Naturlandet Lolland – Falster

Lolland-Falster skal være kendt som en attraktiv naturperle

Fakta om projektet
  • Naturlandet Lolland-Falster er et 4-årigt projekt, som skal medvirke til at gøre Lolland-Falster kendt som den attraktive naturperle, omgivelserne berettiger til.
  • Projektet er et samarbejde mellem Lolland og Guldborgsund kommuner.
  • Støtten på 18 mio. kr. fra Nordea-fonden skal især gå til gøre områderne synlige, tilgængelige og overskuelige for gæster udefra og for de lokale.
  • Informationspunkter ved destinationerne, en webløsning og en GPS-integreret app skal hjælpe med at gøre flere bevidste om de store naturoplevelser på Lolland-Falster.
  • De tre store naturområder Nakskov Fjord, Maribosøerne og Guldborgsund kommer til at udgøre rygraden i projektet på grund af deres unikke natur og placering tæt ved de tre største byer i landsdelen.
  • Projektet kommer til at gå i dialog og etablere partnerskaber med lokale skoler og organisationer samt virksomheder.

De lokale ved godt, at de er omgivet af nogle af Danmarks smukkeste naturscenarier.

Den lange, krumme odde Albuen i Nakskov Fjord ligner til forveksling Skagens berømte gren, og langs kysten indbyder Smålandsfarvandet og Guldborgsund til kanoroning, kajak og sejlads. Ligheden med Det Sydfynske Øhav og Limfjorden er slående, men det ved de færreste uden tilknytning til Lolland og Falster.

Det skal det 4-årige projekt ‘Naturlandet Lolland-Falster’, der gennemføres af Lolland og Guldborgsund kommuner i fællesskab, nu ændre radikalt på.

Projektet løber i perioden 2016-2019 og støttes af Nordea-fonden med 18 millioner kroner. Lolland-Falster skal være kendt som den attraktive naturperle, omgivelserne berettiger til. Og det handler først og fremmest om synlighed og sammenhængskraft.

”Vi synes jo, at der er en tæt sammenhæng mellem by og land. Vi bruger Det Kongelige Teater som en del af vores kulturtilbud, og vi kunne omvendt godt tænke os, at Naturlandet Lolland-Falster bliver en del af københavnernes naturtilbud. Der er virkelig meget at se og opleve, og vi deler gerne”, siger John Brædder, der er borgmester i Guldborgsund Kommune.

Informationspunkter, webløsning og GPS-integreret app

”Vi har allerede fine forbindelser imellem naturområderne. Man kan nemt cykle ad stierne fra fuglereservatet i Hyllekrog til naturparken ved Maribosøerne, og der er et væld af ruter for alt fra ryttere til cyklister og vandrere. Vi har arbejdet målrettet på at gøre vores naturområder og det særlige herregårdslandskab tilgængeligt, og det er den indsats, vi skal bygge videre på,” fortæller Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune.

Infrastrukturen i form af veje og stier er med andre ord stort set på plads.Til gengæld lader skiltningen noget tilbage at ønske, og der er stort behov for at få spisesteder, overnatningsmuligheder og fritidsaktiviteter til at spille sammen, så det bliver nemt for gæsterne at navigere rundt mellem tilbuddene.

Fondsstøtten skal derfor gå til at gøre områderne synlige, tilgængelige og overskuelige for gæster udefra, men også for de lokale. Det skal informationspunkter ved destinationerne, en webløsning og en GPS-integreret app hjælpe til med.

Fjord, søer og sund bliver projektets rygrad

De tre store naturområder Nakskov Fjord, Maribosøerne og Guldborgsund samt en række mindre naturområder kommer til at udgøre rygraden i Naturlandet Lolland-Falster på grund af deres unikke natur og placering tæt ved de tre største byer i landsdelen.

Områderne tilbyder allerede en mængde friluftsoplevelser af høj kvalitet, som der skal bygges videre på, og de har desuden hver især en kommunal naturvejleder tilknyttet.

Projektet kommer til at gå i dialog og etablere partnerskaber med lokale skoler og organisationer samt virksomheder, der kan se en fordel i at bidrage til at skabe større sammenhæng mellem Lolland-Falsters naturområder.

Ligeledes vil der være fokus på borgerinddragelse og frivillighed samt på at etablere og udbygge netværk med andre danske såvel som nordtyske naturparker.

”Jeg har hørt, at der skulle være havørnegaranti, når man sejler med turbåden Anemonen på Maribosøerne. Det kommer mange flere til at opleve, når projektet giver Lolland-Falsters unikke naturområder den opmærksomhed, de fortjener,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.