De Underjordiske

På Bornholm kan du være heldig på dine vandreture at møde nogle af Bornholms eget folk, de Underjordiske. Du skal helst være søndagsbarn for at møde dem, men for nogle går det også uden.

DVL Bornholm

Langhøj ved Vasegård Foto: Henning Madsen

De Underjordiske er små overnaturlige væsner på omkring to alens højde, som igennem tiderne har stået stærkt i den bornholmske befolkning. De bor derude i de gamle høje og de stenfyldte landskaber. Man har fortalt om de Underjordiske fra generation til generation, for man troede jo på dem. Hvem kunne det da ellers være, der hjalp med at få kornet i hus, når det var svært, eller drillede med at løsne alle dyrene i stalden, når bonden var drilsk? Nogle af øens indfødte tror på dem endnu.

Hvis du på din vandrevej møder et lille væsen med gråt tøj og en rød pikkelhue på, så hils pænt på ham. Har han brug for din hjælp, så hjælp ham, hvis du kan. Dril ikke de Underjordiske, måske vil det så senere gå dig ilde. De gamle sagn rummer mange eksempler på dette.

/Conny  Ogareck