Kulsbjerg

Kulsbjerg er en naturperle. Ingen andre steder i Sydsjælland finder man så storslået en udsigt som fra toppen af det 107 meter høje Store Kulsbjerg.
Anbefalet af turleder Karen Schmolke

Udsigt fra Store Kulsbjerg. Foto Karen Schmolke

Udsigt fra Store Kulsbjerg. Foto Karen Schmolke

Kulsbjerg er en naturperle. Ingen andre steder i Sydsjælland finder man så storslået en udsigt som fra toppen af det 107 meter høje Store Kulsbjerg. Herfra kan man ikke blot se ud over store dele af Sjælland, men også se dele af Falster og Møn. Området er militært øvelsesområde med adgang for offentligheden på private ture, når der ikke er øvelse. Man må færdes til fods på faste veje og stier samt tydelige kørespor. Man frarådes at færdes på græsarealerne, hvor der kan ligge tabte effekter fra øvelsesaktivitet.

Der er dejligt på Kulsbjerg på alle tider af året. Området er et overdrevs landskab med spredte søer og vandhuller og mindre skovpartier, hvor Kulsbjergene er det mest markante. Området har udviklet sig siden militæret i 1970 overtog området. Her har de levende hegn bredt sig og markarealerne er groet til i udvikling af et naturligt plante- og dyreliv. Området danner grundlag for en stor variation, som danner et stort næsten uberørt område, hvor dyre og plantearter har mulighed for at udvikle store bestande.

I slutningen af marts blomstrer mirabelletræerne på Kulsbjerg, og det er helt fortryllende. I maj-juni dominerer de smukt blomstrende hvidtjørn det kuperede terræn, hvor også enkelte tilbageværende kulissebygninger  er med til at give Kulsbjerg sit særpræg. Blomstrende lupiner farver visse steder landskabet helt lilla. Staudelupinen bliver over en meter høj. Det er egentlig en haveplante, som har spredt sig fra dengang, der var beboelse og haver på Kulsbjerg.

I den tidlige sommer hører man nattergalen, som synger, så det er en fryd og det midt om dagen. Og man møder flokke af græssende galloway kvæg, som er ganske fredelige.

(kilde: Sydsjællands Tidende 1/6 2018)

Hvis du vil besøge Kulsbjerg Øvelsesterræn, er der indsat link til et kort over terrænet, som du kan kopiere. Der er også et link, hvor du kan se hvornår der er øvelse.

Der er flere indgange til øvelsesterrænet

  1. Hovedindgangen Kulsbjergvej, 4760 Vordingborg
  2. P-plads i Vallebo Skov ved Vallebovej 14, 4735 Mern
  3.  P-plads ved Vallebovej 22, lige vest for Sydmotorvejen

Kort Kulsbjerge

Kort over Kulsbjerg Øvelsesterræn

Oversigt over skydetider