Vores område

Dansk Vandrelaug, Roskilde Afdeling dækker kommunerne Greve, Køge, Lejre, Roskilde og Solrød. Men vi går også ture uden for vores eget område. Under “Vandreture” kan du se vores brede palet af aktuelle ture. Beskrivelsen nedenfor er tænkt som en appetitvækker til vores ture, men også som inspiration, hvis du skulle have lyst til at gå en tur i området selv. Der er forsøgt linket til andre hjemmesider om stederne, i det omfang det har været muligt.

Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalpark Skjoldungernes Land ligger i vores område. Og vi har naturligvis flere ture, der udgår fra eller i Nationalparken. Skjoldungestien, der går gennem det historiske landskab fra Roskilde til Hvalsø, er kun en af de mange smukke stier, vi kan bryste os af her i Roskildeområdet. Turen mellem Roskilde og Hvalsø er i sin fulde længde ca. 30 km – men heldigvis ligger Lejre Station sådan ca. midtvejs, så turen kan også gøres kortere.

Fjordstien er en 275 km lang vandre- og cykelsti, som går hele vejen rundt langs Roskilde Fjord. Stien er godt afmærket og flere steder kommer man tæt på kysten, hvor man  kan nyde de smukke omgivelser omkring Fjorden. Et af de mange smukke steder på den lange rute, er Salvadparken, hvor du finder bl.a. shelters og naturlegepladser.

Boserup og Bistrup Skovene

Lige uden for Roskilde ligger Boserup Skov, med rige muligheder for vandring og andet friluftsliv. Fra Kattinge Vig, langs Boserup Skov, kan man se over til Bognæs. Men, også Bistrup Skovene ses ofte på vores turliste, og her finder du bl.a. Gyldenløveshøj, som er Sjællands næsthøjeste punkt. Vær dog opmærksom på, at dele af skoven her er privatskov og derfor kan have adgangsbegrænsning.

I Lejre ligger Ledreborg Slot og rundt om slottet finder du en sti, som af Dansk Vandrelaug er blevet certificeret som kvalitetssti. Læs mere og se kort over stien her.

Mellem Lejre og Roskilde ligger Himmelsøen og Lynghøjsøerne. Hvad med at gå på jagt efter kæmpetrolden Runde Rie?

Området omkring Køge

Køge Å-stien er i alt på 22 km, hvis du skulle få lyst til at gå den hele rute. Men kan mindre også gøre det, kan du finde dele af stien på flere af vores tilbagevendende ture i Køgeområdet. På disse ture finder vi også af og til Solgårdsparken ved Strøby Egede.

Hedebostien er 23 km lang sti, som går fra Roskilde Fjord til Trylleskoven ved Solrød Strand. Undervejs kommer du bl.a. forbi Hedeland, Tune Skov, Karlstrup Kalkgrav og til sidst frem til Trylleskoven i Solrød. Stien har formidlingsskilte undervejs, og du kan downloade en app med kort og oplysninger om ruten.

Nordsjællandsruten

Nordsjællandsruten, som er en del af Fjernvandrervej E6, slår også et sving omkring Roskilde – hele vejen fra Helsingør til Roskilde nærmere betegnet. Her kan du læse dig til en beskrivelse af seværdighederne på stykket fra Stenløse til Roskilde, som er skrevet af DVL Nordsjællands afdeling.

Området omkring Jyllinge

Omkring Jyllinge finder vi Gulddysseskoven, som har sit navn efter en her liggende langdysse fra stenalderen. Og ikke langt herfra finder vi Gundsømagle Sø, som er et yndet udflugtsmål for især fugleelskere. Den nyindviede Kildemosesti ved St. Valby findes også på vores turliste.

På vejen fra Jyllinge mod Roskilde ligger Himmelevskoven, som er en helt ung skov, men hvor der findes fine stier, mulighed for naturfitness, havtorn og en helt særlig orkidé biblomst, som ligner en bi så meget, at selv bierne tager fejl!

Kløverstier

Kløverstiruterne, som er cykel- og gangstier, udlagt i et samarbejde mellem bl.a. Friluftsrådet og kommuner i hele landet,  har vi hele 3 af i vores område. Hedehusene, Ishøj, Hårlev, Rødvig og Solrød. Hvert år i april afholdes en Kløverstidag, og der vil være arrangementer i hele landet i den forbindelse.

Pilgrimsrute, kirker og klostre

Og sidst, men ikke mindst: Gudernes stræde er endnu en mulighed for at komme ud i det smukke landskab omkring Roskilde. Og når nu vi er ved det med guderne, finder vi i området også Kirkerup Kirke fra 1100-tallet med dens mange kalkmalerier samt selvfølgelig den smukke Roskilde Domkirke, hvor der i fortovet foran kirken er indstøbt en brosten med en muslingeskal. Pilgrimsruten i Danmark går nemlig forbi kirken. Den danske klosterrute finder også vejen forbi Roskilde – for slet ikke at tale om de gamle nordiske guder, kong Skjold og alle historierne som knytter sig til det gamle Lejre.

God tur

– hvis du kaster dig ud i det på egen hånd – og ellers skal du være hjerteligt velkommen på en af vores mange populære ture, hvor du kan være sikker på at høre gode historier om bl.a. de ovennævnte områder.