Vi tager Skåne, Halland og Blekinge tilbage….
Vi er begyndt at drage noget oftere til Skåne, Halland og Blekinge ....
Vi begyndte at drage noget oftere til Skåne, Halland og Blekinge i efteråret 2023 hvor vi indledte et samarbejde med den skånske vandreforening GångGång.
En sensommerdag i 2023 stod vi af toget i Lund for at vandre en kirkevandring i anledningen af Domkirkens 900 års jubilæum. Vi blev til vores store overraskelse modtage af to danskere, der havde boet i Lund igennem et langs liv. Det var Marianne og Ole, der havde fundet vores tur på nettet og de spurgte om de måtte vandre med os. Det blev starten på et samarbejde med svenske GångGång.
Nu tager vi hvert år gratis med på nogle af GångGångs ture – og de besøger os og går gratis med på et par af vores vandreture. Programmet bliver offentliggjort i vores turdatabase og på Facebooksiden GångGång og på vores Facebookside Dansk Vandrelaug Gentofte-Lyngby. Svenskerne har en meget kort deadline og offentliggør først det helt endelige program cirka en uge før turen afholdes.
Siden 2023 har vi været med til deres juleafslutning, der finder sted på en restaurant ved Kungsmarken i omegnen af Lund, det er en god tradition at mødes til vandring i og omkring Lund og deltage i en fælles julefrokost med GångGång. I februar var vi i Lomma med GångGång og i december har vi julefrokosten med svenskerne, derudover er der 4-5 ture på programmet.
Her under har vi samlet information om nogle af DVL Gentoftes tidligere ture til Sverige til eventuelt senere genbrug.
Kullen
Vi vandrer på kvalitetsvandrevejen Kullaleden. Området er et naturreservat.
Vi starter i Mølle og vandrer til Kullens fyr. Derfra går vi videre mod Arild og krydser gennem skoven tilbage til Mølle.
Kullen – et storslået naturreservat
Kullen, ca. 35 km nord for Helsingborg, er et af Sveriges mest storslåede naturreservater. Det er et otte km langt bjerg, der tilbyder næsten alt, du kan ønske dig af naturoplevelser.
Naturen på Kullen er meget varieret med klippekyst, bøgeskove, lynghede, store engområder og småsøer. Her yngler omkring 90 forskellige fuglearter og mange hjorte. Fra det højeste punkt Håkull, 187 meter over havet, har man en flot udsigt over landskabet. Kullens kyst er Sveriges mest besøgte dykkersted og et af Sveriges få marinereservater.
Kullen er det mest besøgte naturreservat i Sverige. Omkring 300.000 besøgende passerer hvert år hovedindgangen ved Mölle. Ude på spidsen ved fyret ligger en stor P-plads, mens der er flere mindre P-pladser rundt om på halvøen.
Fyret
Ude på spidsen, 78,5 meter over havet, står Kullens fyr fra år 1900. Det er Skandinaviens kraftigste fyr i et af verdens mest trafikerede farvande. Fyret, hvis lys kan ses på 50 kilometers afstand, har åbent for besøgende i sommermånederne.
Naturum med udstilling om Kullens geologi, flora og fauna
Ved siden af fyret ligger en udstillingsbygning (kaldet Naturum) med udstillinger om Kullens geologi, planter, dyr og kulturhistorie. Fra naturums veranda er der skøn udsigt over havet.
Skrænter, grotter og klipper
Kysten er domineret af stejle skrænter og imponerende klipper, der rejser sig op af vandet, flere steder med 50-70 meter næsten lodrette vægge. Gennem årtusinder har havet skabt en række grotter i bjerget. Den mest kendte er Kullamannens port, gennem hvilken man kan ro ind i bjerget. Kullamannen var i den lokale folketro et overnaturligt væsen, som holdt til på og i bjerget og som skubbede uforsigtige vandrere ned fra klipperne. Lidt syd for fyret er der trapper ned til Silvergrottan og Lahibiagrottan.
Vandrestier
Der går to hovedstier fra fyret til den lille by Arild ca. 11 km nede ad østkysten. Den røde sti er relativt let. Den følger den vestlige del af Kullen forbi den charmerende by Mölle, inden den skråer ind over Kullen til Arild (på østkysten). Mölle er mest kendt for sit frigjorte badeliv omkring år 1900, hvor mænd og kvinder strømmede til byen fra bl.a. Berlin og København for her at kunne gå i vandet sammen.
Den blå sti er mere krævende og følger østsiden af bjerget fra fyret til Arild i et kuperet terræn. Ruten er markeret med orange mærker og / eller skiltet “SL5”. Fra fyret til Arild er der 11,4 km, og du kommer bl.a. forbi den kendte drivtømmerkonstruktion Nimis. Du kan også indlede turen i Arild (parkering ved havnen) og vandre i retning af fyret. Ruten er en del af Öresundsleden og kaldes “Skåneleden SL5”, da det er en del af Skåneleden.
Fra Mölle kan man vandre ad sydkysten ud til fyret og tilbage til Mölle ad nordkysten, en tur på ni km, se Vandreruten Mölle – Kullens fyr – Mölle. Turen er velegnet for familier med børn fra 10 år, der er i god fysisk form.
Caféen i Ransvik
Ransvik på vestkysten emmer af historie: Det var her, velstillede mænd og kvinder rejste til omkring år 1900 for at bade fra klipperne og lod sig fotografere sammen iført badetøj. Flere af de gamle billeder kan ses på den hyggelige café i Ransvik.
Området er populært blandt dykkere. Ud for caféen findes en lille mole, hvor det er nemt at komme i vandet, og havbunden skråner hurtigt, så man når ned på 15-20 meters dybde med sten, klipper og en rig vegetation.
Kilde: www.sydsverige.dk
Hallands Väderö
Øens fyr blev opført i 1884, efter at fem skibe var forlist
ved Hallands Väderö under en storm. Foto: Susanne Nilsson
Sejltur fra Torekov til Väderöen. Vi går rundture i mindre grupper. Nogle strækninger er igennem terræn med klippeblokke så godt vandrefodtøj anbefales.
Øen er naturreservat
Øen Hallands Väderö, tre km ud for den skånske fiskerby Torekov, består af gnejsklipper og er en udløber af Hallandsåsen. Med sine ca. tre kvadratkilometer er Hallands Väderö den tredje største ø i Skåne. Øen har været naturreservat siden 1958 og byder på dejlige naturoplevelser.
Sveriges største sælkoloni
På vestsiden af Hallands Väderö lever flere hundrede spættede sæler i en af Sveriges største sælkolonier, og hvis man er heldig, kan man se sælerne på klipperne. Siden sælen blev fredet i 1960erne, er kolonien vokset støt.
Bøgeskov med stor artsrigdom
Det indre af Hallands Väderö er domineret af en gammel bøgeskov, som siges af være den ældste i Sverige og en af de sidste rester af Europas oprindelige bøgeskove. Træerne her er forskellige og mindre forædlede, end man ser i en traditionel bøgeskov. De bliver ikke fældet, og døde træer får lov at ligge og rådne til gavn for dyr og planter.
Kilde: www.sydsverige.dk
Den svenske klippeø i Kattegat lokker med sæler, fugle, klipper, strandenge, trampestier og spændende natur. Sejltur fra den lille fiskerby Torekov til Sandhamn – ca. 30 min. Vi går forskellige rundture i mindre grupper. Nogle strækninger er igennem terræn med klippeblokke så godt vandrefodtøj anbefales. Egner sig godt som familietur med børn.
Söderåsen
Skäraåen. Foto: skane.com © sydpol.com
Söderåsen i efterårsfarver
Vi satser på at skoven har de flotteste efterårsfarver til denne spændende tur på Söderåsen, der er vores nærmeste fjeldområde i Sverige.
Vi starter ved Rallate med søjlebasalt og fortsætter til Skäralid med naturcenteret. Derfra går vi videre til Kopparhatten og følger senere Dejebäcken til Skorstensdalen m.m.
Turen slutter ved Klåverøds vandrehjem, hvor der serveres kaffe / the og kage.
Turen er temmelig kuperet med flotte udsigter, søer og idylliske vandløb – så du skal være godt gående med gode vandrestøvler.
Husk billedlegitimation i tilfælde af grænsekontrol.
Tur: 14 km
Söderåsen – Nordeuropas største naturskov
Få timer fra København venter Söderåsens Nationalpark, der er Nordeuropas største naturskov. Her kan man gå på geologisk skattejagt med børnene, vandre rundt om den sagnomspundne ’Odins sø’, udforske en af de mange vandreruter, der går gennem klippelandskaber og grønne bøgeskove eller bare pakke madkurven ud og nyde naturen i fred og ro.
Söderåsens Nationalpark ligger ca. 30 km øst for Helsingborg og består af 1625 hektar stort skov- og klippelandskab med et rigt dyre- og planteliv. Nationalparken udgør kun en lille del af den over 20 km lange og 5-10 km brede Söderåsen, som er en høj klippeformation dannet for over 70 mio. år siden.
Vandrestier i nationalparken
Fra nationalparkens hovedindgang ved Skäralid kan du vælge mellem flere markerede vandrestier fra 900 meter (handicapvenlig) til den 7,2 km lange Liakroksrundan som går app på åsen. Der er også andre stier og ruter som kan kombineres til længere ture.
En af stierne går langs Skär-ån ind i en dyb sprækkedal med høje skrænter på begge sider. Efter ca. to km og en stigning på 90 meter når du Kopparhatten, hvorfra der er smuk udsigt over det skånske landskab. Du kan også nå Kopparhatten ad en snoet bilvej, som udgår fra P-pladsen ved hovedindgangen.
Tur til Mörrumsån, Karlshamn och Vägga
Mörrumsån
Mörrumsån har besøg af lystfiskere fra hele verden, men vi skal ikke fange nogen af verdens største havørreder eller laks, vi skal blot ud på en smuk ca. 3 kms vandring langs ån.
Foto: VisitKarlshamn
“Laxaleden är en ca 30 km lång vandringsled som följer Mörrumsåns brusande framfart genom ett stycke vacker Blekingenatur, från åkerlandskap till skogsbygd. Den går mellan den gamla staden Elleholm i söder och Hovmansbygd i norr. Vid Åkeholm ansluter den till Blekingeleden. Längs leden finns informationstavlor som upplyser om den historia och kultur som under tidens gång format livet längs detta fiskrika och kraftfulla vattendrag. I byn Mörrum, vid Mörrums Kronolaxfiske, kan man promenera längs ån, fika och äta en god bit mat och lyssna till den brusande och mäktiga ån.”
Koordinater: N 56°11’30” E 14°44’55
www.visitblekinge.se/vandring-langs-laxaleden
Karlshamn, Strandpromenaden
Karl Oscar og Kristina – utvandrarmonumentet i Karlshamn
Foto: VisitKarlshamn
På vores vandring fra Karlshamn til Vägga og retur kommer vi forbi Karlshamns gamle kvarterer – og så skal vi opleve Karlshamns største perle: Strandpromenaden!
“Strandpromenaden är en härlig vandringsled utmed havet i centrala Karlshamn. Den är cirka 2 km lång och startar vid utvandrarmonumentet av Karl Oskar & Kristina i Näsviken. Vandringsleden går ända ut till Vägga fiskehamn, där det finns rökeri, fiskrestaurang, café och camping under sommartid. Utefter promenaden finns flera trevliga grillplatser och fina utsiktsplatser att njuta av. Längs vägen passerar man Café Villa Utsikten (endast öppet sommarhalvåret, men mycket fin utsiktsplats året om), padelbanor, Väggabadenavt, Karlshamns Kallbadhus och Saltsjöbaden (fin byggnad).”
3 + 9 km
En af Hallands absolutte vandreperler er Prins Bertils Stig.
Vandreruten på 18 kilometer er kystnær og går fra det centrale Halmstad og rundt langs kysten mod Tylösand, og ender i det grønne Möllegård.
www.destinationhalmstad.se
Kort over området: Prins Bertils stig
Sofiero
Vi mødes ved Færgeterminalens billetsalg i Helsingør og sejler til Helsingborg. Derefter starter en vandring på Landborgspromenaden til Sofiero. Efter et par timers ophold vandrer vi tilbage til færgelejet langs med vandet.
Se priser for færge og entré til Sofiero her:
Priser & biljetter – (sofiero.se)
Priser – Se hvad din billettype koster | ØRESUNDSLINJEN (oresundslinjen.dk)
Turen er på ca. 13 – 14 km
Tur til Karlskrona
Vi kører fra København H til Karlskrona med Öresundståg og vandrer rundt i et af UNESCOs verdensarvs områder i Sverige: Den gamle maritime bastion – flådestationsbyen Karlskrona.
Dag 1
Vi overnatter på det nyrenoverede vandrehjem Kronohäktet, der er et tidligere fængsel.
Vi tjekker ind ca. 11.30 og derefter vandrer vi på Stumholmen og spiser evt. frokost på Marinemuseet (Der kræves ikke entré til museet for at spise frokost der). Herefter vandrer vi til Blekinge Museum og Grevagården, som vi også skal kikke lidt på, inden vores “øhop” til Björkholmen, Brändaholmen, Ekholmen, Stakholmen, Saltö og Dragsö og retur til Trossö og Stumholmen. Turen er på ca. 12 km.
Dag 2
Vi sejler ud til øen Aspö kl. 9.30 og vi vandrer rundt ved Kastellet og kikker på pitoreske småhavne og små gallerier. Kl. 14.00 sejler vi retur til Trossö, og vi ankommer ca. 14.30 til Stumholmen. Turen er på ca. 10-11 km.
Alternativt kan vi vandre på Wämoleden til hembygdsparken, det er en tur af samme længde.
Pris:
Togtransport + hotelophold = ca 850 DKK
Transport:
Øresundstog: København H – Karlskrona – København H
Afg. 7.47 – ank. 11.12 Karlskrona
Afg. ca 16.47 – ank. 20.09 København
Logi:
Overnatning på Kronohäktet
Der er håndklæder og sengetøj inkluderet og der er fælles bad & toilet.
Morgenmaden sørger Gentofte afdelingen selv for.
Marinemuseet i Karlskrona – www.marinmuseum.se
Pr. 1. januar 2023 har Sveriges nye regering ændret reglerne for betaling på de svenske museer, dvs. at der ikke længere er fri entré på alle dage på Marinemuseet. Der er kun fri entré om onsdagen. Entré: 100 SEK
På Blekinge Museum og Grevagården er der gratis entré.
Se mere på www.visitkarlskrona.se
Vi har indtaget de gode vandrestier i Skåne, Halland og Blekinge!