Kløverstivandring i Kolding. Foto Jytte Stycke

Vores område

Her i DVL Kolding befinder vi os lige midt i et hav af spændende vandremuligheder mod øst og vest, syd og nord.

Omkring selve Kolding by er der mange muligheder for markerede vandreruter: Birkemusruten i Hylkedalen, Drejens Naturstier og Hulskov, Marielundsskoven, Svanemosen, Troldhedestien, Kløverstierne og mange flere. Og så anbefaler vi ture omkring Lillebælt

Danmarks største naturpark

I 2018 blev Naturpark Lillebælt indviet, og Kolding-, Fredericia- og Middelfart Kommune er en del af den ca. 370 km2 park.  Den strækker sig fra Trelde Næs nord for Fredericia til Hejlsminde syd for Kolding. Naturparken består af helt unikke hav- og fjordområder, derfor er naturen repræsenteret både på land og over og under vandet. Det har givet os muligheder med ekstra fokus på kystområder i de berørte områder, f.eks. Stenderuphalvøen, kystområderne langs Lillebælt op til fæstningsbyen Fredericia og hele Trelde Næs-området. På den anden side af Lillebælt er der f.eks. Hindsgavl halvøen og den forholdsvis nye Lillebæltssti på Fynssiden.

Stenderupskovene

På Stenderup-halvøen, som er en del af Naturpark Lillebælt, ligger Stenderupskovene. Den smukke kyststrækning ud mod Lillebælt gør det til noget helt særligt at besøge Stenderupskovene. Skovene har siden 1500-tallet været ejet af Kronen, de er en rest af et stort skovbælte tværs over Jylland. I dag findes der 500 år gamle egetræer i skoven.

I Stenderupskovene er der i dag fri teltning, mange markerede vandreruter og 2 kvalitetsstier. Den ene er Løveroddestien. Der er flere muligheder for at parkere i skoven.

Skamlingsbanken

Ved foden af Stenderup-halvøen ligger Skamlingsbanken, som altid har været et populært udflugtsmål. Det er et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder. Skamlingsbanken er Sydjyllands højeste punkt på 113 m. Der er netop åbnet et helt nyt oplevelsescenter bygget ind i landskabet og med en meget smuk udsigt. Området er helt unikt med fantastiske udsigter fra de mange markerede vandreruter, der fører jer over bakkekammen eller ned gennem slugter og skov indtil man for enden står med fødderne i Lillebælt.

Christiansfeld

I det sydlige Danmark har vi tre meget forskellige kulturarvsteder. Det ene ligger lidt syd for Kolding, nemlig UNESCO-byen Christiansfeld. Her kan man opleve brødremenighedens unikke bygningskultur i en by, der langtfra er et museum, men en livlig og spændende by. Brødremenigheden var langt forud for sin tid i forhold til håndværk, byplanlægning, undervisning, social omsorg, ligestilling og ligeværd. Der er i dag rig mulighed for at gå på opdagelse i den arkitektonisk spændende by. På en meget smuk vandretur ud af byen findes det fredede anlæg Christinero, der blev anlagt af kammerherreinde Christina Fridericia von Holstein. Anlægget er et yndet sted til en vandre- eller cykeltur.

Fredericia

Fra syd bevæger vi os mod nord til fæstningsbyen Fredericia, som absolut er et besøg værd. Byen er ligeledes en del af Naturpark Lillebælt. Byen summer af historie, og der er rige oplevelser i naturen omkring byen. Der er også her masser af muligheder for vandreture på Fredericia Vold, hvor man kan tilbagelægge en del kilometer til fods. Der er flere muligheder for vandreture i Hannerup og Fuglsang Skov, Erritsø Mose, Snoghøjgårdparken, Skærbæk Strandpark og Hagenør.

Trelde Næs

Trelde Næs er det nordligste område, som er en del af Naturpark Lillebælt. Det er desuden en del af Danmarks Naturkanon, som indeholder landets 15 bedste naturperler. Udover en helt unik natur er næsset også hjemsted for en spændende kulturhistorie, sjældne arter af flora og fauna, f.eks. stor gøgeurt, der kun vokser få steder i Danmark. Der findes en stor parkeringsplads på Trelde Næsvej 290, som er et fint udgangspunkt for de mange vandrestier.