Blåvand og Oksby ved vintertide

Søndag den 1. december var vi på en oplevelsesrig tur i området omkring Blåvand og Oksby. Stik imod alle vejrudsigter med fuldstændig vindstille og kun meget lidt regn. Vi startede fra parkeringspladsen ved Blåvand Strand ad Ndr. Digevej og Grønningen bag om Hvidbjerg Camping. Campingpladsen er imponerende med traditionelle pladser og hytter – heraf et…

Nedtur fra Husbjerg Klit

Søndag den 1. december var vi på en oplevelsesrig tur i området omkring Blåvand og Oksby. Stik imod alle vejrudsigter med fuldstændig vindstille og kun meget lidt regn. Vi startede fra parkeringspladsen ved Blåvand Strand ad Ndr. Digevej og Grønningen bag om Hvidbjerg Camping.

Hvidbjerg Camping

Campingpladsen er imponerende med traditionelle pladser og hytter – heraf et helt område med hytter placeret i et vandområde. Legepladser og fritidsområder i western-stil. Videre af Mærsk Vase forbi Skt. Enders Kapel. Stedet en mindesten for et kloster som menes at have ligger her siden 800 år før Kristi fødsel og beskadiget af stormflod i 1362 og endelig fuldstændig af stormflod i 1634.

Skt. Enders Kapel

St. Enders Kapel består i dag af en lille forblæst granlund på en jordbanke, som er omkranset af et jorddige, der samtidig synliggør dette lille unikke kristne fortidsminde i det flade marskland mellem Tane Hedevej i nord og Hvidbjergdiget mod syd.

Herefter går turen gennem op og ned over bevoksede klitter i et meget smukt plantageområde til hovedvejen til Blåvand, som krydses over til Kolonnevejen – i militærterrænet – hvor vi indtager vores kaffe og brød på Husbjerg Klit (tror jeg nok, den hedder) – en forholdsvis høj klit med flot udsigt over terrænet.

Mindesten for faldne frihedskæmpere på Husbjerg Hede

Herfra videre til Mindestenen for faldne frihedskæmpere. Stedet er for mange fuldstændig ukendt. Stenen står, hvor 6 frihedskæmpere, som blev henrettet på Skæring hede (vest for Århus) og begravet af tyskerne – uden nogen fik kendskab hertil – ej heller familien.  Fundet er alene sket som følge af en tysk officers fortælling efter krigens afslutning om, at der var begravet mennesker i området. En gennemsøgning bl.a. med brug af samme metode, som bruges ved eftersøgning af personer i lavineskred – blev fundet  6 kister, der efterfølgende blev gravet op og begravet på deres hjemegn. I dag står der en smuk mindesten over de dræbte.

Tilbage hjemturen ad Nordkrogen med stop på Bjergvej til æbleskiver og gløg m.m. for at ende på udgangsstedet – parkeringspladsen på Blåvand Strand.

Tak til Inger Carstensen og Elly West for en rigtig god tur.

 

 

..