At vandre i det bornholmske landskab

Bornholm er et unikt stykke Danmark, som rummer stort set alle Danmarks forskellige landskabstyper på et areal på blot 588 km2. Overalt på øen er der gode stier og veje at vandre på, samt natur der kan begejstre.

Paradisbakkerne. Foto: Henning Madsen

Vil du vandre øen rundt har du omkring 120 km kyststi at gå på i et til tider klippefyldt og lidt udfordrende terræn. Til gengæld bliver du konstant belønnet med de smukkeste kystscenerier og små pittoreske fiskerlejer. Nogle steder kan du gå i timevis helt alene, andre steder vil der være et rend af isspisende turister og glade vandrere som dig selv. Her på kyststien er pauser naturlige, for den enestående natur opfordrer til fordybelse. Flere steder langs kysten er der små gratis shelters at overnatte i efter først til mølle princippet.

Overalt på øen er der højt til loftet, og vil du hellere vandre i skovens dybe stille ro, kan du vandre tværs over øen fra Nordlandet til Østlandet uden at komme ud af skoven ret længe og ret ofte. Hvis du starter i Slotslyngen og vandrer videre mod Rutsker højlyng, Rø plantage, Almindingen og Paradisbakkerne, har du næsten en halv ø at boltre dig og dine vandrestøvler i. Også i skovene findes der hist og her gratis shelters til overnatning, og i Rø plantage er der desuden fri teltning efter Naturstyrelsens gældende regler på området.

/Conny Ogareck

Se de mange Shelters her