Vorsø – en fredet perle i Horsens Fjord

Da turen til Vorsø blev offentliggjort på vores nyhedsbrev tænkte jeg. Vorsø?? – hvor er det. Turbeskrivelsen var spændende og søndag den 11. august 2019 gik jeg sammen med 17 andre fra DVL Esbjerg i land på Vorsø. Øen er totalfredet og man kan kun komme til den med båd, traktor eller på gåben ved…

Vorsø - afgang fra Brigsted Strand

Da turen til Vorsø blev offentliggjort på vores nyhedsbrev tænkte jeg. Vorsø?? – hvor er det. Turbeskrivelsen var spændende og søndag den 11. august 2019 gik jeg sammen med 17 andre fra DVL Esbjerg i land på Vorsø. Øen er totalfredet og man kan kun komme til den med båd, traktor eller på gåben ved lavvande – en tur på små 800 meter.  Adgang kun efter aftale.

Øen blev i 1929 købt af zoologen Herluf Winge, der etablerede øen som et fristed for flora og fauna – længe før man begyndte at tale om naturbeskyttelse som i dag. Der var på øen tidligere nogle mindre landbrug og frugtavl,  der er afviklet. Naturen har fået lov af tage over og øens midte består i dag af en urskov med alle mulige træsorter. Ask, pil og ahorn er dog fremherskende, men der er også bøg og eg. Mellem træerne små lysningerne, hvor bregner, brændenælder, vilde hindbær og meget andet har taget over.

Øens højste punkt er kun godt 6 meter. Den er i dag hjemsted for et havørnepar, utallige fuglearter – 50 forskellige. Af større dyr rådyr, ræve og grævlinger.

Vorsø er samtidig hjemsted for forfatteren, fuglekenderen og naturvejlederen Jens Gregersen, der bor der sammen med sin hustru.

Vi havde fornøjelsen af at have Jens Gregersen som turguide på vor rundtur på øen. Vi blev ført gennem de gamle skove af små næsten usynlige stier. Vi blev stukket af myg, brændt af brændenælder, stukket af marehalm, men hvad betød det. En utrolig spændende tur levende illustreret af Jens Gregersens fortællinger om øen – og i fantastisk flot vejr.  En naturoplevelse af de sjældne. Stor tak til turleder Dora Jensen, som havde fundet stedet og planlagt turen – og stor tak til Jens Gregersen for en spændende indholdsrig naturoplevelse.