Femte etape af Lolland-Falster Rundt

En kort beskrivelse af 5. etape afLolland-Falster Rundt.

Så kom vi i gang igen.

5. etape af Lolland-Falster Rundt blev gået søndag den 2. april i fantastisk dejligt gåvejr. 37 vandrere havde valgt at deltage i turen. Vi mødtes på parkeringspladsen ved Skandsen i Nysted, samledes i nogle af de fremmødtes biler ogkørte til Handermelle havn, hvor vi afsluttede 4. etape, og hvorfra vi skulle gå denne 5. etape. Vores turleder Peter Terman Petersen havde planlagt turen, og forberedt passende fortællinger undervejs. Vi fulgte stort set cykelruten “Paradisruten” som går ad mindre veje og stier gennem det åbne landskab og mindre skove, og ud til de små havne og anlægspladser som er langs kysten, og forbi marker med tækkerør. En enkelt markvej var lidt våd, men alle kom vist tørskoet forbi.
  Lidt vådt, men alle kom tørskoede forbi.

Høvængestenen og høvængeskovene.

På turen kom vi forbi Høvængestenen, som er den største sten på Lolland. Ifølge ét af sagnene om stenen har “de underjordiske” inden de forlod Lolland samlet al deres guld og sølv på stedet, hvorefter de henbtede stenen op fra Maribo søerne og placerede den over skatten. Et andet sagn mener at det var trolde som kastede den mod Nysted, men den kom ikke langt nok. Et tredie sagn siger at duften af nybagt brød får den til at vende sig. Geologerne mener, at den er kommet med isen fra Småland, hvilket nok er den mest sandsynlige forklaring. Stenen fylder formentlig ca. 150 kubikneter og vejer omkring 400 tons. Det gør den til Danmarks fjerdestørste sten.
Høvængestenen

Fra høvængestenen gik vi videre ned til Høvænge havn, hvor vi holdt en pause som nogle brugte som spisepause ogandre blot som drikkepause. Ved siden af havnen ligger et meget flot nybygget hus. Huset eropført på grunden af et tidligere hus, og i bindingsværk medstråtag. Meget flot og gennemført høj kvalitet. Ejer af huset og skove og landbrugsjord omkring  det er “Høvængeskovene A/S” som ejes og ledes af Erling Edlund Andersen, og som gør rigtigt meget for naturgenopretning og biodiversitet i områder hvor det giver mening.
Vi gik videre gennem skoven langs kysten, og ad mindre veje til vi var fremme ved Egholm, som i en periode var ejet af Aalholm, men som nu også ejes af Høvængeskovene.

Aalholm.

Vi gik så ad Egholmvej til Stubberup hvor vi igen holdt pause på havnen for at spise, drikke og hvile. Fra Subberup havn gik vi ad gang- og cykelstien til Aalholm hestehave, som vi rundede før vi gjorde et ophold så tæt på slottet som det var muligt. Her fortalte Peter om den gennemgribende renovering af både slottet og alle tilhørende bygninger som den nye ejer har gang i. Planen er angiveligt, at slottet og mange af de tilhørende bygninger skal udvikles til et kongrescenter og hotel, som forventes at blive et kæmpestort aktiv for Nysted og hele Lolland-Falster.
Fra Aalholm gik vi via Nysted havn tilbage til Skandsen, hvor vi var mødtes tildligere på dagen, og hvor bilerne stod og ventede på os. De som havde kørt os til Handermelle om morgenen blev nu kørt af de som biler i Nysted tilbage til deres biler.
Det var en fantastisk dejlig dag, med en god vandretur og nogle gode fortællinger.

Turen kan findes i Outdooractive her.

Eller her: