men i 1870’erne købte Tietgen ruinen og endelig i 1894 stod kirken færdig.
Der var mange mennesker i byen også på Amalienborg slotsplads, men vi nød det gode vejr, mens Ole fortalte om de fire palæer og deres brug. Herefter gik vi gennem Amaliehaven til Skuespilhuset, hvor vi nød varmen og vores frokost indenfor i deres cafe.
Således opfriskede fortsatte turen til Nyhavn med masser af mennesker, men vi kom alle sikkert gennem folkelivet og var inde i en baggård fra 1756, der var fint istandsat.
Videre gik turen over Kongens Nytorv med boder, skøjteløb og masser af mennesker og det smukt pyntede Hotel d’Angleterre.
Vi troede det havde været muligt at få et glimt af resterne af det brændte Børsen, men det var fuldstændig skjult af indpakning, så videre gik vi ind i Slotsgården til ridebanen, hvor vi nøjedes med at kikke ind.
Således opmuntret nåede vi ad smalle stræder med mange parkerede biler frem til Nytorv med Retsbygningen og fortsatte under “sukkenes bro”.
Under “sukkenes bro”
Efter de mange indtryk sluttede turen i den rolige gård i Vartov, hvor vi takkede Ole og Lis for en tur, der gav inspiration til at komme igen og besøge nogle af de steder, som vi havde set og hørt om i dag.