Der er styr på det, når Inger og Elly planlægger ture

Inger Carstensen og Elly West arbejder stadig sammen, selvom de er gået på pension. Nu arrangerer de ture i Esbjerg-afdelingen. Planlægning og lyst er nøgleordene, når de to turledere går i gang.

Bidde Hagen Vad går glad igennem klitterne på tur med DVL Esbjerg på Henne Strand.

Bidde Hagen Vad går glad igennem klitterne på tur med DVL Esbjerg på Henne Strand.

Inger havde knap meldt sig ind i Dansk Vandrelaug i Esbjerg, da hun blev spurgt, om hun ville lave en tur til Blåvand. Tankerne om, at det kunne hun da ikke finde ud af, og at hun jo som helt ny da ikke kunne vide, hvad de andre vandrere ønskede, myldrede rundt i hendes hoved. Men da hun havde brugt en weekend på at overveje det, begyndte hun alligevel at planlægge turen.

Inger og Elly på tur. Foto Jens Andreas Pedersen
Inger og Elly på tur. Foto Jens Andreas Pedersen

– Jeg var forfærdelig nervøs, men jeg måtte stole på, at de andre vandrere kunne lide det samme som mig. Jeg kan ikke lave noget cirka. Så jeg skulle vide nøjagtigt, hvor vi kunne spise, og hvor lang turen var. Selvom jeg kendte turen i forvejen, blev jeg nødt til at skære halvanden kilometer af, så det passede med, at vi skulle til og fra en parkeringsplads. Så jeg gik turen mange gange for at få det hele til at gå op, fortæller Inger.

– Det er vist bare din livsindstilling, at der altid skal være styr på tingene, supplerer Elly West, mens de to veninder bryder ud i fælles grin.

Turplanlægning er et puslespil

Elly meldte sig ind i Dansk Vandrelaug tre år efter Inger, hvor de to tidligere kollegaer genfandt deres makkerskab. De har begge osteoporose og havde en aftale om, at når de var gået på pension, så skulle de vandre sammen for at holde sig i gang og fortsætte venskabet. Elly havde fulgt med på sidelinjen i Ingers turplanlægning, så da hun selv kom med i foreningen, tog hun initiativ til, at de begge fik et turlederkursus. Siden da har de to veninder skabt alle turene sammen.

– Hvis jeg har kørt et sted, tænker jeg: ”gad vide, om man kan lave rundgang her.” Og så fortæller jeg Elly om det, når vi ses, siger Inger.

Det er som regel Inger, der får idéen til en ny tur, og så hjælper Elly med at planlægge. Nogle gange starter Inger med at planlægge turen med den gratis app Viewranger – andre gange begynder de to veninder blot at gå og prøve de forskellige ruter af på egen krop.
Der betyder, at de får mange vandreture sammen, så de sikrer en tur med gode oplevelser, som også lever op til længden på 8-10 kilometer, har det rette pausested på halvvejen og starter og slutter ved en parkeringsplads, som alle kan komme til.

– Jeg synes næsten, det er lige så hyggeligt at finde den rette rute og alle krinkelkrogene undervejs, som det er at gennemføre turen. Det er et sjovt puslespil at få til at gå op, siger Elly.

Familien har glæde af venindernes turviden

Næste skridt er at læse op på historien i området. Det foregår som regel ved en klassisk Google-søgning. Her deler Inger og Elly op, så de læser hver deres, inden de samler informationerne sammen.

– Der er så mange gode og spændende historier, og vi kan langt fra nå at fortælle dem alle. Det er også en balance, fordi nogle af vandrerne ikke bryder sig om for meget historie undervejs. Men vi sætter os lige så meget ind i det for vores egen skyld, siger Inger, der bliver suppleret af Elly:

– Man får sin egen horisont udvidet. Jeg tager tit min familie med på turene, og så er det jo sjovt, at jeg har en masse viden, jeg kan dele.

Esbjerg-tur til vandrerhjemmet Solfang. Foto Jens Andreas Pedersen (17)
Esbjerg-tur til vandrerhjemmet Solfang. Foto Jens Andreas Pedersen.

Danmarks ældste vandrerhjem

En af perlerne i Esbjerg-området er Danmarks i dag ældste vandrerhjem Solfang ved Henne Strand. Afdelingens formand Ingelise Sørensen opfordrede Inger og Elly til at lave en tur til vandrerhjemmet i forbindelse med Dansk Vandrelaugs 90-års fødselsdag – og det blev en stor succes. Her fik vandrerne både klitter, åbne landskaber, udsigt ud over havet, sommerhusbebyggelser, strand og Henne Mølle Å Badehotel.

Til sidst nåede de til turens hovedattraktion vandrerhjemmet Solfang, som blev opført af vinterlærerinden Agnes Sillasen i 1933 – dengang der var behov for billige overnatningssteder i Danmark til at imødekomme vandringens nye popularitet. Her sørgede en lokal, Marie Aggeboe, for en historierig fremvisning af det gamle vandrerhjem.

– Det viste sig, at Marie selv bor i det første hus, der blev bygget på Henne Strand, som er et ret unikt hus i området. Hun fortalte også, at hun har arbejdet som ung pige på badehotellet, siger Inger.

Selvom Solfang kun har en enkelt stjerne, mener de to turledere, at det har alt, hvad en vandrer har brug for. De anbefaler også andre afdelinger rundt i landet af besøge stedet, der tilbyder en autentisk bid af den danske vandrehistorie.

– Bygningen står næsten som efter vandrerhjemmet blev udvidet i 1937. Der er plads til 40 senge, og man kan enten lave mad selv i vandrerhjemmets køkken eller få det leveret. Og så er det spændende med sjove historier på væggene fra store personligheder som Otto Leisner (tv-stjerne fra DR’s monopoldage, red.), der har overnattet på stedet gennem tiden, fortæller Elly.

Inger Klit

En af de største udfordringer, når Inger og Elly skal skabe en tur, er at sikre en sværhedsgrad, som passer de fleste. Nogle kan miste motivationen, hvis de synes, det går for stærkt. Andre vil bare gerne fremad og har det bedst i kroppen, når der er tempo på.

Inger og Elly havde planlagt en del af turen i klitterne med flotte udsigter – blandt andet til Tuttes Bjerg – for at vandrerne også fik lidt toptur med i oplevelsen. Det betød mange strækninger med udfordrende sandunderlag.

– En af vores stamvandrere begyndte at kalde mig Inger Klit, fordi han syntes, at vi hele tiden skulle gå i klitter, siger Inger med et smil.

– Han blev mere og mere træt, men han klarede det, supplerer Elly, der altid er bagstopper på turene.

Klar på endnu flere ture

De to veninder går ikke kun sammen for at skabe ture til Esbjerg-afdelingen. I foråret hvor corona-pandemien blussede op, kunne Elly pludselig ikke tage af sted på de mange rejser, hun plejede med sin mand. Hverdagen i lockdown blev hurtigt triviel, og Inger og Elly brugte derfor hinanden til at sætte kulør på tilværelsen. Hver fredag tog de på ugentlig vandretur sammen enten i området, eller de kørte en tur for at udforske nye sider af Danmark til fods. En tradition, de stadig følger.

– Vores mænd laver sjov med, at når vi siger, vi kommer hjem til kaffe, så kan det næsten blive aftenkaffe, før vi er hjemme, siger Elly med et glimt i øjet.

– Det har givet inspiration til nye ture, fortæller Inger.

Selvom der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, når man planlægger en tur, så er de to turledere helt enige om i, hvorfor de har valgt at bruge en stor del af deres tid på at arrangere ture i Dansk Vandrelaug:
– Vi gør det, fordi vi synes, det er sjovt!

Af Kristine Buske

Har du lyst til at blive turleder? Vi ville elske at følge dig på dine yndlingsruter!

7 gode råd fra Elly og Inger til andre turledere

  1. Sværhedsgraden skal passe de fleste. Ruten skal ikke være alt for kuperet og hård, men stadig let udfordrende for de fleste.
  2. Pausen er vigtig. Sørg derfor for at have et sted på halvvejen, hvor I kan sætte jer med en madpakke. Find et sted med en bænk, forhøjninger, træstubbe eller en træstamme til dem, der ikke har lyst til at sidde nede på flad jord. Hav et ekstra pausested i baghånden, hvis det er muligt.
  3. Vær forberedt. En rulle med sorte affaldssække er god, når I skal sidde på vådt underlag. Det er altid godt at have plastre med, hvis der skulle ske ulykker. En ekstra flaske vand eller oplysning om, hvor der er vandposter, er godt på ekstra varme dage.
  4. Undgå for mange ture, der kræver for lang kørsel for de fleste. Det giver ofte mindre fremmøde.
  5. Varier naturoplevelsen, så der både er trampestier med tæt natur og passager med flotte udsigter og åbent landskab. Undgå ture i vådt terræn i vinterhalvåret.
  6. Brug appen ViewRanger til at planlægge selve ruten. Dansk Vandrelaug tilbyder kurser i værktøjet.
  7. Planlæg ture, som du selv synes er spændende. Dit eget engagement vil smitte af på deltagerne.